Thursday, July 5, 2012

to Khan Khalili

Assalamualaikum :)

Sebuah lagi post banyak gambar kurang tulisan (insyaAllah)

Heya semua (bajet ramai reader -ayat cik arha). Finally the day had come. Exam biochem dah habis wehh. Dah habis! Daah HABIIIIISS <--nampak tak ke-excitedan pelajar yang dah bakal habis tahun satu degree. 

But then, tak banyak nak cakap, just enjoy the picture ye bebudak msia. Lagi seminggu je nak main lompat2 atas tanah melayu! Yea!


Oh ya, untuk pengenalan. Suq Khan Khalili atau Pasar Khan Khalili ni adalah antara satu attraction yang ada dekat bumi Mesir ni. Di sini ia mengumpulkan banyak kedai-kedai yang menjual barangan yang macam-macam seperti baju, rempah ratus, perkakas, souveniers, dan lain-lain. Memang besar gila aaa pasar ni. Dia bersambung dengan Atabah kat belakang. Atabah tu pulak macam satu tempat yang banyak jual benda-benda elektronik dan perkakas. 

Jadi, mari carik barang buat balik malaysia!


Kitorang start journey ke Suq Hussein/ Khan Khalili yang terletak sebelah Masjid Al-Azhar daripada syari' kasr el-ainy. On the way, memang sangat jem. Tipikal scene sebab kaherah kan ada 80 million penduduk. So? No wonder lah kan.

suka pakcik teksi ni. Dia guna aircond and ada sign no smoking there. Thumbs up!


Oh ya, on the way kitorang ada lalu tahrir square. Dah takde dah khemah-khemah banyak-banyak tu. Em, tuntutan mereka dah diterima ke oleh kerajaan?


ni masjid azhar as-syarif

ni..err. si comel dan payung love rainnya.
(senyap. jangan cakap apa2)


Perjalanan bermula dengan membeli bebaju t-shirt untuk ahli rumah dan fath. Haha. Banyak pilihan, harga boleh tahan la. Dulu senior pernah cakap diorang beli tshirt harga 7 LE je. Sekarang double harga dia.  



banyak kan. Pakcik tu layan je. Habih seghabau kedai dia.

then, magnets.


egypt, 6 p.m. Lepas 3 jam jalan. Penattttt >,<

Saje nak khabaq. anggur cantik macam plastik harga 5 L.E je. RM 2.50 sekilo.

Aida cakap, hari ni dia tengok manusia macam-macam ragam. Tengok manusia yang sibuk membeli. Tengok pakcik kedai yang amat sabar layan karenah kitorang. Sampai pakcik kedai tanya; "Khalas kida?" , kitorang jawab "Lissa ya amm" sambil gelak-gelak. Pakcik tu pun cakap takpe, teruskan.

Tapi gi pasar ni memang kena ada orang yang berpengalaman dalam harga barang tempatan. Kalau tak, teruk kene tipu.

Sebab tu Rasulullah ajar masuk pasar pun kena baca doa ye. Baca doa supaya tak kena tipu, dan doa supaya kita ni tak di-controll over oleh nafsu. Dan supaya masa kita tidak sia-sia di dalamnya.


Ok, till then.

Sekian.

8 comments:

Miss. ciku_cika said...

nak magnet biela!! nak mgnet peti ais! nak magnet .. x malu mintak

amalina mohmad said...

biela serius payung kau comels :) woah !

sheis. said...

perhh. pegi tak ajak. camnilaa ka, sobs.

btw, magnet kt bhgn mana? nak borong!

KID said...

weh ak nk baju raye lengan panjang tau! Thanks,haha

haru_maki said...

amna: hehe, comel kan >,<

sheis: err, pasai hangpa sibuk meeting smlm. camna deme brani nak kacau

KID: hu, baju raya xjual kat sini ye encik. jubah raya available.

tak.tahu. said...

untung lah degree dah setahun~

LemoN~* said...

i wish i was shopping with u there ! teruja sy tgok !

fragileheart1101 said...

'ayat cik arha'. LOL