Monday, December 31, 2012

of ekzem


"Keputusan semua dah ada, Allah dah siap tulis result awak.

"..tapi, kenapa Dia ciptakan tempoh yang sekarang ni?"



"Sebab Dia nak tengok awak berusaha :) 
and so Dia boleh bagi pahala banyak-banyak."


seiring sehaluan -UNIC
Bismillah.

Dalam dua tiga menjak ni, banyak benda yang berlaku, which is everything is too sweet that it is undescribeable. Hamdallah sangat kat Allah, Dia macam lorongkan satu jalan yang di mana takdir aku selalu di situ. Bersama kawan-kawan yang debest. Yang aku boleh share everything.

Kat sliss, Allah bagi shak, aja, shikin dengan fath.

Kat sungai besar, Allah bagi pija dengan una. Plus ayerk? Erk. Haha.

Kat mesir, Allah bagi ramai lagi. Dan di sini lebih unik!

Kawan-kawan kat egypt is one type of blend-ation of people from many different characteristic, background, speciality, gaya hidup, ect ect. Dan oleh kerana kami hidup bersama sebagai perantau di bumi orang, selalu ditegur 'malizi malizi' dek orang luar; rasanya sebab tu feeling bersama mereka adalah lebih daripada seorang kawan. Macam siblings pun ada. (Boleh pulak rasa walaupun dalam real siblings aku takde perempuan except me. :D)


Ohoho, dah habis Stand Together baru nak tulis benda mushy mushy ni. Hakhak.


Anyway, thanks for being by my side :)


............................................................

Exam.

Yup. Midyear exam.

Tup tap tup tap dan tup tap lagi, macam tak sangka yang kami dah go through tahun dua for half a year (punya course lah, bukan tahun masihi.) ! Terkezut tak terkezut, macam sekejap je tahun ni berjalan. And hari ni pun dah 31 Disember. Pastu lagi dua hari nak exam. *fainted* Tapi muka kool gila je macam tak ada apa apa even tak start lagi buat latihan MCQ bagai.

Masa tu, kalau kita tak potong dia, nanti dia kerat sama kita. Betul kan?

Kadang-kadang i'm glad kalau masa tu terasa berjalan dengan sangat cepat sebab that's mean yang kita gunakan masa itu dengan sebaiknya; dibuktikan dengan keluarnya ayat: "Eh, sekejapnyeee dah setahun!". Macam kita tak perasan masa berlalu pantas disebabkan sibuknya mengisi masa dengan perkara perkara bermanfaat (eceh). Ala, macam masa form 5 dedolu. Masa nak exam tu: "Eh, sekejapnyeee dah nak habis school life!". Padahal, setahun sebelum tu: "Weh, bila lagi nak habis sekolah ni, aku dah tak tahaaaan!" Ect ect. Padahal orang kata hidup F4 lagi enjoy takde pape keje.


Cepatnya masa berlalu means kita enjoy masa kita sebelum tu.

Ke tak? Ohoho =.=" *krik krik krik*



Jiba kata, kalau masa terasa berjalan lambat lah baru menandakan kita isi masa tu dengan perkara bermanfaat.

Yup, betul jugak. Sebab kalau isi masa lapang dengan fesbuking plus berangan macam-macam, tak sedar tetiba dah nak malam. Hailaa.


Dan, once again nak state kat sini, saya suka exam sebab dia-bagi-saya-peluang-untuk-faham-amende-la-yang-sebenarnya-saya-belajar-selama-ni! Yuhuuuu! (eksaited dalam ke-kool-an yang menyembunyikan kerisauan kerana tak buat MCQ lagik~). Plus, masa exam week la baru tersedar to the fullest yang bahawasanya diri ni student medik.

Sebab kalau exam dah habis, tetiba everything macam shut down. Anatomi entah ke mana, fisiologi berterbangan ke sana sini. Masa balik hari tu, kena tanya macam-macam dengan nenek, entah pape yang aku jawab. Buat teori medik sendiri.


Ingat lagi, time tu baru sampai dari mesir. Sembang-sembang dengan nenek. Pastu dia mengadu cakap tangan dia jadi semacam biru, plus makin nampak salur-salur darah superficial dia.

Aku (yang poyo amek medik)--> jadi terkejut. Pastu memori fisiologi cvs ter-activated (HENSHIN!), seraya berkata:


"Eh nek, bahaya ni nenek. Sebab kte belajar kat sekolah, doktor cakap kalau darah stagnant, metabolite berkumpul, tu yang menyebabkan vein tu dilated tu." Hamboih kau, kemain english dengan nenek =.=.


Nenek buat kening double jerk (hak2) lalu berkata:

"Eh ye ke? Habis tu nak buat camne?"

"Nenek kena pergi jumpa doktor cepat-cepat, pergi tanya rawatan. Sebab kalau lama-lama darah tak bergerak nanti boleh men-toksikkan muscles kat tangan. Pastu takle gerak. Haa. Haiyook~" 

Pastu nenek aku gelak sambil pegang-pegang tangan dia.


Dan kemudiaannn..bersambung! >.< hehe.
(sebab dah pukul 5 pagi. tamat masa peruntukkan untuk menaip)


Sekian :)


NB: Sukati aku je kan bagi teori tu kat nenek. Padahal baru belajar pre-klinikal untuk yang normal punya things.

Exam lagi dua hari, start 2 Januari ni. Mohon doa semua. Budak USIM pun sama kan? Una cakap dia pun tengah study leave. For una, aja, amna, yani, fahim, nizam, hamdin. Korang, fighting! Fathiy je yang tengah cuti. (Haha aku stalk aktiviti korang)

:)

Rabbuna yusahhil. Doakan saya juga.


8 comments:

Miss. ciku_cika said...

hahaha. kelakar kot post ni.

best best best..

hari2 bukak phone stalk belog nabila ni. cepat-cepat la hapdet. yeah . finally hapdetan byk name aku.

suka suka suka.

tak de motip.

All the best Dr. Nabila

haru_maki said...

ngeh. motif kau tweet pasal hupdate tu sebab nak tengok nama kau dalam post orang ke?

tapi lately namamu disebut di sini. Haihh (mengeluh). kenapelaaa

LemoN~* said...

all the best in ur exams biell !! moga Allah permudahkan sumenyeee, take care yooo.
btw hyper hyper bahagia ada namaku ~ mueheheheheh

rafiàmonavis said...

banyak sangat baca hlovate ni, nice header weh

haru_maki said...

shak: :p shak kau exam gak en? siap ada paper pharma. gudlak weh!

rafi: haha, (kening double jerk lagi)

arha said...

erm. aq nak komen 'welcome' sbb ko say thanks to be by your side [nak perasan jugak] :)

haru_maki said...

gediks nye cik arha

..::NaBiLaH SoLeHah::.. said...

kak nab ni comel la.erm,bittaufiq wannajah! ^_^ nk jadi doktor jugak!!!heeee