Friday, June 16, 2017

#RADM 21th Night

Boleh pulak kan terus melompat ke hari 21.
Takpelah kalau ada rezeki kita try isi untuk hari hari yang lainnya.

Ramadan kali ini terasa begitu lain sekali, bila hari-hari kita dipenuhi dengam usrusan-urusan dunia, yang kadang kala memenatkan jasmani kita. Namun paling sedih bila rasa penat jasmani itu dipilih untuk diisi dengan perkara dunia juga yang kecil nilainya dan takde nilai tambah, seperti bermain game dan sebagainya.

Jika begini sahaja aku sudah berasa kurang semangat untuk memaksimukan Ramadan dengan alasan kelas, exam dan sebagainya; bagaimanalah agaknya Ramadan aku nanti sewaktu bergelar seorang doktor..

Malam semalam kami beramai-ramai iktikaf di Masjid Bilal di H4, usai tusyen aku terus ke sana, mujur tiba sebelum maghrib. Aku selalu segan dengan qudwah aisyah yang selalu mengajar aku untuk tidak melewatkan solat dan memberi peluang untuk ia dilewatkan berbanding urusan-urusan lain. Selepas sampai di area arabiata aku pun terus berjalan laju ke beit hijrah dan berbuka bersama mereka. Satu jam kemudian kami ke masjid dengan menaiki teksi.

Entah kenapa sebab penat tusyen ke atau travel sabie sayyeda ke atau mungkin kerana banyaknya silap niat dan perbuatan aku pagi tadi (pagi tadi kitorang exam, i got less sleep and i skipped class semi-intentionally), aku sangat mengantuk sepanjang SEMUA solat; bermula isyak -> terawih -> qiyam -> subuh. Even so aku cover jugaklah rasa guilty aku dengan ayat tilawah semalam : "..niscaya Allah akan memperbaiki amal-amalmu dan mengampuni dosa-dosamu.."(33:71). As long as i try to do my best; tajdid niat selalu! (Lol padahal ayat tuju untuk certain golongan dalam quran)

Usai terawih yang habis jam 11 (i wonder camne la orang tua boleh sustain themselves kat masjid ceni); kitorang duduk ramai-ramai, moreh, habiskan tilawah then terus tidur. Im the first to sleep yet the last to wake up -.- pastu masa qiyam tak larat, gi join golongan makcik qiyam duduk kat belakang. Pastu drama quran tercampak tergolek-golek dari tangan (err) sebab tertidur..

Last sekali 2am kitorang start sahur. Yes i know it a little bit early tapi sebab semua arab sahur jam 2am so kitorang join sekaki. Kat sini lah jelas terlihat pesta lumba bagi sahur — ya Allah, semua makcik berebut nak bagi makanan ! Siap ada kaunter syai (teh) lagi boleh order syai bina3na3 (mint tea) free. Haaa part ni tak ngantuk.

..tapi masa subuh sambung mengantuk balik..

...dan balik rumah sambung tidur balik....

Harapannya masa tusyen harini tak mengantuk T.T. Go bell you can do it!

Tuesday, May 30, 2017

#RADM 0 First night -Imaanan wa Ihtisaaban

Assalamualaikum

Few days before Ramadan adalah hari-hari yang sedikit hectic kerana banyaknya requirements (of posters) yang perlu disiapkan. Bukan nak kata sebab power banyak kerja, tapi nak katanya haa padan muka sebab suka sangat buat kerja last minit. Kan dah kena.

Sekarang kami dalam team media sedang berkempen untuk TARAWIH17, im really glad bila join team yang sebegini sebab seriously orang yang paling banyak dapat manfaat daripada siri-siri tazkirah yang dipostkan adalah tak lain tak bukan, ahli team sendiri. Bila kita sendiri yang selalu follow up countdown, kita kind of jadi lebih anticipate lah Ramadan tu.

So selagi mana ada masa, sentiasalah lakukan amal, dan cuba untuk cari celah amal mana yang benefit us the most dunia dan akhirat. Even para sahabat pun sangat suka buat amal2 muntij, yang paling baik...yang paling disukai....yang paling sejahtera.... bukankah kita selalu dengar dalam hadsi-hadis?

Malam pertama kitorang serumah pergi ke masjid tauhid, masjid favourite aisyah syahira. Kalau aisyah dia favour masjid sebab bacaan-bacaannya, kalau kite lebih kepada suasana dan efek tempat itu kepada kita. Doanya, orang-orang yang datang, dan memori-memori yang tercipta di sepanjang perjalanan.

Yang bestnya masjid tauhid ini ialah, bukan semata kerana ber-air-cond, tapi sebab tazkirahnya juga yang ringkas, padat, menarik dan realistik.

Dalam tazkirah malam pertama ramadan, imam selalu ulang-ulang ayat saiko ni

من صام رمضان ايمانا واحتسابا غفرله ماتقدم من ذنبه

Man shoma romadhona imanan wahtisaban ghufirolahu maa taqoddama min dzanbihi

Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda: “Siapa berpuasa ramadhan imanan wahtisaban (dengan keimanan dan mengharap pahala), diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. Dan siapa shalat pada Lailatul Qadar imanan wahtisaban (dengan keimanan dan mengharap pahala), diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.”
[HR. Bukhari dan Muslim]

Why i said saiko

Sebab hadis ni macam nak ajar kita that we have to begin with the end in mind, The ultimate purpose that we want to achieve in end of ramadan is maghfiratullah. We would like to come out from Ramadan as a clean, new, fresh person.

But along the way, kau kena bawak satu kunci yang bersamanya ada dua gerigi ni. Kunci kepada maghfirah itu adalah puasa. Kena puasa. Laksanakannya dengan baik. Bukan cengkelat mana-mana sudut, macam lah Tuhan tak nampak. Nak bukak box maghfirah memang kena puasa dulu.

Dan dua gerigi yang melengkapkan kunci tu ialah iman dan ihtisab. Penuh percaya dan penuh mengharap pahala. So kalau kita puasa je tapi takde dua tali ni jadilah kunci kita tak cantek atau compang camping, kunci dah ada tapi tak boleh nak bukak box magfirah sebab cacat kuncinya.

So nabila

Yes, believe, teruskan percaya, percaya dan percaya yang memang Tuhan nampak amal kau dan Tuhan akan balas balik sebab Dia dah janji wahuwwa la tukhliful mi3ad (Dia tak pernah mungkir janji)

Dan harap, harapkan redha Allah tu sungguh-sungguh daripada usaha Ramadan yang berkualiti itu. Do the best.

Maka,


Ramadan, mulaiiiii.

:)

Monday, May 29, 2017

#RADM Ramadan Akhir Di Mesir: Sebuah Epilog

Assalamualaikum

"Harini nak solat kat mana?"

"Masjid Orange. Kita gerak sebelum isyak"

Maka terkedek-kedeklah lima orang budak sayyeda cross jambatan mini metro untuk ke masjid nabihah berdekatan dengan supermarket orange untuk solat isyak dan terawih.

.....

That's the first terawih kat Mesir yang aku pernah rasa. Tahun tiga. 2014. Semasa masih bergelar raqaiqians. Tahun yang mengajar aku erti Ramadan yang bahagia. Berlumba mencari keredhaan Allah, mengejar mutabaah amal dengan bersungguh. Sungguhpun tahun itu dapat merasa Ramadan sekejap je kat sini, tapi it's really a good starter. Since then i really anticipate kehadiran Ramadan.

Masuk 2017 ni kiranya dah 4 tahun merasa ramadan di Mesir.

It's really a bless.

.....






Sunday, May 14, 2017

Jangan main tarik-tarik


It's important to show how serious you are.

and i realize how annoying to face someone who're not serious in their life or decision

which sometimes, i am one

.......

Dalam jalan dakwah ini

Kita tak bermain dengan sebarang keuntungan duniawi

Kalau ada yang terlihat ada, itu hanyalah bonus, dan semoga kita dijauhkan daripada perasaan memahukannya.

Kalau kita rasa dakwah hanya akan terbenefit jika kita wujud di dalamnya, alangkah silap sekali

Kerana Allah tak butuh pada kita seorang untuk agamaNya

Kita yang sebenarnya memerlukan Dia, sampai perlu berpaut merayu supaya dikekalkan dalam iman ini

Maka,

Jika ada beberapa peluang yang terbuka di sepanjang jalan dakwah ini, ambil cepat cepat

For it doesn't benefit anyone else the most, except us ourself

Kita yang kena seek for that peluang

Kalau nak harap semua orang bagi peluang kat kita, tak payah lah

Duduk je rumah goyang kaki.