Friday, April 21, 2017

Take that chance, follow your heart or you'll missed it

Has been occuring to me a few times, banyak instinct datang dalam hati tapi duk ignore sama ada kerana malas ataupun kerana sibuk,

Rupa-rupanya lintasan hati yang datang itu adalah satu peluang besar yang amat mahal

Namun hasil ignorance menyebabkan peluang itu terlepas begitu sahaja

Kita concludekan ia sebagai takde rezeki.


Then comes to me a few times juga ayat, "if and only if..." Hati mula rasa resah dan menyesal, kenapalah aku tak .....

So sometimes, kalau benda yang bagus dan tidak menyusahkan anda (not giving you a big deal) terlintas, try to think about it and simply do it. Kalau peluang yang sama diambil orang lain, terlepaslah kita.

So untuk case yang latest perasaan ini datang, aku cuba cover balik tapi hasilnya tetap lain dengan kalau aku buat intervention masa momen yang awal itu. Hu. May Allah guide us in everything we do and make us easier to do good deeds.

Sekian pendek je.

Saturday, April 8, 2017

Imaan is Sabr


Assalamualaikum

Bila kita bercakap tentang sesuatu perkara, any statement atau pendapat terutamanya, sudah pasti kita akan diuji untuk kekal dalam statement kita tu. For example bila kau kata medik tu best. Yup masa cakap tu memang best, tapi along the way kau akan selalu je jumpe dengan pelbagai cabaran yang kadang2 mampu deviate kita daripada perasaan yang awal berjumpa dengan medik tu.

Ataupun, ok kita tak payah pergi jauhlah. Contoh paling common ialah bila kita baru kenal someone yang kita rasa first impression kita pada dia adalah, dia memang macam malaikat. Pandai, cantik, baik, sasa, berakhlak terpuji. Kita mula merasakan kemanisan berkawan kerana memang benar sepanjang berkenalan bersamanya, banyak benefit 2 hala yang kita peroleh. Give and take gitu.

Dan tetibe bila kita mula kawan dengan dia dah lama sikit barulah datang khabar angin mengatakan dia begitu dan begitu, mula-mula kita tidak mempercayainya, sampailah satu masa pecah tembelangnya pada waktu-waktu kritikal hidup manusia for example kat mesir ini ialah semasa musim peperiksaan. Kita rasa malas dah nak praktik benda baik kat kawan yang sama, menjadikan kita lebih banyak menuntut daripada memberi.

Eh tetibe rasa macam example ni jauh dari mesej asal.

Apa yang cuba disampaikan dekat sini, sememangnya dalam setiap apa yang kita yakini atau percayai, pasti akan datang masa ia diuji dengan pelbagai jenis tarikan dalaman dan luaran yang menggoyahkan keyakinan kita. Kerana itu, dalam keteguhan prinsip, kita sangat memerlukan kepada;

Sabar

Sabar untuk kekal meyakini segala apa yang melanda sepanjang perjalanan
Sabar untuk kekal memanifestasikan segala apa yang diyakinkan
Sabar untuk menunggu outcome yang diharapkan

Iman adalah sabar, ya ia memang adalah sabar yang besar. Bersamanya juga perlu disertakan syukur, merasakan berpada dan cukup dan 'blessed' dengan setiap inci benda yang diperolehi. Melepaskan perasaan 'menuntut hak' dan 'tamak' yang memakan diri.

Oklah sampai sini je dah lama tak menulis rasa makin lama makin jadi orang yang blur nak luahkan perasaan secara berseni

(selama ni berseni ke pun btw luls) 

Thursday, December 22, 2016

Of 23

Surviving in this life is very challenging if you determined enough to make it a challenging one. Kita boleh je hidup rileks kat dunia ni tak buat pape yang besar, just memenuhi keperluan badan sendiri but islam mengajar kita not to do so. It's actually something yang common sense pun. Everyone akan rasa puas bila dia buat something yang dapat memberi impak kepada sesuatu.

Dan bila orang tanya apa impian saya kat dunia ni,

Saya mahu menjadi orang berguna. Yang eksistensinya bukan sekadar menambah angka dalam sesuatu populasi itu, tetapi mampu mencipta gelombang dan perubahan (bunyik macam besar sangat -.-)

So,

For being 23 y/o this december,

Happy birthday me. 



This year i got the best cake ever.

Saturday, November 19, 2016

#Lari3

Finally, 
Someone tells me to go home.

I really want tooooooooooooooooooooooo

Thanks :,/