Wednesday, September 6, 2017

Don't worry, rest assured

This is a post i got from muharrik daie's page which i rasa terkesan

Sebelum tidur ...
Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa pada suatu ketika, beberapa orang sahabat melihat seorang pemuda yang kuat dan rajin bekerja. Mereka pun berkata;
"Alangkah baiknya jika dia berjihad di jalan Allah."
Rasulullah SollAllahu Alaihi Wasallam segera menjawab,
"Jangan kamu berkata seperti itu. Jika dia bekerja untuk menafkahkan anak-anaknya yang masih kecil maka dia berada dijalan Allah. Jika dia bekerja untuk menafkahkan kedua orang tuanya yang sudah tua, maka dia dijalan Allah. Dan jika dia bekerja untuk memenuhi keperluan hidupnya, maka dia dijalan Allah."
(Hadith Riwayat Baihaqi).
Muga menfaat untuk direnungi.
#muharrikdaie

Kadang-kadang kita risau, sebagai seorang murabbi terutamanya. Bila melihat anak binaan kita yang sangat bersinar dan unggul, semakin lama semakin sunyi daripada jalan dakwah dan tarbiyah. Kita pun cuba asak dengan motivasi-motivasi melangit —yang mungkin kita boleh sifatkan sebagai ideal; bukan untuk membebankan..tapi untuk memberi semangat. Dan kita tahu, sebenarnya kita pun tak mampu nak capai apa yang kita cakap tu. Kita cuma mengkuote kefahaman-kefahaman dan ayat-ayat yang pernah kita baca dan ambil daripada orang-orang yang berjaya membuktikan mereka boleh. Tidak lain tidak bukan, para rasul dan sahabat.

Ayat-ayat yang pernah menginspirasi kita.

Tetapi iya, itu ideal. Bermaksud, kalau benar mampu digapai..mashaAllah, muslim yang berjaya itu sangat hebat. Tetapi bukanlah bermakna yang gagal itu ahli neraka. Selagi mana dia bersungguh dalam hidupnya, mentaati Allah dan Rasulnya, tidak melakukan maksiat dan harmoni hidup bersama masyarakatnya, baginya pahala jihad.

Maka murabbi sekalian, jangan bersedih dan berputus asa. Pahala anda pada amal anda bukan pada hasil. Kita bermaksud menaikkan potensi mereka sahaja; kalau tidak mampu dicapai, banyak lagi ladang pahala untuk si mutarabbi tersebut.

Yang penting kekalkanlah mereka dalam amal kebaikan, motivasi untuk lawan kemaksiatan, beramal selayaknya seorang muslim yang sempurna akal, tubuh dan jiwa.

Dan tiupkan lagi semangat untuk menggilapi potensi mutarabbi
Hari demi hari.

Semoga Allah pandu hati kita semua ke arahNya.

Sunday, September 3, 2017

Pasca dengar banyak lagu motivasi

"No matter who tries to stop me
I will go on my way
You only live once
Leggo (Leggo!)
Leggo (Leggo!)
Even if I live for a day
I’ll have no regrets
Let’s jump!"
—Jump, BTS

Kadang-kadang,
Aku terfikir,

Macam mana perasaannya bila kau dah buat yang terbaik sampai kau rasa tak kisah dah kalau mati lepas tu.

Mesti puas kan.
Bila hidup takde regrets.

Dan bila kita hidup untuk mati, sebenarnya visi kita akan lebih clear. Tapi kita selalu lupa. Dan kalau aku, aku takut untuk kehidupan hereafter. Aku takut aku perasan dah buat sehabis baik tapi rupenye takde ape pun yang dah dicapai.

Lepas tu rasa menyesal nak balik ke dunia untuk beramal.

Friday, July 7, 2017

Skill Lab

Skill Lab

Assalamualaikum

Semalam kitorang ada skill lab class bersama beberapa orang doctor, and the aim of this class is to learn some clinical skills that we would forget later (doktor yang ajar kitorang sendiri yang cakap. Luls). Nevertheless it was a good exposure at least kita pernah la pegang some basic medical instruments kan.

So kitorang perform gastic intubation by Ryle's, IV cannulation, urine catheterization and suturing.

Some unique experience and thoughts that i would like to share in this writing are

1.  Skill is really a matter of practice. So setakat ni gastric intubat, urine cath and iv cannulation procedure is not new to us so it kinda easier to revise the indications, contraindications, steps and ect with the doctors during the lessons. Even though tak ingat semua at least we have an idea about them. Sebenarnya dulu masa exam internal medicine emergency semua benda kitorang dah hafal gila2 tapi yelah, when knowledge is not practiced then i would evaporate gitu je merajuk dengan tuan dia. So dalam medicine ni (dan apa2 je), jangan pandang rendah pada concept of repetition. Malas ke, rajin ke, tryyyyyy!

2. On how the teaching goes on. Benda paling suka dengan doktor mesir ni diorang suka ajar as if kita tak pernah dengar langsung pasal benda tu. And they really ajar step by step.

3. The nasogastric tubing session. It was wonderful, sebab doktor kitorang ajar satu benda yang valuable —that is you can teach good things to patient is any condition.  I mean dakwah. So do making the patient feel better in the worst clinical situation. (Rasa macam susunan ayat tak kena. Pftt.) Why i said so? Masa gastric intubation, kita akan induce gag reflex kan. It's a good sign actually; indicating that your tube are passing the correct pathway, not entering the airway. So the first thing bila nampak patient macam dah uwekkk uwekk gitu ialah ask them to swallow and say alhamdulillah. Sebenarnya kita nak dengar any clear word je to ensure that the airway is intact but the word choice of alhamdulillah is awesome for me making me think "wahh kreatifnya doktor!". And even if the procedure failed (eg wrong intubation or the patient vomits), give some me-time for the patient to allow him to be calmer, and ask the patient also to say alhamdulillah (for we're not advancing in a wrong direction)

4. And how the teacher responded to us. He's always reacting "that good, perfect, amazing!" Ahh it makes me remember Dr Shenoufy, he always like "MashaAllah you're so excellent," as to encourage the students. I really wanna be like them somedays 😤!

Egypt really taught me a lot, either on good and bad things actually. It depends on us which one that should we take and 'bumikan' dalam diri. At times when i feel like giving up with egyptian people behaviour and attitudes, Allah selalu datangkan orang yang sama dari kaum yang sama tetapi behave really well as if total 360' change daripada kebiasaan egyptian yang asal. Benda ni ajar kita untuk jadi macam ikan, biarpun tinggal kat laut yang masin tak semestinya kau kena jadi masin kan. Huu.

Thats all for now, tomorrow i have surgery exam so pray for me!!!

Friday, June 16, 2017

#RADM 21th Night

Boleh pulak kan terus melompat ke hari 21.
Takpelah kalau ada rezeki kita try isi untuk hari hari yang lainnya.

Ramadan kali ini terasa begitu lain sekali, bila hari-hari kita dipenuhi dengam usrusan-urusan dunia, yang kadang kala memenatkan jasmani kita. Namun paling sedih bila rasa penat jasmani itu dipilih untuk diisi dengan perkara dunia juga yang kecil nilainya dan takde nilai tambah, seperti bermain game dan sebagainya.

Jika begini sahaja aku sudah berasa kurang semangat untuk memaksimukan Ramadan dengan alasan kelas, exam dan sebagainya; bagaimanalah agaknya Ramadan aku nanti sewaktu bergelar seorang doktor..

Malam semalam kami beramai-ramai iktikaf di Masjid Bilal di H4, usai tusyen aku terus ke sana, mujur tiba sebelum maghrib. Aku selalu segan dengan qudwah aisyah yang selalu mengajar aku untuk tidak melewatkan solat dan memberi peluang untuk ia dilewatkan berbanding urusan-urusan lain. Selepas sampai di area arabiata aku pun terus berjalan laju ke beit hijrah dan berbuka bersama mereka. Satu jam kemudian kami ke masjid dengan menaiki teksi.

Entah kenapa sebab penat tusyen ke atau travel sabie sayyeda ke atau mungkin kerana banyaknya silap niat dan perbuatan aku pagi tadi (pagi tadi kitorang exam, i got less sleep and i skipped class semi-intentionally), aku sangat mengantuk sepanjang SEMUA solat; bermula isyak -> terawih -> qiyam -> subuh. Even so aku cover jugaklah rasa guilty aku dengan ayat tilawah semalam : "..niscaya Allah akan memperbaiki amal-amalmu dan mengampuni dosa-dosamu.."(33:71). As long as i try to do my best; tajdid niat selalu! (Lol padahal ayat tuju untuk certain golongan dalam quran)

Usai terawih yang habis jam 11 (i wonder camne la orang tua boleh sustain themselves kat masjid ceni); kitorang duduk ramai-ramai, moreh, habiskan tilawah then terus tidur. Im the first to sleep yet the last to wake up -.- pastu masa qiyam tak larat, gi join golongan makcik qiyam duduk kat belakang. Pastu drama quran tercampak tergolek-golek dari tangan (err) sebab tertidur..

Last sekali 2am kitorang start sahur. Yes i know it a little bit early tapi sebab semua arab sahur jam 2am so kitorang join sekaki. Kat sini lah jelas terlihat pesta lumba bagi sahur — ya Allah, semua makcik berebut nak bagi makanan ! Siap ada kaunter syai (teh) lagi boleh order syai bina3na3 (mint tea) free. Haaa part ni tak ngantuk.

..tapi masa subuh sambung mengantuk balik..

...dan balik rumah sambung tidur balik....

Harapannya masa tusyen harini tak mengantuk T.T. Go bell you can do it!

Tuesday, May 30, 2017

#RADM 0 First night -Imaanan wa Ihtisaaban

Assalamualaikum

Few days before Ramadan adalah hari-hari yang sedikit hectic kerana banyaknya requirements (of posters) yang perlu disiapkan. Bukan nak kata sebab power banyak kerja, tapi nak katanya haa padan muka sebab suka sangat buat kerja last minit. Kan dah kena.

Sekarang kami dalam team media sedang berkempen untuk TARAWIH17, im really glad bila join team yang sebegini sebab seriously orang yang paling banyak dapat manfaat daripada siri-siri tazkirah yang dipostkan adalah tak lain tak bukan, ahli team sendiri. Bila kita sendiri yang selalu follow up countdown, kita kind of jadi lebih anticipate lah Ramadan tu.

So selagi mana ada masa, sentiasalah lakukan amal, dan cuba untuk cari celah amal mana yang benefit us the most dunia dan akhirat. Even para sahabat pun sangat suka buat amal2 muntij, yang paling baik...yang paling disukai....yang paling sejahtera.... bukankah kita selalu dengar dalam hadsi-hadis?

Malam pertama kitorang serumah pergi ke masjid tauhid, masjid favourite aisyah syahira. Kalau aisyah dia favour masjid sebab bacaan-bacaannya, kalau kite lebih kepada suasana dan efek tempat itu kepada kita. Doanya, orang-orang yang datang, dan memori-memori yang tercipta di sepanjang perjalanan.

Yang bestnya masjid tauhid ini ialah, bukan semata kerana ber-air-cond, tapi sebab tazkirahnya juga yang ringkas, padat, menarik dan realistik.

Dalam tazkirah malam pertama ramadan, imam selalu ulang-ulang ayat saiko ni

من صام رمضان ايمانا واحتسابا غفرله ماتقدم من ذنبه

Man shoma romadhona imanan wahtisaban ghufirolahu maa taqoddama min dzanbihi

Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda: “Siapa berpuasa ramadhan imanan wahtisaban (dengan keimanan dan mengharap pahala), diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. Dan siapa shalat pada Lailatul Qadar imanan wahtisaban (dengan keimanan dan mengharap pahala), diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.”
[HR. Bukhari dan Muslim]

Why i said saiko

Sebab hadis ni macam nak ajar kita that we have to begin with the end in mind, The ultimate purpose that we want to achieve in end of ramadan is maghfiratullah. We would like to come out from Ramadan as a clean, new, fresh person.

But along the way, kau kena bawak satu kunci yang bersamanya ada dua gerigi ni. Kunci kepada maghfirah itu adalah puasa. Kena puasa. Laksanakannya dengan baik. Bukan cengkelat mana-mana sudut, macam lah Tuhan tak nampak. Nak bukak box maghfirah memang kena puasa dulu.

Dan dua gerigi yang melengkapkan kunci tu ialah iman dan ihtisab. Penuh percaya dan penuh mengharap pahala. So kalau kita puasa je tapi takde dua tali ni jadilah kunci kita tak cantek atau compang camping, kunci dah ada tapi tak boleh nak bukak box magfirah sebab cacat kuncinya.

So nabila

Yes, believe, teruskan percaya, percaya dan percaya yang memang Tuhan nampak amal kau dan Tuhan akan balas balik sebab Dia dah janji wahuwwa la tukhliful mi3ad (Dia tak pernah mungkir janji)

Dan harap, harapkan redha Allah tu sungguh-sungguh daripada usaha Ramadan yang berkualiti itu. Do the best.

Maka,


Ramadan, mulaiiiii.

:)

Monday, May 29, 2017

#RADM Ramadan Akhir Di Mesir: Sebuah Epilog

Assalamualaikum

"Harini nak solat kat mana?"

"Masjid Orange. Kita gerak sebelum isyak"

Maka terkedek-kedeklah lima orang budak sayyeda cross jambatan mini metro untuk ke masjid nabihah berdekatan dengan supermarket orange untuk solat isyak dan terawih.

.....

That's the first terawih kat Mesir yang aku pernah rasa. Tahun tiga. 2014. Semasa masih bergelar raqaiqians. Tahun yang mengajar aku erti Ramadan yang bahagia. Berlumba mencari keredhaan Allah, mengejar mutabaah amal dengan bersungguh. Sungguhpun tahun itu dapat merasa Ramadan sekejap je kat sini, tapi it's really a good starter. Since then i really anticipate kehadiran Ramadan.

Masuk 2017 ni kiranya dah 4 tahun merasa ramadan di Mesir.

It's really a bless.

.....






Sunday, May 14, 2017

Jangan main tarik-tarik


It's important to show how serious you are.

and i realize how annoying to face someone who're not serious in their life or decision

which sometimes, i am one

.......

Dalam jalan dakwah ini

Kita tak bermain dengan sebarang keuntungan duniawi

Kalau ada yang terlihat ada, itu hanyalah bonus, dan semoga kita dijauhkan daripada perasaan memahukannya.

Kalau kita rasa dakwah hanya akan terbenefit jika kita wujud di dalamnya, alangkah silap sekali

Kerana Allah tak butuh pada kita seorang untuk agamaNya

Kita yang sebenarnya memerlukan Dia, sampai perlu berpaut merayu supaya dikekalkan dalam iman ini

Maka,

Jika ada beberapa peluang yang terbuka di sepanjang jalan dakwah ini, ambil cepat cepat

For it doesn't benefit anyone else the most, except us ourself

Kita yang kena seek for that peluang

Kalau nak harap semua orang bagi peluang kat kita, tak payah lah

Duduk je rumah goyang kaki.

Tuesday, May 9, 2017

Rezeki yang telah ditentukan, rest assured

Assalamualaikum

Sometimes it's a bless bila wall fesbuk kita, twitter dan instagram kita dipenuhi dengan friendlist yang mampu benefit kita dalam beberapa hal, either it abt latest updates tentang dunia/self, perkongsian pengalaman, pendapat, dan sebagainya.

So ini tentang satu post instagram (kot) yang sangat menjentik rasa hati

We knew each other like a year ago when they went to egypt for a trip. Akhawat ireland. Berjumpa secara tak sengaja di sq (nama sebuah ri kat sini), masa ramadan. Time tu baru tengah bersiap tunggu akhawat lain nak gerak ke masjid ufo, dan diorang pulak tengah balik dari manentah dan esoknya nak pergi fayyoum (summer summer gitu, ramadan pulak tu -_-" dahsyatt )

Tak kenal dalam pun, tapi tahu diorang ambil medic jugak dan suprisingly kitorang sama umur, eventhough nampak mereka macam lagi matang.

So after 3 month

Kitorang berjumpa balik kat 'ala-ala summer camp' konsisten 2016, sama group pulak tu

Dan masa balik semua org exchange la account fb insta bagai

.........


Last 2 weeks (kot), sorang kawan dia (bukan dia pun) share satu gambar

Gambar orang tengah bersiap ikat kasut kat tepi tangga, sambil baca notes sebelum keluar pergi. Ada exam lah kot. Dalam description tu tulis "effah pesan kita study ni just peluang utk kita beramal since semuanya Allah dah tetapkan sebelum kita lahir lagi." tambah ayat "bukan engkau yang melempar ketika engkau melempar, tetapi Allah yang melempar.."

Ayat daripada surah al-anfaal, no 17


For that short while, apa yang terlintas kat fikiran aku ialah "subhanallah powernye akhawat ni beriman dengan qada qadar sangat2 dalam time-time exam gini". Well maybe actually everyone does, mebi sebab aku terasa aku terlupa fakta tu kot kebelakangan ni memandangkan frekuensi exam yang agak kerap. so it kind of lintasan yang deep lah dalam hati ni.

Exam
Atau kerja
Atau apa-apalah peluang dan rezeki

Semuanya Allah dah tulis sejak kita masih belum bernama

Jadi apa yang kita tengah buat kat atas dunia ni tak lain tak bukan adalah usaha untuk diri kita sendiri persembahkan pada Tuhan nanti later on; bagaimana kita conduct semua takdir Allah tu sebaik mungkin

rest assured bukan bermakna goyang kaki dan rileks,
tapi rasakanlah tenang dengan tawakkal

apabila kita sudah mencurahkan usaha sebaik mungkin

Saturday, May 6, 2017

Today Is The Day

Bismillah

All prep has been done and today is the day

Semoga lancar

Btw sentiasa mengharap diri sendiri mampu jadi bersemangat dan bersungguh untuk mencapai apa yang dihajati. Malang sekali adrenaline itu seringkali disuppressed dengan kemalasan diri sendiri.

Sure nabilah you can go further.

If you has the will to do so.

Friday, May 5, 2017

Random #8

Assalamualaikum

Orang kata kematangan dilihat daripada cara dia bertindak dan memilih keputusan. Minggu lepas merupakan birthday seorang junior yang sangat dikagumi, dan end up kite salah sebut umurnya sebab merujuk kepada umur sendiri yang disangka baru 23, rupa-rupanya dah 24. Well, dah 24 dah. Tetapi baru-baru ni berhadapan dengan satu situasi yang mengantoikan diri yang sebenarnya kite ni sangatlah tak matang dan tak professional.

But then macam mana nak jadi matang, tak letak emotion sendiri first, bertindak mengikut situasi dan bukan hayun kaki ikut mood sendiri?

-_-

Sebelum ni kite percaya that our life is about ourself, sebab sangat beriman dengan kisah keldai-bapa-anak yang kite tak boleh ikut sangat apa yang orang cakap sebab the end it is ourself yang matters untuk diri kite. Means, ke mana  kita nak pergi dalam hidup ni, nak jadi apa, apa kontribusi kita pada orang lain. Orang boleh cakap boleh komen boleh berpendapat, tapi akhirnya kita yang kena act. At the end orang still akan tengok pada hasil kita.

Tapi duduk dalam tarbiyah mengajar aku erti selfless
dan erti mengalah (sometimes)


Yang di mana dalam certain situasi kite memang tak boleh letak emotion kita dihadapan, sebaliknya bertindak properly mengikut situasi.

Tapi macam sakit je.

Tapi apa je yang akan kita peroleh pun kalau kita mengikut emosi pun. Puas hati kat diri sendiri then end up break hati orang lain

Akhirnya tak tenang jugak

"Alangkah indahnya jika malam kita dihiasi sadaqah
Dengan perbanyak maaf buat sahabat" -pkshol

Yes, aku tengah dalam perjalanan belajar untuk hidup bersama masyarakat dan belajar untuk menjadi proper dalam semua hal. Tidak terlalu selfish, tidak terlalu baik sampai kena pijak, ada prinsip dan bukan lalang, dan sentiasa ada kontribusi dan amal yang menghidupkan,


Friday, April 21, 2017

Take that chance, follow your heart or you'll missed it

Has been occuring to me a few times, banyak instinct datang dalam hati tapi duk ignore sama ada kerana malas ataupun kerana sibuk,

Rupa-rupanya lintasan hati yang datang itu adalah satu peluang besar yang amat mahal

Namun hasil ignorance menyebabkan peluang itu terlepas begitu sahaja

Kita concludekan ia sebagai takde rezeki.


Then comes to me a few times juga ayat, "if and only if..." Hati mula rasa resah dan menyesal, kenapalah aku tak .....

So sometimes, kalau benda yang bagus dan tidak menyusahkan anda (not giving you a big deal) terlintas, try to think about it and simply do it. Kalau peluang yang sama diambil orang lain, terlepaslah kita.

So untuk case yang latest perasaan ini datang, aku cuba cover balik tapi hasilnya tetap lain dengan kalau aku buat intervention masa momen yang awal itu. Hu. May Allah guide us in everything we do and make us easier to do good deeds.

Sekian pendek je.

Saturday, April 8, 2017

Imaan is Sabr


Assalamualaikum

Bila kita bercakap tentang sesuatu perkara, any statement atau pendapat terutamanya, sudah pasti kita akan diuji untuk kekal dalam statement kita tu. For example bila kau kata medik tu best. Yup masa cakap tu memang best, tapi along the way kau akan selalu je jumpe dengan pelbagai cabaran yang kadang2 mampu deviate kita daripada perasaan yang awal berjumpa dengan medik tu.

Ataupun, ok kita tak payah pergi jauhlah. Contoh paling common ialah bila kita baru kenal someone yang kita rasa first impression kita pada dia adalah, dia memang macam malaikat. Pandai, cantik, baik, sasa, berakhlak terpuji. Kita mula merasakan kemanisan berkawan kerana memang benar sepanjang berkenalan bersamanya, banyak benefit 2 hala yang kita peroleh. Give and take gitu.

Dan tetibe bila kita mula kawan dengan dia dah lama sikit barulah datang khabar angin mengatakan dia begitu dan begitu, mula-mula kita tidak mempercayainya, sampailah satu masa pecah tembelangnya pada waktu-waktu kritikal hidup manusia for example kat mesir ini ialah semasa musim peperiksaan. Kita rasa malas dah nak praktik benda baik kat kawan yang sama, menjadikan kita lebih banyak menuntut daripada memberi.

Eh tetibe rasa macam example ni jauh dari mesej asal.

Apa yang cuba disampaikan dekat sini, sememangnya dalam setiap apa yang kita yakini atau percayai, pasti akan datang masa ia diuji dengan pelbagai jenis tarikan dalaman dan luaran yang menggoyahkan keyakinan kita. Kerana itu, dalam keteguhan prinsip, kita sangat memerlukan kepada;

Sabar

Sabar untuk kekal meyakini segala apa yang melanda sepanjang perjalanan
Sabar untuk kekal memanifestasikan segala apa yang diyakinkan
Sabar untuk menunggu outcome yang diharapkan

Iman adalah sabar, ya ia memang adalah sabar yang besar. Bersamanya juga perlu disertakan syukur, merasakan berpada dan cukup dan 'blessed' dengan setiap inci benda yang diperolehi. Melepaskan perasaan 'menuntut hak' dan 'tamak' yang memakan diri.

Oklah sampai sini je dah lama tak menulis rasa makin lama makin jadi orang yang blur nak luahkan perasaan secara berseni

(selama ni berseni ke pun btw luls)