Sunday, May 14, 2017

Jangan main tarik-tarik


It's important to show how serious you are.

and i realize how annoying to face someone who're not serious in their life or decision

which sometimes, i am one

.......

Dalam jalan dakwah ini

Kita tak bermain dengan sebarang keuntungan duniawi

Kalau ada yang terlihat ada, itu hanyalah bonus, dan semoga kita dijauhkan daripada perasaan memahukannya.

Kalau kita rasa dakwah hanya akan terbenefit jika kita wujud di dalamnya, alangkah silap sekali

Kerana Allah tak butuh pada kita seorang untuk agamaNya

Kita yang sebenarnya memerlukan Dia, sampai perlu berpaut merayu supaya dikekalkan dalam iman ini

Maka,

Jika ada beberapa peluang yang terbuka di sepanjang jalan dakwah ini, ambil cepat cepat

For it doesn't benefit anyone else the most, except us ourself

Kita yang kena seek for that peluang

Kalau nak harap semua orang bagi peluang kat kita, tak payah lah

Duduk je rumah goyang kaki.

Tuesday, May 9, 2017

Rezeki yang telah ditentukan, rest assured

Assalamualaikum

Sometimes it's a bless bila wall fesbuk kita, twitter dan instagram kita dipenuhi dengan friendlist yang mampu benefit kita dalam beberapa hal, either it abt latest updates tentang dunia/self, perkongsian pengalaman, pendapat, dan sebagainya.

So ini tentang satu post instagram (kot) yang sangat menjentik rasa hati

We knew each other like a year ago when they went to egypt for a trip. Akhawat ireland. Berjumpa secara tak sengaja di sq (nama sebuah ri kat sini), masa ramadan. Time tu baru tengah bersiap tunggu akhawat lain nak gerak ke masjid ufo, dan diorang pulak tengah balik dari manentah dan esoknya nak pergi fayyoum (summer summer gitu, ramadan pulak tu -_-" dahsyatt )

Tak kenal dalam pun, tapi tahu diorang ambil medic jugak dan suprisingly kitorang sama umur, eventhough nampak mereka macam lagi matang.

So after 3 month

Kitorang berjumpa balik kat 'ala-ala summer camp' konsisten 2016, sama group pulak tu

Dan masa balik semua org exchange la account fb insta bagai

.........


Last 2 weeks (kot), sorang kawan dia (bukan dia pun) share satu gambar

Gambar orang tengah bersiap ikat kasut kat tepi tangga, sambil baca notes sebelum keluar pergi. Ada exam lah kot. Dalam description tu tulis "effah pesan kita study ni just peluang utk kita beramal since semuanya Allah dah tetapkan sebelum kita lahir lagi." tambah ayat "bukan engkau yang melempar ketika engkau melempar, tetapi Allah yang melempar.."

Ayat daripada surah al-anfaal, no 17


For that short while, apa yang terlintas kat fikiran aku ialah "subhanallah powernye akhawat ni beriman dengan qada qadar sangat2 dalam time-time exam gini". Well maybe actually everyone does, mebi sebab aku terasa aku terlupa fakta tu kot kebelakangan ni memandangkan frekuensi exam yang agak kerap. so it kind of lintasan yang deep lah dalam hati ni.

Exam
Atau kerja
Atau apa-apalah peluang dan rezeki

Semuanya Allah dah tulis sejak kita masih belum bernama

Jadi apa yang kita tengah buat kat atas dunia ni tak lain tak bukan adalah usaha untuk diri kita sendiri persembahkan pada Tuhan nanti later on; bagaimana kita conduct semua takdir Allah tu sebaik mungkin

rest assured bukan bermakna goyang kaki dan rileks,
tapi rasakanlah tenang dengan tawakkal

apabila kita sudah mencurahkan usaha sebaik mungkin

Saturday, May 6, 2017

Today Is The Day

Bismillah

All prep has been done and today is the day

Semoga lancar

Btw sentiasa mengharap diri sendiri mampu jadi bersemangat dan bersungguh untuk mencapai apa yang dihajati. Malang sekali adrenaline itu seringkali disuppressed dengan kemalasan diri sendiri.

Sure nabilah you can go further.

If you has the will to do so.

Friday, May 5, 2017

Random #8

Assalamualaikum

Orang kata kematangan dilihat daripada cara dia bertindak dan memilih keputusan. Minggu lepas merupakan birthday seorang junior yang sangat dikagumi, dan end up kite salah sebut umurnya sebab merujuk kepada umur sendiri yang disangka baru 23, rupa-rupanya dah 24. Well, dah 24 dah. Tetapi baru-baru ni berhadapan dengan satu situasi yang mengantoikan diri yang sebenarnya kite ni sangatlah tak matang dan tak professional.

But then macam mana nak jadi matang, tak letak emotion sendiri first, bertindak mengikut situasi dan bukan hayun kaki ikut mood sendiri?

-_-

Sebelum ni kite percaya that our life is about ourself, sebab sangat beriman dengan kisah keldai-bapa-anak yang kite tak boleh ikut sangat apa yang orang cakap sebab the end it is ourself yang matters untuk diri kite. Means, ke mana  kita nak pergi dalam hidup ni, nak jadi apa, apa kontribusi kita pada orang lain. Orang boleh cakap boleh komen boleh berpendapat, tapi akhirnya kita yang kena act. At the end orang still akan tengok pada hasil kita.

Tapi duduk dalam tarbiyah mengajar aku erti selfless
dan erti mengalah (sometimes)


Yang di mana dalam certain situasi kite memang tak boleh letak emotion kita dihadapan, sebaliknya bertindak properly mengikut situasi.

Tapi macam sakit je.

Tapi apa je yang akan kita peroleh pun kalau kita mengikut emosi pun. Puas hati kat diri sendiri then end up break hati orang lain

Akhirnya tak tenang jugak

"Alangkah indahnya jika malam kita dihiasi sadaqah
Dengan perbanyak maaf buat sahabat" -pkshol

Yes, aku tengah dalam perjalanan belajar untuk hidup bersama masyarakat dan belajar untuk menjadi proper dalam semua hal. Tidak terlalu selfish, tidak terlalu baik sampai kena pijak, ada prinsip dan bukan lalang, dan sentiasa ada kontribusi dan amal yang menghidupkan,


Friday, April 21, 2017

Take that chance, follow your heart or you'll missed it

Has been occuring to me a few times, banyak instinct datang dalam hati tapi duk ignore sama ada kerana malas ataupun kerana sibuk,

Rupa-rupanya lintasan hati yang datang itu adalah satu peluang besar yang amat mahal

Namun hasil ignorance menyebabkan peluang itu terlepas begitu sahaja

Kita concludekan ia sebagai takde rezeki.


Then comes to me a few times juga ayat, "if and only if..." Hati mula rasa resah dan menyesal, kenapalah aku tak .....

So sometimes, kalau benda yang bagus dan tidak menyusahkan anda (not giving you a big deal) terlintas, try to think about it and simply do it. Kalau peluang yang sama diambil orang lain, terlepaslah kita.

So untuk case yang latest perasaan ini datang, aku cuba cover balik tapi hasilnya tetap lain dengan kalau aku buat intervention masa momen yang awal itu. Hu. May Allah guide us in everything we do and make us easier to do good deeds.

Sekian pendek je.

Saturday, April 8, 2017

Imaan is Sabr


Assalamualaikum

Bila kita bercakap tentang sesuatu perkara, any statement atau pendapat terutamanya, sudah pasti kita akan diuji untuk kekal dalam statement kita tu. For example bila kau kata medik tu best. Yup masa cakap tu memang best, tapi along the way kau akan selalu je jumpe dengan pelbagai cabaran yang kadang2 mampu deviate kita daripada perasaan yang awal berjumpa dengan medik tu.

Ataupun, ok kita tak payah pergi jauhlah. Contoh paling common ialah bila kita baru kenal someone yang kita rasa first impression kita pada dia adalah, dia memang macam malaikat. Pandai, cantik, baik, sasa, berakhlak terpuji. Kita mula merasakan kemanisan berkawan kerana memang benar sepanjang berkenalan bersamanya, banyak benefit 2 hala yang kita peroleh. Give and take gitu.

Dan tetibe bila kita mula kawan dengan dia dah lama sikit barulah datang khabar angin mengatakan dia begitu dan begitu, mula-mula kita tidak mempercayainya, sampailah satu masa pecah tembelangnya pada waktu-waktu kritikal hidup manusia for example kat mesir ini ialah semasa musim peperiksaan. Kita rasa malas dah nak praktik benda baik kat kawan yang sama, menjadikan kita lebih banyak menuntut daripada memberi.

Eh tetibe rasa macam example ni jauh dari mesej asal.

Apa yang cuba disampaikan dekat sini, sememangnya dalam setiap apa yang kita yakini atau percayai, pasti akan datang masa ia diuji dengan pelbagai jenis tarikan dalaman dan luaran yang menggoyahkan keyakinan kita. Kerana itu, dalam keteguhan prinsip, kita sangat memerlukan kepada;

Sabar

Sabar untuk kekal meyakini segala apa yang melanda sepanjang perjalanan
Sabar untuk kekal memanifestasikan segala apa yang diyakinkan
Sabar untuk menunggu outcome yang diharapkan

Iman adalah sabar, ya ia memang adalah sabar yang besar. Bersamanya juga perlu disertakan syukur, merasakan berpada dan cukup dan 'blessed' dengan setiap inci benda yang diperolehi. Melepaskan perasaan 'menuntut hak' dan 'tamak' yang memakan diri.

Oklah sampai sini je dah lama tak menulis rasa makin lama makin jadi orang yang blur nak luahkan perasaan secara berseni

(selama ni berseni ke pun btw luls)