Sunday, November 19, 2017

Malam 19/11

Sungguh, 
Tak sangka berjumpa dengan orang yang mampu sehingga akhirnya memenangkan orang lain atas kesalahan bersama, 
Dan tidak mengungkit sedikitpun kesalahan orang lain, tetapi banyak mengatakan "maaf" dan "kita sama-sama kena ubah", dan "saya banyak belajar". Dan kemudiannya masih memberikan apa yang harus diubah setelah intro yang baik, bukannya direct kepada topik menyalahkan orang itu.

Aku selalu rasa orang yang lemah dan mengalah tu pathetic
Tapi semalam aku lihat, orang yang mengalah tu cool.
Orang yang berjaya control diri sendiri adalah orang yang kuat. 
Orang yang mampu memberikan pendapat secara rasional dan dengan cara yang tepat adalah orang yang matang.

Sedikit pun tidak nampak lemah.

Terima kasih atas pelajaran hidup ini

Friday, October 27, 2017

Inspiration

Seeing happy faces make me wanna be happy too. Paling suka tengok orang blur innocent yang macam takde masalah kat dunia ni. Sebab rasa kagum macam mana dia boleh keep happy padahal semua orang ada hurdles dia sendiri. Paling selalu tengok dalam comic characters, macam mana someone boleh jadi se-positive begitu? 

Dulu pernah sembang dengan kak ab,

"Saya tak tahu apa kelebihan saya. Mungkin at least saya boleh buat orang happy je kot."

Dan pesanan kakak tu dalam surat akhir sesi usrah kami selepas 2 tahun,

"Teruslah ceria dan menceriakan orang lain."

...........

Mari berpegang kembali kepada konsep itu, jom? 

Random #9

Seorang demi seorang meninggalkan bumi mesir

Dan meninggalkan pesanan-pesanan pembina hati buat yang masih tinggal

#random

Wednesday, October 18, 2017

Antara Faeces dan Flatus

Assalamualaikum
Amaran, post ni agak explicit (kot)

Hari ni i was amazed by satu statement dalam buku surgery chapter anal canal. Dalam tajuk kecil "physiology of continence" dan "mechanism of defecation", antara faktor yang menyebabkan kita mampu kawal bila kita nak memulakan proses nyahtinja (baca: defecation) itu adalah:

1. Anal sphincter
2. Puborectalis muscle and anorectal angle,
3. Neuromuscular reflexes
4. Folds of Houston
5. Sensation (!!!)

Huraian bawah sensation tu;

It was stated that, kat anal canal kita ni ada dua receptor yang tak-sangka-wujud dalam tempat sesimple anal canal penghujung GIT tu.

Yang pertama macam logiklah. Strech receptor. Ada dekat dua muscle penting yang kita boleh kata sebagai 'pintu' ke anal canal: levator ani dan external anal sphincter. Dekat rectum kita ada satu part tu dinamakan rectal ampulla. Kat sini lah checkpoint terakhir untuk para faeces berkumpul sebelum dikeluarkan melalui anus. 

So bila rectal ampulla penuh, depa akan tolak levator ani tadi, dan internal anal sphincter muscle tadi; ala-ala macam ketuk pintu lah, kata "Tok, kami nak keluar, tumpang lalu boleh?" Maka stretch receptor stimulated dan dua muscle ni jadi lah relax sikit.

Maka tertolak lah beberapa faeces dari rectum ke upper part of anal canal sebagai wakil kaumnya untuk berunding pula dengan receptor kedua: the sensitive epithelium dekat anal mucosa.

Kat sini, epithelium akan tanya, "Kau faeces ke flatus ke fluid? Ada visa tak nak keluar negara?" Ala-ala centu lah.

Lepas epithelium decide warga meja runding tu jenis kaum apa, pastu dia terus hantar signal ke 'orang atas' (baca: higher centre; aku rasa paracentral area kat frontal lobe). Kat sini orang atas tu akan decide, "Adakah ini masanya untuk kita lepaskan mereka keluar?" based on surrounding tuan badan pada masa tu. Kat toilet ke kat tengah ramai orang ke atau kat dalam semak takde sape sape. Kemudian, kalau orang atas luluskan, barulah pintu terakhir: extenal anal sphincter boleh relax dan melepaskan semua content tadi keluar. Kalau tak lulus: muscle tadi akan contract, dan semua content yang duduk kat meja runding tadi semua kena bawak naik balik.


Kita tak pernah perasan benda ni

Or at least anda ya, tapi saya tak pernah terfikir. Tentang macam mana kita boleh decide nak keluarkan angin dengan penuh yakinnya yang tak akan ada tahi yang ikut keluar? 

Tak sangkaa

Kat anal canal ada receptor yang tolong kita decide benda ni patut keluar ke tak

Dan sebab itu, kita boleh fokus kat benda lebih besar dalam dunia ni. Takdelah memanjang nak kena solve out tentang benda yang berlaku dalam badan sendiri. Kita cuma tinggal nak execute last process je: mencari tempat yang sesuai untuk membuang; dan even boleh sambung tahan kalau rasa kondisi time tu tak sesuai.

Banyak benda Tuhan dah tolong kita

Itulah, dalam banyak hal, banyak urusan hidup kita dah diselesaikan dengan mudahnya oleh sistem badan yang Allah ciptakan, yang berjalan dalam badan manusia sejak berzaman-zaman dahulu lagi, yang di mana sistem tu still lagi valid nak diguna pakai sampai zaman sekarang meskipun dunia dah banyak berubah.

Contohnya

Bila kita terkena pin prick yang unsterile
Kita tak payah nak susah-susah pikir nak order mana satu inflamatory mediators yang banyak sangat jenis tu untuk guna time tu, nak panggil cell apa datang yang khusus untuk infection yang menyerang, pastu nak edema tu besar mana, nak panggil systemic army ke tak, nak order lymphocyte or any WBC extra ke daripada bone marrow/lymph node, nak tutup vessel mana satu ye untuk prevent futher spread. Tau-tau je semua benda tu dah berlaku, kita just tinggal baring je. Ataupun mungkin kadang-kadang kita tak perasan pun yang sistem badan kita tengah berperang.

Haritu masa aku tengah study
Tetibe masa sengetkan kepala, terasa macam jaw (geraham) sakit sikit
Pastu saje lah nak palpate area tu, tetibe tangan terasa ada swelling belakang jaw. Dalam hati, "Lymph node ni..ada gigi sakit ke.." And then dua hari kemudian, swelling tu jadi mobile pulak (can be rolled) maksudnya kali ni bukan lymph node tapi submandibular salivary gland

Kemain lah mengecheck mulut kalau ada something wrong

Sebab tuan badan pun tak tahu apa yang terjadi dengan badan sendiri

Lepas dua hari, swelling tu subside tanpa perasan.

Thanks to that excellent immune system, i can enjoy studying tanpa perlu keluar duit, iron tudung, keluar rumah, turun lif, beli ubat ke jumpa doktor ke

Dan semua tu adalah rezeki Tuhan bagi kita. Semua cascade yang wujud, semua reflexes, semua receptors. Cukup perfect.

افلا تبصرون
Kenapa kamu tak lihat?

Of Daurah

Dan hari tu masa daurah usul kat acmm, ustaz cakap

"Universiti kami dipanggil universiti Iman, sebab matlamatnya nak lahirkan iman," bukan setakat tahu islam tapi beriman dengannya.

"Dalam kuliah kami belajar kitab Tauhid Zindani. Belajar untuk tengok balik semua ciptaan Tuhan dan kenal Tuhan ikut semua tu."

"Ana tak tahulah, patut antum doktor adalah orang yang paling beriman." Mungkin sebab belajar tentang creation Allah yang paling agung kot secara direct: manusia.

Dan memang pun
Dalam badan manusia seriously banyak sangat benda yang wonderful

Semoga sensor iman tu tak hilang sampai bila-bila

Bila baca buku awaiq, banyak gila abu ammar hentam daie yang suka culas dalam membaiki diri

Katanya kalau muslim tu refuse nak berubah (esp akhlaknya), belajarlah banyak mana pasal islam, dia akan mendapati dirinya tak kemana melainkan hanya berputar di point yang sama. Tiada arah tuju. Tak boleh nak terbang. Tak boleh nak capai puncak kesempurnaan.

Macam
Kau nak excel, tapi kau nak stay malas. Memang tak dapat lah.

Maka, marilah berusaha lagi

Dan tak sangka lepas 6 tahun belajar anatomi fisiologi
Allah pilih tahun 6 ni untuk aku belajar lagi pasal dia ikut benda basic gini (anatomi/fisio) 
Bukan ikut knowledge yang lagi tinggi

Dan seronoknya bila sedar kita hidup ni memang berenang dalam penjagaan Allah

Harapnya terus diilhamkan untuk terus mampu tadabbur. Bila-bila sahaja, di mana sahaja

Sekian :)


Tuesday, October 17, 2017

#Me and M 1

و عنت الوجوه للحي القيوم

Dan tunduklah semua muka (berserah diri) kepada Tuhan yang Hidup Kekal lagi sentiasa mengurus makhluknya

At times i really cannot control even my daily life/routine/needs. Even my sleep time.

Macam mana Allah boleh control hidup semua makhluk tanpa terslip kat mana mana urusan langsung eh

So wonderful

Saturday, October 14, 2017

Nak markah berapa?

Assalamualaikum

Pasal ikhlas lagi

Hari ni tazkirah rumah kitorang berkisar ikhlas. Satu topik yang mashaAllah tak pernah nak habis buat sembang. Sebab apa? Sebab susah. Buat lah amal melangit macam mana pun, tapi kalau tak ada ikhlas tu, atau tak diusahakan ikhlas tu, semuanya jadi nothing. Macam debu gitu.

Sebab tu dalam buku "Sebening Mata Air" tulisan Amru Khalid tu, katanya, maksud ikhlas tu paling difahami bukan oleh orang yang baru bertatih nak belajar berikhlas, tapi untuk sang pengamal yang dah selalu buat kebaikan dan struggle nak ikhlas sepanjang hidupnya. So masa aku baca tu aku macam, nak perasan ke tak ke (luls) mungkin kita macam dah feel dah makna ikhlas tu, tapi nak dibandingkan aku yang marhaen (yang selalu terlupa nak ikhlaskan diri dalam kebanyakkan amal tu) dengan orang yang betul2 menjaga ikhlasnya, macam baby pulak bila baca intro buku tu. Yang perasan dah faham tapi sebenarnya tak layak lagi sebab bukan struggle mana pun.


Tapi best nak kupas sekali lagi hadis ni
Yang ada dalam tazkirah tadi

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ – صلى الله عليه وسلم – قَالَ « يَقُولُ اللَّهُ إِذَا أَرَادَ عَبْدِى أَنْ يَعْمَلَ سَيِّئَةً فَلاَ تَكْتُبُوهَا عَلَيْهِ حَتَّى يَعْمَلَهَا ، فَإِنْ عَمِلَهَا فَاكْتُبُوهَا بِمِثْلِهَا وَإِنْ تَرَكَهَا مِنْ أَجْلِى فَاكْتُبُوهَا لَهُ حَسَنَةً وَإِذَا أَرَادَ أَنْ يَعْمَلَ حَسَنَةً فَلَمْ يَعْمَلْهَا فَاكْتُبُوهَا لَهُ حَسَنَةً ، فَإِنْ عَمِلَهَا فَاكْتُبُوهَا لَهُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةٍ »

(HR. Bukhari no. 7062 dan Muslim no. 129).

Ok jom baca maksud dia satu satu baru feel sikit

يَقُولُ اللَّهُ
Allah Ta’ala berfirman


Ini hadis qudsi. Pesanan Allah directly melalui Rasulullah. Untuk sape? Untuk kita lah. So meh dengar baca baik-baik

إِذَا أَرَادَ عَبْدِى أَنْ يَعْمَلَ سَيِّئَةً فَلاَ تَكْتُبُوهَا عَلَيْهِ حَتَّى يَعْمَلَهَا
Jika hamba-Ku bertekad melakukan kejelekan, janganlah dicatat hingga ia melakukannya.

Maka nikmat manakah yang mahu engkau dustakan...
Allah kan Maha Adil, tapi Dia bagi kita diskaun pulak untuk tak dikira niat jahat kita sebagai dosa. Padahal niat jahat juga adalah perbuatan. Macam Me-nulis, ada juga "me-niat" "ber-niat". So kira kata kerja lah kan.


فَإِنْ عَمِلَهَا فَاكْتُبُوهَا بِمِثْلِهَا
Jika ia melakukan kejelekan tersebut, maka catatlah satu kejelekan yang semisal


Ok ni standard. Kalau dah buat dapatlah black list dalam buku amal. Ngeh. Teringat pulak tazkirah muraqabatullah masa bedah tafsir Al-Mujadalah dalam usrah. Perbicaraan-perbicaraan rahsia yang baik ataupun tidak, kalau kita berdua, Allahlah yang ketiga. Dia duk perati je kite ni buat baik ke buat jahat, kalau kata study leave taknak keluar rumah tu sebenarnya baca buku ke mengelamun (ops). Maka jangan perasanlah kalau buat jahat tu kite tengah keseorangan..

وَإِنْ تَرَكَهَا مِنْ أَجْلِى فَاكْتُبُوهَا لَهُ حَسَنَةً 
Jika ia meninggalkan kejelekan tersebut karena-Ku, maka catatlah satu kebaikan untuknya.

whoah. tapi tinggal sebab kerana Allah lah bukan sebab terlupa ke apa tau.

.

Ok ni part paling best


وَإِذَا أَرَادَ أَنْ يَعْمَلَ حَسَنَةً فَلَمْ يَعْمَلْهَا فَاكْتُبُوهَا لَهُ حَسَنَةً 
Jika ia bertekad melakukan satu kebaikan, maka catatlah untuknya satu kebaikan

Wa iza arada (kalau dia nak/berniat/mahu). Huuu.. jangan risaulah kalau selama ni ada je niat nak bagi jiran kuih ke lauk ke tapi tak terbuat.. semua tu dikira kebaikan. Dah la tadi dapat diskaun kalau niat jahat tak dikira dosa. Dapat pula imbuhan bonus, kalau berniat baik, dapat pahala.


Dan part ini yang paling terkesan untuk tazkirah tadi:

فَإِنْ عَمِلَهَا فَاكْتُبُوهَا لَهُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةٍ
Jika ia melakukan kebaikan tersebut, maka catatlah baginya sepuluh kebaikan yang semisal  hingga 700 kali lipat.


And
When you do it
Markah yang Allah bagi bukan standard skema satu markah, dua markah je. Tapi ada range yang besar daripada 10 ---> 700

Tak ke jauh tu

Mungkin ada banyak reason. Tak tahu lah tafsiran para ahli hadis macam mana. Mungkin sahaja kerana bentuk amal tu ke jenis yang berantai (jariah) so pahala dia selalu bersambung membuah tak kira masa tak kira tempat sampailah dapat 700x

Tapi

Dalam buku tu Amru Khalid sebut pasal ikhlas
Yang membezakan antara satu amal dengan amal yang sama oleh seseorang yang lain adalah ikhlas

Katanya, "Boleh jadi orang yang baca buku ini pada hari ni beroleh sepuluh pahala, boleh jadi tujuh puluh, boleh jadi tujuh ratus."

Ikutlah, sekadar mana dia mencurahkan usaha yang terbaik untuk berniat cemerlang ketika mahu melakukan sesuatu amal itu.

Pastu kami main soal jawab. Sudah pasti yang ditanya itu adalah ustazah pilihan hari itu (sang pembentang)

"Macam mana kalau kita nak excel exam sebab parents? Sebab dakwah ke for example"

Si ustazah menjawab;
"Kita nak happykan parents benda tu pun termasuk dalam ibadah jugak"

Ustazah 2 menyampuk
"So far setakat ni kita yang faham, kita mula buat semua tu memang sebab Allah pun dari mulanya, cuma waktu buat tu lah ada kalanya kita lupa kan.."

Sebab time tu ustazah membaca hadis tentang seorang sahabat yang berjihad untuk Allah dan az-zikru (supaya diingat orang), yang aku rasa niat kedua ni aku selalu ada. Yelah, konon kalau berjaya nak jadi inspirasi untuk adik, untuk akhawat, untuk masyarakat (kemain). Untuk disebut-sebut. Guess what, Rasulullah kata time tu, jihad sahabat tu tak diterima..

Takotnye

Tapi tadi kami come up dengan konklusi. Sandaran sesebuah amal tu paling utama dan paling benar ialah kerana Allah tu sendiri. Dan yang lain tu kena buat hanya semata taksir niat, bukan sebab nak syirikkan(menduakan) Allah ke apa. "Kerana Allah" itu harus mendahului kerana yang lain-lain.
Dan sejauh mana kita meletakkan Allah-based nya amal tu yang menjadikan pahala kita berbeza-beza.

Ada orang buat 100% sebab Allah
Ada orang letak 80% je
Ada orang 20% je. Niat dia memang dari awal lillah, tapi kebesaran reason lain itu memenuhi ruang hatinya. ada orang buat amal tu semata-mata yang memenuhi bidang tugas dia ke, to-do-list dia ke..asal buat dah lah kan.


So rugilah dah buat tapi amal tu tak besar kat mata Tuhan.
Esp benda yang memang directly ibadah. Macam qiyam contohnya (among the hardest thing for me)

Ada kalanya buat sebab memang faham kena qiyam.. nak jumpa Allah
Ada kalanya buat sebab nak jadi macam mukmin dulu2. Hati mereka kuat sebab solat malam (macam diterangkan dalam surah Al-Muzzamil)
Ada kalanya bangun sebab gesaan nak penuhkan mutabaah amal diri
Ada kalanya bangun sebab nanti murabbi tanya. malu lah tak buat
Ada kalanya sebab taknak lah hancurkan biah solehah rumah. ada pulak duduk RI tapi bangun lepas subuh
Ada kalanya qiyam asal buat. Sampai tertidur dalam sujud pun takpe. Tahajjud gajah pun takpe
Tahajjud gajah= satu rakaat sebelum azan, rakaat kedua masa azan. luls.

Dan semua tu disandarkan kerana Allah
Cuma time tu berapa percent portion kerana-Allah dalam amal kita

Sebab tu kena selalu tasji3
Dan kena selalu tajdid niat
Chaiyok

...............



Panjang pulak tulis.
Jom baca balik buku :P


Wednesday, October 11, 2017

Lagi 26 hari nak exam

Assalamualaikum

Lagi 26 hari nak exam, rasa macam sekejap sangat lagi dan tak sangka berbulan telah berlalu sejak first time buat countdown awal bulan 8 dulu.

Itulah, masa itu emas. Kalau kita tak kejar dia nanti dia tinggalkan kita macam tu je kan.

Dan semakin masa berlalu, semakin terkenang, banyaknya benda belum sempat buat kat mesir ni. Sebab tu lah daripada pemerhatian, biasanya akak2 akan tetibe menjadi someone else mencurahkan segala ATP yang berbaki sebelum mereka pulang ke malaysia. Sebab mereka rasa sangat itu momen terakhir untuk mereka meninggalkan legasi (baca: jejak langkah, footprint) sebelum bfg kot.

Aku, 

Aku nak buat apa ye

.....


(Sambung baca buku medic)

Thursday, October 5, 2017

Don't lose that gear

Assalamualaikum

Im a ppl of theories. I meant i kinda read a lot, hear a lot, so i know a lot (maybe. perasan je ni) yet those are just theories it didn't become amal haha

Last aidiladha we went to visit dr hussein in dokki. He prepared for us a lot of good food (seriously good i really hope i can go back in time and eat more) and good advices as well.

And the one that i want to share here
So that i will never forget this till the end of my life;

That
Everything we do in life need focus. And to build that particular focus we need time. And once you establish yout rythm of study, don't break it by time consuming worthless tasks. It's like a gear. A gear will keep moving as long as you don't stop it.

And from that so called unstoppable gear, we build passion.

We will love what we're doing, and it eventually become part of our life. Ppl will call us weird/powerful for having that steadfastness (?) actually it just because we're passionate enough to do it everyday. We feel weirder for not doing it.

I think i rewrite the most of the idea haha but those are what i felt when dr hussein adviced us.

Build your gear
Maintain it

:)

Actually now i kinda lost my study rythm so i feel very sad but just being sad didn't bring us anywhere so i replanned my study schedule. But i'm having a hard time to build that gear again. Hey at least i've started. Dont give up, me. Yosh!

Keserabutan anatomi tangan

Assalamualaikum

Meanwhile semua ahli rumah bertebaran di muka bumi mesir atas urusan masing-masing, aku tekun menyelak semula buku anatomi tahun 1 belajar balik pasal nerve supply and muscles of the arm forearm and hands yang aku rasa mashaAllah sumpah serabut. Kat sinilah petingnya ada cikgu sebagai pemudah cara. Tsk. Tapi kemalasan mencari orang plus kerajinan nak merungkai semula segalanya menjadi pilihan maka di sinilah saya pada malam ini.

Dalam macam ni teringat lah satu ayat dalam quran masa bedah tafsir AlQiyamah dulu:

Allah cakap selepas statekan yang manusia ni ada jiwa لوامه

ايحسب الإنسن الن نجمع عظامه
Apakah manusia mengira
Bahawa kami tidak akan mengumpulkan kembali tulang belulangnya?

بلى قدرين على ان نسوى بنانه
Bahkan
kami mampu menyusun kembali jari jemarinya dengan sempurna

........

Fine movement (teliti, berseni)
Memerlukan kepada dua aspek yang kompleks

Satu: cara fikir yang kompleks
Kedua: apparatus (alat) yang juga kompleks

Hasilnya kita membuahkan seni. Itulah dia pergerakan tangan dan jari. Walau tak sebesar kaki, tapi jari jari yang kecil inilah menyebabkan terletusnya perang dunia dan perdamaian antara dua negara. Disimbolikkan dengan tangan bagi arahan (jari telunjuk); dan tangan yang bersalaman.

Dalam medicine, anatomy la khususnya, kami belajar tulang-tulang jari dipanggil phalanges. Ada distal phalanges, middle, proximal; of index finger, thumb, small finger, ring finger;

Too much bone 
Sampai takde nama khusus.
Semuanya digroupkan dalam term yang sama —phalanges. 
Padahal tahu je mesti setiap phalanges tu lain-lain sikit lekuk dia sana sini.

Kalau dekat wrist pun ada banyak nama unik-unik. Scaphoid, lunate, ect.
Tapi kat finger tak. 

Despite of that,
Allah berani cakap kat manusia, satu statement garang, i think;

بلى قدرين على ان نسوى بنانه

"Yes aku boleh susun semua tulang tu dengan sempurna. Macam asal."

Fuh. Bukan jari kite je. Jari semua orang kat dalam dunia ni. Sejak zaman nabi adam sampailah kiamat.

Aku kan, bukan nak cakap apa.. tapi bila belajar nerve dengan susunan muscle je dah boleh tahan pening. Padahal tu semua knowledge functional. Boleh difahamkan dengan penerangan dan reasoning. Tapi, kalau hal anatomi..lekuk sana lekuk sini yang memerlukan daya penghafalan yang lebih tinggi..

I would say i will surrender first.

بل يريد الإنسن ليفجر امامه
Tapi
Manusia hendak juga melakukan maksiat
Terus menerus

..........

Menjadi medical student
Banyak buka mata aku tentang ciptaan Tuhan. Sampai aku boleh setuju dengan perasaan kewujudan Tuhan itu adalah fitrah asasi yang ada dalam diri manusia, walaupun dia tak pernah dapat basic rukun iman ke islam ke, duduk hutan ke duduk pulau ke. Asalkan dia pernah duduk sejenal ponder tentang penciptaan alam dan kehidupan ni, mesti feeling yang wujudnya kuasa besar yang menyusun atur semua ni akan datang dengan sendirinya.

And kalau dia deny; (kita panggil atheis di sini), tu sebab dia choose untuk deny. Choose untuk ignore.

Dan being a medical student yang belajar banyak input cenggini from both side,
Scientific facts
And al quran

Buat aku lebih sedih dengan diri sendiri,
Sebab aku banyak sangat buat dosa
Bukan sebab aku tak tahu
Most of the time aku memilih untuk jadi ignorant

Macam, "ah malas lah." Atau, "takpe sekali ni je."
Then aku conceal dengan kata-kata gula 
"Maaf akak, saya dah try.."
"Saya struggle ni, bukannya saya tak tahu.."
"Sorry saya perlu masa nak buang semua jahiliyyah ni.. yelah saya bukannya asal baik macam orang lain." (Pastu cerita lah panjang pasal kehidupan sebelum tarbiyah tu)

Aku lebih tahu
Yang semua itu tipu

I meant it's real to some extent
Maksud aku, aku tipu je aku struggle padahal benda ape je yang aku dah buat
Takde la sampai keluar peluh ke ikat diri ke; buang apa-apa ke, berkurung ke

Itu kot yang Allah cakap
بل يريد الإنسن ليفجر امامه

Orang macam tu wujud
Dan orang macam tu adalah aku contohnya
Seorang medical student yang juga orang yang dapat tafsir dalam liqa usari
Yang diberi peluang untuk meneliti satu persatu ayat alquran
Dan mentadabburnya terus bersama usrahmate yang lain

*Sigh*

.....


On the other side
Takjublah dengan Allah untuk susun semua ni dengan begitu cantik sekali. Sampaikan it takes me almost a day untuk figure out balik deformity di sebalik brachial plexus, axillary, radial, ulnar, median nerve injury ni. Ni tengah revision bukannya baru nak belajar. Itu pun takes one day.

Kalau dah master mesti lagi dahsyat
Undergrade saje dah kompleks gini

Ok. Sekian. 


Wednesday, October 4, 2017

The People We Love

Assalamualaikum

Aku ingat lagi ibu pernah pesan,

"Kita tak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Bersedia sahaja daripada sekarang."

Aku yang blur just swallow je kata-kata ini.

Kemudian, tahun seterusnya, aku dikhabarkan Tok Andak meninggal.. Tok Andak adalah abang kepada nenek. Sekarang ni semua adik beradik atas nenek semua dah takde. Tinggal nenek dengan mak (tok busu). Dan selepas selepas tu, makin banyak berita kematian aku terima, whether daripada family sendiri, atau kawan-kawan.

Dan aku bertanya sekali lagi pada ibu,

"Ibu tak sedih ke ramai orang yang ibu kenal dah ramai yang meninggal?"

Ibu cuma menjawab,

"Kematian tu lumrah hidup, ia pasti akan berlaku, cuma tak tahu bila.
Sebab tu, kita kena selalu buat yang terbaik dengan orang. Jangan selalu berdendam sangat. Layan orang dengan baik.
Sebab kita tak tahu mungkin ke kita akan jumpa lagi dia lepas ni."

atau,

Mungkin juga kita yang akan pergi dulu..



.....................

One of my usrahmate baru kehilangan ibunya semalam. Dan aku yang ada mixed feeling, antara rasa rileks redha ataupun sangat sedih, sebab kami usrahmates tahu betapa sayangnya dia dengan ibunya. Kerana dia adalah anak bongsu, the only one yang masih attached dengan ibunya sebab adik beradiknya yang lain dah besar. Dia yang selalu cerita pasal ibunya dalam qadayah-qadayahnya, selalu tunjuk gambar familynya, selalu plan nak jalan dengan ibunya, kini, ibu yang disayangi telah tiada dijemput Ilahi.

Dan aku yang membayangkan, macam mana lah saatnya bila aku diberitakan dengan perkara yang sama suatu hari nanti.

Semoga aku kuat. Bila tangan yang selama ini mengusap kepala kita,

Tangan yang sama kini telah tiada

(...)

Mari bersedia daripada awal.
Give your parents the best treatment that you could.

............................

Tahniah mak khairiah,

kerana telah melahirkan seorang khairiah

antara akhawat yang kami segani karakternya, semangat dan perjuangan dakwahnya..

...........................

Buat khairiah,

semoga terus kuat,

Allah ada pesanan buat kita

 وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمْوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

And We shall surely test you with something of fear and hunger and a loss of wealth and lives and fruits, but give good tidings to the patient. Those who when disaster strikes them, say, “Indeed we belong to Allah and indeed to Him we will return." [Surah Al-Baqarah, verses 155-156]

kehilangan ibu yang dicintai, suatu mujahadah

wa bassyiri sobireen وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

Tuesday, September 26, 2017

Your heart is what matter most

Assalamualaikum

Buat masa yang sekarang ini. aku sangat bersyukur kepada Allah kerana Dia sangat mempermudahkan kami berliqa secara konsisten, walaupun masing-masing daripada kami agak padat jadualnya. Ada yang masih berkelas, ada yang dalam fatrah imtihan, dan ada yang masih tak habis lagi baca buku macam aku ni (weh bila nak habiskan ni nabilaa), tetapi mungkin kerana benarlah kata-kata Allah dalam surah Mujadalah yang kami sedang bedah tafsirnya,

"فافسحوا يفسح الله لكم"
"Lapangkanlah, Allah akan melapangkan untuk kamu.." (58:11)

Mungkin kelapangan fizikal itu benar bermula daripada kelapangan hati. Seperti itulah yang diajar Allah dalam ayat 58:11. Ketika itu ahli Badar datang ke majlis ilmu Rasulullah, dan mereka tidak mendapati tempat hingga terpaksa berdiri sedang majlis telah bermula. Rasulullah telah meminta para hadirin untuk memberi ruang untuk mereka bersama dalam majlis. Namun, macam biasalah, kan orang dah datang awal untuk cari sudut paling selesa untuk menuntut ilmu, tetapi bila diminta untuk bergerak ke spot lain, maka adalah rasa sedih tak puas hati sedikit.

Nah, itu yang berlaku pada sahabat yang berada dalam majlis ketika itu. Diapi-apikan pula oleh munafiqeen, katanya Rasulullah berlaku tidak adil kepada sahabatnya sendiri. Maka mereka yang awal, mula terlihat pada wajah mereka perasaan tidak puas hati. Ini menyebabkan Rasulullah rasa sedih.

Akhirnya, turunlah ayat ini

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قِيلَ لَكُمْ تَفَسَّحُوا فِي الْمَجَالِسِ فَافْسَحُوا يَفْسَحِ اللَّهُ لَكُمْ ۖوَإِذَا قِيلَ انْشُزُوا فَانْشُزُوا يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚوَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

Hai orang-orang yang beriman, apabila dikatakan kepadamu: "Berlapang-lapanglah dalam majlis", maka lapangkanlah, niscaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan: "Berdirilah kamu, maka berdirilah, niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa derajat. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan." (58:11)


Lapangkanlah, maka Allah akan lapangkan.



Benda yang paling pertama sekali yang kita kena lapangkan dahulu, adalah hati. Bila hati rasa lapang, rasa redha, rasa bersedia untuk bertoleransi, maka kelapangan zahiriah itu akan menjadi lebih mudah. Dalam kes cerita di atas, bila dengar je ayat ini, sahabat berlumba-lumba memberi tempat. Kenapa? Kerana hati mereka telah terubat dengan janji Allah. Allah berjanji untuk melapangkan mereka; dalam keadaan janji yang infiniti bentuknya, yang tidak dilafazkan secara khusus dalam ayat tersebut.

Mungkin sahaja kelapangan yang dimaksudkan adalah kelapangan masa,
Mungkin sahaja kelapangan hati.
Rezeki.
Harta.
Urusan.
Minda.

Apa-apa sahaja lah lagi.


Begitulah cara Al Quran mendidik dan mengasuh jiwa orang-orang mukmin. Lapangkanlah hatimu, insyaAllah akan datang lagi kebaikan berganda-ganda daripada sudut-sudut yang tidak diketahui langit dan bumi.

Untuk belajar, juga perlu dilapangkan hatinya. Melapangkan hati untuk menerima ilmu baru. Melapangkan hati untuk menerima tarbiyah study. Melapangkan hati untuk kekal bersungguh untuk menghabiskan bacaan dan bertahan melawan nafsu diri untuk relaks, main phone, tengok cerita, makan banyak-banyak..

Kalau kita tidak melapangkan hati untuk semua itu, pasti kita akan membenci "study". Dan merasakan study leave adalah satu tempoh penyeksaan.

See. Isn't it right? Your heart is what matter most. Lapangkanlah, maka Allah akan lapangkan untukmu..

Wednesday, September 6, 2017

Don't worry, rest assured

This is a post i got from muharrik daie's page which i rasa terkesan

Sebelum tidur ...
Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahawa pada suatu ketika, beberapa orang sahabat melihat seorang pemuda yang kuat dan rajin bekerja. Mereka pun berkata;
"Alangkah baiknya jika dia berjihad di jalan Allah."
Rasulullah SollAllahu Alaihi Wasallam segera menjawab,
"Jangan kamu berkata seperti itu. Jika dia bekerja untuk menafkahkan anak-anaknya yang masih kecil maka dia berada dijalan Allah. Jika dia bekerja untuk menafkahkan kedua orang tuanya yang sudah tua, maka dia dijalan Allah. Dan jika dia bekerja untuk memenuhi keperluan hidupnya, maka dia dijalan Allah."
(Hadith Riwayat Baihaqi).
Muga menfaat untuk direnungi.
#muharrikdaie

Kadang-kadang kita risau, sebagai seorang murabbi terutamanya. Bila melihat anak binaan kita yang sangat bersinar dan unggul, semakin lama semakin sunyi daripada jalan dakwah dan tarbiyah. Kita pun cuba asak dengan motivasi-motivasi melangit —yang mungkin kita boleh sifatkan sebagai ideal; bukan untuk membebankan..tapi untuk memberi semangat. Dan kita tahu, sebenarnya kita pun tak mampu nak capai apa yang kita cakap tu. Kita cuma mengkuote kefahaman-kefahaman dan ayat-ayat yang pernah kita baca dan ambil daripada orang-orang yang berjaya membuktikan mereka boleh. Tidak lain tidak bukan, para rasul dan sahabat.

Ayat-ayat yang pernah menginspirasi kita.

Tetapi iya, itu ideal. Bermaksud, kalau benar mampu digapai..mashaAllah, muslim yang berjaya itu sangat hebat. Tetapi bukanlah bermakna yang gagal itu ahli neraka. Selagi mana dia bersungguh dalam hidupnya, mentaati Allah dan Rasulnya, tidak melakukan maksiat dan harmoni hidup bersama masyarakatnya, baginya pahala jihad.

Maka murabbi sekalian, jangan bersedih dan berputus asa. Pahala anda pada amal anda bukan pada hasil. Kita bermaksud menaikkan potensi mereka sahaja; kalau tidak mampu dicapai, banyak lagi ladang pahala untuk si mutarabbi tersebut.

Yang penting kekalkanlah mereka dalam amal kebaikan, motivasi untuk lawan kemaksiatan, beramal selayaknya seorang muslim yang sempurna akal, tubuh dan jiwa.

Dan tiupkan lagi semangat untuk menggilapi potensi mutarabbi
Hari demi hari.

Semoga Allah pandu hati kita semua ke arahNya.

Sunday, September 3, 2017

Pasca dengar banyak lagu motivasi

"No matter who tries to stop me
I will go on my way
You only live once
Leggo (Leggo!)
Leggo (Leggo!)
Even if I live for a day
I’ll have no regrets
Let’s jump!"
—Jump, BTS

Kadang-kadang,
Aku terfikir,

Macam mana perasaannya bila kau dah buat yang terbaik sampai kau rasa tak kisah dah kalau mati lepas tu.

Mesti puas kan.
Bila hidup takde regrets.

Dan bila kita hidup untuk mati, sebenarnya visi kita akan lebih clear. Tapi kita selalu lupa. Dan kalau aku, aku takut untuk kehidupan hereafter. Aku takut aku perasan dah buat sehabis baik tapi rupenye takde ape pun yang dah dicapai.

Lepas tu rasa menyesal nak balik ke dunia untuk beramal.

Friday, July 7, 2017

Skill Lab

Skill Lab

Assalamualaikum

Semalam kitorang ada skill lab class bersama beberapa orang doctor, and the aim of this class is to learn some clinical skills that we would forget later (doktor yang ajar kitorang sendiri yang cakap. Luls). Nevertheless it was a good exposure at least kita pernah la pegang some basic medical instruments kan.

So kitorang perform gastic intubation by Ryle's, IV cannulation, urine catheterization and suturing.

Some unique experience and thoughts that i would like to share in this writing are

1.  Skill is really a matter of practice. So setakat ni gastric intubat, urine cath and iv cannulation procedure is not new to us so it kinda easier to revise the indications, contraindications, steps and ect with the doctors during the lessons. Even though tak ingat semua at least we have an idea about them. Sebenarnya dulu masa exam internal medicine emergency semua benda kitorang dah hafal gila2 tapi yelah, when knowledge is not practiced then i would evaporate gitu je merajuk dengan tuan dia. So dalam medicine ni (dan apa2 je), jangan pandang rendah pada concept of repetition. Malas ke, rajin ke, tryyyyyy!

2. On how the teaching goes on. Benda paling suka dengan doktor mesir ni diorang suka ajar as if kita tak pernah dengar langsung pasal benda tu. And they really ajar step by step.

3. The nasogastric tubing session. It was wonderful, sebab doktor kitorang ajar satu benda yang valuable —that is you can teach good things to patient is any condition.  I mean dakwah. So do making the patient feel better in the worst clinical situation. (Rasa macam susunan ayat tak kena. Pftt.) Why i said so? Masa gastric intubation, kita akan induce gag reflex kan. It's a good sign actually; indicating that your tube are passing the correct pathway, not entering the airway. So the first thing bila nampak patient macam dah uwekkk uwekk gitu ialah ask them to swallow and say alhamdulillah. Sebenarnya kita nak dengar any clear word je to ensure that the airway is intact but the word choice of alhamdulillah is awesome for me making me think "wahh kreatifnya doktor!". And even if the procedure failed (eg wrong intubation or the patient vomits), give some me-time for the patient to allow him to be calmer, and ask the patient also to say alhamdulillah (for we're not advancing in a wrong direction)

4. And how the teacher responded to us. He's always reacting "that good, perfect, amazing!" Ahh it makes me remember Dr Shenoufy, he always like "MashaAllah you're so excellent," as to encourage the students. I really wanna be like them somedays 😤!

Egypt really taught me a lot, either on good and bad things actually. It depends on us which one that should we take and 'bumikan' dalam diri. At times when i feel like giving up with egyptian people behaviour and attitudes, Allah selalu datangkan orang yang sama dari kaum yang sama tetapi behave really well as if total 360' change daripada kebiasaan egyptian yang asal. Benda ni ajar kita untuk jadi macam ikan, biarpun tinggal kat laut yang masin tak semestinya kau kena jadi masin kan. Huu.

Thats all for now, tomorrow i have surgery exam so pray for me!!!

Friday, June 16, 2017

#RADM 21th Night

Boleh pulak kan terus melompat ke hari 21.
Takpelah kalau ada rezeki kita try isi untuk hari hari yang lainnya.

Ramadan kali ini terasa begitu lain sekali, bila hari-hari kita dipenuhi dengam usrusan-urusan dunia, yang kadang kala memenatkan jasmani kita. Namun paling sedih bila rasa penat jasmani itu dipilih untuk diisi dengan perkara dunia juga yang kecil nilainya dan takde nilai tambah, seperti bermain game dan sebagainya.

Jika begini sahaja aku sudah berasa kurang semangat untuk memaksimukan Ramadan dengan alasan kelas, exam dan sebagainya; bagaimanalah agaknya Ramadan aku nanti sewaktu bergelar seorang doktor..

Malam semalam kami beramai-ramai iktikaf di Masjid Bilal di H4, usai tusyen aku terus ke sana, mujur tiba sebelum maghrib. Aku selalu segan dengan qudwah aisyah yang selalu mengajar aku untuk tidak melewatkan solat dan memberi peluang untuk ia dilewatkan berbanding urusan-urusan lain. Selepas sampai di area arabiata aku pun terus berjalan laju ke beit hijrah dan berbuka bersama mereka. Satu jam kemudian kami ke masjid dengan menaiki teksi.

Entah kenapa sebab penat tusyen ke atau travel sabie sayyeda ke atau mungkin kerana banyaknya silap niat dan perbuatan aku pagi tadi (pagi tadi kitorang exam, i got less sleep and i skipped class semi-intentionally), aku sangat mengantuk sepanjang SEMUA solat; bermula isyak -> terawih -> qiyam -> subuh. Even so aku cover jugaklah rasa guilty aku dengan ayat tilawah semalam : "..niscaya Allah akan memperbaiki amal-amalmu dan mengampuni dosa-dosamu.."(33:71). As long as i try to do my best; tajdid niat selalu! (Lol padahal ayat tuju untuk certain golongan dalam quran)

Usai terawih yang habis jam 11 (i wonder camne la orang tua boleh sustain themselves kat masjid ceni); kitorang duduk ramai-ramai, moreh, habiskan tilawah then terus tidur. Im the first to sleep yet the last to wake up -.- pastu masa qiyam tak larat, gi join golongan makcik qiyam duduk kat belakang. Pastu drama quran tercampak tergolek-golek dari tangan (err) sebab tertidur..

Last sekali 2am kitorang start sahur. Yes i know it a little bit early tapi sebab semua arab sahur jam 2am so kitorang join sekaki. Kat sini lah jelas terlihat pesta lumba bagi sahur — ya Allah, semua makcik berebut nak bagi makanan ! Siap ada kaunter syai (teh) lagi boleh order syai bina3na3 (mint tea) free. Haaa part ni tak ngantuk.

..tapi masa subuh sambung mengantuk balik..

...dan balik rumah sambung tidur balik....

Harapannya masa tusyen harini tak mengantuk T.T. Go bell you can do it!

Tuesday, May 30, 2017

#RADM 0 First night -Imaanan wa Ihtisaaban

Assalamualaikum

Few days before Ramadan adalah hari-hari yang sedikit hectic kerana banyaknya requirements (of posters) yang perlu disiapkan. Bukan nak kata sebab power banyak kerja, tapi nak katanya haa padan muka sebab suka sangat buat kerja last minit. Kan dah kena.

Sekarang kami dalam team media sedang berkempen untuk TARAWIH17, im really glad bila join team yang sebegini sebab seriously orang yang paling banyak dapat manfaat daripada siri-siri tazkirah yang dipostkan adalah tak lain tak bukan, ahli team sendiri. Bila kita sendiri yang selalu follow up countdown, kita kind of jadi lebih anticipate lah Ramadan tu.

So selagi mana ada masa, sentiasalah lakukan amal, dan cuba untuk cari celah amal mana yang benefit us the most dunia dan akhirat. Even para sahabat pun sangat suka buat amal2 muntij, yang paling baik...yang paling disukai....yang paling sejahtera.... bukankah kita selalu dengar dalam hadsi-hadis?

Malam pertama kitorang serumah pergi ke masjid tauhid, masjid favourite aisyah syahira. Kalau aisyah dia favour masjid sebab bacaan-bacaannya, kalau kite lebih kepada suasana dan efek tempat itu kepada kita. Doanya, orang-orang yang datang, dan memori-memori yang tercipta di sepanjang perjalanan.

Yang bestnya masjid tauhid ini ialah, bukan semata kerana ber-air-cond, tapi sebab tazkirahnya juga yang ringkas, padat, menarik dan realistik.

Dalam tazkirah malam pertama ramadan, imam selalu ulang-ulang ayat saiko ni

من صام رمضان ايمانا واحتسابا غفرله ماتقدم من ذنبه

Man shoma romadhona imanan wahtisaban ghufirolahu maa taqoddama min dzanbihi

Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda: “Siapa berpuasa ramadhan imanan wahtisaban (dengan keimanan dan mengharap pahala), diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. Dan siapa shalat pada Lailatul Qadar imanan wahtisaban (dengan keimanan dan mengharap pahala), diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.”
[HR. Bukhari dan Muslim]

Why i said saiko

Sebab hadis ni macam nak ajar kita that we have to begin with the end in mind, The ultimate purpose that we want to achieve in end of ramadan is maghfiratullah. We would like to come out from Ramadan as a clean, new, fresh person.

But along the way, kau kena bawak satu kunci yang bersamanya ada dua gerigi ni. Kunci kepada maghfirah itu adalah puasa. Kena puasa. Laksanakannya dengan baik. Bukan cengkelat mana-mana sudut, macam lah Tuhan tak nampak. Nak bukak box maghfirah memang kena puasa dulu.

Dan dua gerigi yang melengkapkan kunci tu ialah iman dan ihtisab. Penuh percaya dan penuh mengharap pahala. So kalau kita puasa je tapi takde dua tali ni jadilah kunci kita tak cantek atau compang camping, kunci dah ada tapi tak boleh nak bukak box magfirah sebab cacat kuncinya.

So nabila

Yes, believe, teruskan percaya, percaya dan percaya yang memang Tuhan nampak amal kau dan Tuhan akan balas balik sebab Dia dah janji wahuwwa la tukhliful mi3ad (Dia tak pernah mungkir janji)

Dan harap, harapkan redha Allah tu sungguh-sungguh daripada usaha Ramadan yang berkualiti itu. Do the best.

Maka,


Ramadan, mulaiiiii.

:)

Monday, May 29, 2017

#RADM Ramadan Akhir Di Mesir: Sebuah Epilog

Assalamualaikum

"Harini nak solat kat mana?"

"Masjid Orange. Kita gerak sebelum isyak"

Maka terkedek-kedeklah lima orang budak sayyeda cross jambatan mini metro untuk ke masjid nabihah berdekatan dengan supermarket orange untuk solat isyak dan terawih.

.....

That's the first terawih kat Mesir yang aku pernah rasa. Tahun tiga. 2014. Semasa masih bergelar raqaiqians. Tahun yang mengajar aku erti Ramadan yang bahagia. Berlumba mencari keredhaan Allah, mengejar mutabaah amal dengan bersungguh. Sungguhpun tahun itu dapat merasa Ramadan sekejap je kat sini, tapi it's really a good starter. Since then i really anticipate kehadiran Ramadan.

Masuk 2017 ni kiranya dah 4 tahun merasa ramadan di Mesir.

It's really a bless.

.....






Sunday, May 14, 2017

Jangan main tarik-tarik


It's important to show how serious you are.

and i realize how annoying to face someone who're not serious in their life or decision

which sometimes, i am one

.......

Dalam jalan dakwah ini

Kita tak bermain dengan sebarang keuntungan duniawi

Kalau ada yang terlihat ada, itu hanyalah bonus, dan semoga kita dijauhkan daripada perasaan memahukannya.

Kalau kita rasa dakwah hanya akan terbenefit jika kita wujud di dalamnya, alangkah silap sekali

Kerana Allah tak butuh pada kita seorang untuk agamaNya

Kita yang sebenarnya memerlukan Dia, sampai perlu berpaut merayu supaya dikekalkan dalam iman ini

Maka,

Jika ada beberapa peluang yang terbuka di sepanjang jalan dakwah ini, ambil cepat cepat

For it doesn't benefit anyone else the most, except us ourself

Kita yang kena seek for that peluang

Kalau nak harap semua orang bagi peluang kat kita, tak payah lah

Duduk je rumah goyang kaki.

Tuesday, May 9, 2017

Rezeki yang telah ditentukan, rest assured

Assalamualaikum

Sometimes it's a bless bila wall fesbuk kita, twitter dan instagram kita dipenuhi dengan friendlist yang mampu benefit kita dalam beberapa hal, either it abt latest updates tentang dunia/self, perkongsian pengalaman, pendapat, dan sebagainya.

So ini tentang satu post instagram (kot) yang sangat menjentik rasa hati

We knew each other like a year ago when they went to egypt for a trip. Akhawat ireland. Berjumpa secara tak sengaja di sq (nama sebuah ri kat sini), masa ramadan. Time tu baru tengah bersiap tunggu akhawat lain nak gerak ke masjid ufo, dan diorang pulak tengah balik dari manentah dan esoknya nak pergi fayyoum (summer summer gitu, ramadan pulak tu -_-" dahsyatt )

Tak kenal dalam pun, tapi tahu diorang ambil medic jugak dan suprisingly kitorang sama umur, eventhough nampak mereka macam lagi matang.

So after 3 month

Kitorang berjumpa balik kat 'ala-ala summer camp' konsisten 2016, sama group pulak tu

Dan masa balik semua org exchange la account fb insta bagai

.........


Last 2 weeks (kot), sorang kawan dia (bukan dia pun) share satu gambar

Gambar orang tengah bersiap ikat kasut kat tepi tangga, sambil baca notes sebelum keluar pergi. Ada exam lah kot. Dalam description tu tulis "effah pesan kita study ni just peluang utk kita beramal since semuanya Allah dah tetapkan sebelum kita lahir lagi." tambah ayat "bukan engkau yang melempar ketika engkau melempar, tetapi Allah yang melempar.."

Ayat daripada surah al-anfaal, no 17


For that short while, apa yang terlintas kat fikiran aku ialah "subhanallah powernye akhawat ni beriman dengan qada qadar sangat2 dalam time-time exam gini". Well maybe actually everyone does, mebi sebab aku terasa aku terlupa fakta tu kot kebelakangan ni memandangkan frekuensi exam yang agak kerap. so it kind of lintasan yang deep lah dalam hati ni.

Exam
Atau kerja
Atau apa-apalah peluang dan rezeki

Semuanya Allah dah tulis sejak kita masih belum bernama

Jadi apa yang kita tengah buat kat atas dunia ni tak lain tak bukan adalah usaha untuk diri kita sendiri persembahkan pada Tuhan nanti later on; bagaimana kita conduct semua takdir Allah tu sebaik mungkin

rest assured bukan bermakna goyang kaki dan rileks,
tapi rasakanlah tenang dengan tawakkal

apabila kita sudah mencurahkan usaha sebaik mungkin

Saturday, May 6, 2017

Today Is The Day

Bismillah

All prep has been done and today is the day

Semoga lancar

Btw sentiasa mengharap diri sendiri mampu jadi bersemangat dan bersungguh untuk mencapai apa yang dihajati. Malang sekali adrenaline itu seringkali disuppressed dengan kemalasan diri sendiri.

Sure nabilah you can go further.

If you has the will to do so.

Friday, May 5, 2017

Random #8

Assalamualaikum

Orang kata kematangan dilihat daripada cara dia bertindak dan memilih keputusan. Minggu lepas merupakan birthday seorang junior yang sangat dikagumi, dan end up kite salah sebut umurnya sebab merujuk kepada umur sendiri yang disangka baru 23, rupa-rupanya dah 24. Well, dah 24 dah. Tetapi baru-baru ni berhadapan dengan satu situasi yang mengantoikan diri yang sebenarnya kite ni sangatlah tak matang dan tak professional.

But then macam mana nak jadi matang, tak letak emotion sendiri first, bertindak mengikut situasi dan bukan hayun kaki ikut mood sendiri?

-_-

Sebelum ni kite percaya that our life is about ourself, sebab sangat beriman dengan kisah keldai-bapa-anak yang kite tak boleh ikut sangat apa yang orang cakap sebab the end it is ourself yang matters untuk diri kite. Means, ke mana  kita nak pergi dalam hidup ni, nak jadi apa, apa kontribusi kita pada orang lain. Orang boleh cakap boleh komen boleh berpendapat, tapi akhirnya kita yang kena act. At the end orang still akan tengok pada hasil kita.

Tapi duduk dalam tarbiyah mengajar aku erti selfless
dan erti mengalah (sometimes)


Yang di mana dalam certain situasi kite memang tak boleh letak emotion kita dihadapan, sebaliknya bertindak properly mengikut situasi.

Tapi macam sakit je.

Tapi apa je yang akan kita peroleh pun kalau kita mengikut emosi pun. Puas hati kat diri sendiri then end up break hati orang lain

Akhirnya tak tenang jugak

"Alangkah indahnya jika malam kita dihiasi sadaqah
Dengan perbanyak maaf buat sahabat" -pkshol

Yes, aku tengah dalam perjalanan belajar untuk hidup bersama masyarakat dan belajar untuk menjadi proper dalam semua hal. Tidak terlalu selfish, tidak terlalu baik sampai kena pijak, ada prinsip dan bukan lalang, dan sentiasa ada kontribusi dan amal yang menghidupkan,


Friday, April 21, 2017

Take that chance, follow your heart or you'll missed it

Has been occuring to me a few times, banyak instinct datang dalam hati tapi duk ignore sama ada kerana malas ataupun kerana sibuk,

Rupa-rupanya lintasan hati yang datang itu adalah satu peluang besar yang amat mahal

Namun hasil ignorance menyebabkan peluang itu terlepas begitu sahaja

Kita concludekan ia sebagai takde rezeki.


Then comes to me a few times juga ayat, "if and only if..." Hati mula rasa resah dan menyesal, kenapalah aku tak .....

So sometimes, kalau benda yang bagus dan tidak menyusahkan anda (not giving you a big deal) terlintas, try to think about it and simply do it. Kalau peluang yang sama diambil orang lain, terlepaslah kita.

So untuk case yang latest perasaan ini datang, aku cuba cover balik tapi hasilnya tetap lain dengan kalau aku buat intervention masa momen yang awal itu. Hu. May Allah guide us in everything we do and make us easier to do good deeds.

Sekian pendek je.

Saturday, April 8, 2017

Imaan is Sabr


Assalamualaikum

Bila kita bercakap tentang sesuatu perkara, any statement atau pendapat terutamanya, sudah pasti kita akan diuji untuk kekal dalam statement kita tu. For example bila kau kata medik tu best. Yup masa cakap tu memang best, tapi along the way kau akan selalu je jumpe dengan pelbagai cabaran yang kadang2 mampu deviate kita daripada perasaan yang awal berjumpa dengan medik tu.

Ataupun, ok kita tak payah pergi jauhlah. Contoh paling common ialah bila kita baru kenal someone yang kita rasa first impression kita pada dia adalah, dia memang macam malaikat. Pandai, cantik, baik, sasa, berakhlak terpuji. Kita mula merasakan kemanisan berkawan kerana memang benar sepanjang berkenalan bersamanya, banyak benefit 2 hala yang kita peroleh. Give and take gitu.

Dan tetibe bila kita mula kawan dengan dia dah lama sikit barulah datang khabar angin mengatakan dia begitu dan begitu, mula-mula kita tidak mempercayainya, sampailah satu masa pecah tembelangnya pada waktu-waktu kritikal hidup manusia for example kat mesir ini ialah semasa musim peperiksaan. Kita rasa malas dah nak praktik benda baik kat kawan yang sama, menjadikan kita lebih banyak menuntut daripada memberi.

Eh tetibe rasa macam example ni jauh dari mesej asal.

Apa yang cuba disampaikan dekat sini, sememangnya dalam setiap apa yang kita yakini atau percayai, pasti akan datang masa ia diuji dengan pelbagai jenis tarikan dalaman dan luaran yang menggoyahkan keyakinan kita. Kerana itu, dalam keteguhan prinsip, kita sangat memerlukan kepada;

Sabar

Sabar untuk kekal meyakini segala apa yang melanda sepanjang perjalanan
Sabar untuk kekal memanifestasikan segala apa yang diyakinkan
Sabar untuk menunggu outcome yang diharapkan

Iman adalah sabar, ya ia memang adalah sabar yang besar. Bersamanya juga perlu disertakan syukur, merasakan berpada dan cukup dan 'blessed' dengan setiap inci benda yang diperolehi. Melepaskan perasaan 'menuntut hak' dan 'tamak' yang memakan diri.

Oklah sampai sini je dah lama tak menulis rasa makin lama makin jadi orang yang blur nak luahkan perasaan secara berseni

(selama ni berseni ke pun btw luls)