Monday, December 31, 2012

of ekzem


"Keputusan semua dah ada, Allah dah siap tulis result awak.

"..tapi, kenapa Dia ciptakan tempoh yang sekarang ni?"



"Sebab Dia nak tengok awak berusaha :) 
and so Dia boleh bagi pahala banyak-banyak."


seiring sehaluan -UNIC
Bismillah.

Dalam dua tiga menjak ni, banyak benda yang berlaku, which is everything is too sweet that it is undescribeable. Hamdallah sangat kat Allah, Dia macam lorongkan satu jalan yang di mana takdir aku selalu di situ. Bersama kawan-kawan yang debest. Yang aku boleh share everything.

Kat sliss, Allah bagi shak, aja, shikin dengan fath.

Kat sungai besar, Allah bagi pija dengan una. Plus ayerk? Erk. Haha.

Kat mesir, Allah bagi ramai lagi. Dan di sini lebih unik!

Kawan-kawan kat egypt is one type of blend-ation of people from many different characteristic, background, speciality, gaya hidup, ect ect. Dan oleh kerana kami hidup bersama sebagai perantau di bumi orang, selalu ditegur 'malizi malizi' dek orang luar; rasanya sebab tu feeling bersama mereka adalah lebih daripada seorang kawan. Macam siblings pun ada. (Boleh pulak rasa walaupun dalam real siblings aku takde perempuan except me. :D)


Ohoho, dah habis Stand Together baru nak tulis benda mushy mushy ni. Hakhak.


Anyway, thanks for being by my side :)


............................................................

Exam.

Yup. Midyear exam.

Tup tap tup tap dan tup tap lagi, macam tak sangka yang kami dah go through tahun dua for half a year (punya course lah, bukan tahun masihi.) ! Terkezut tak terkezut, macam sekejap je tahun ni berjalan. And hari ni pun dah 31 Disember. Pastu lagi dua hari nak exam. *fainted* Tapi muka kool gila je macam tak ada apa apa even tak start lagi buat latihan MCQ bagai.

Masa tu, kalau kita tak potong dia, nanti dia kerat sama kita. Betul kan?

Kadang-kadang i'm glad kalau masa tu terasa berjalan dengan sangat cepat sebab that's mean yang kita gunakan masa itu dengan sebaiknya; dibuktikan dengan keluarnya ayat: "Eh, sekejapnyeee dah setahun!". Macam kita tak perasan masa berlalu pantas disebabkan sibuknya mengisi masa dengan perkara perkara bermanfaat (eceh). Ala, macam masa form 5 dedolu. Masa nak exam tu: "Eh, sekejapnyeee dah nak habis school life!". Padahal, setahun sebelum tu: "Weh, bila lagi nak habis sekolah ni, aku dah tak tahaaaan!" Ect ect. Padahal orang kata hidup F4 lagi enjoy takde pape keje.


Cepatnya masa berlalu means kita enjoy masa kita sebelum tu.

Ke tak? Ohoho =.=" *krik krik krik*



Jiba kata, kalau masa terasa berjalan lambat lah baru menandakan kita isi masa tu dengan perkara bermanfaat.

Yup, betul jugak. Sebab kalau isi masa lapang dengan fesbuking plus berangan macam-macam, tak sedar tetiba dah nak malam. Hailaa.


Dan, once again nak state kat sini, saya suka exam sebab dia-bagi-saya-peluang-untuk-faham-amende-la-yang-sebenarnya-saya-belajar-selama-ni! Yuhuuuu! (eksaited dalam ke-kool-an yang menyembunyikan kerisauan kerana tak buat MCQ lagik~). Plus, masa exam week la baru tersedar to the fullest yang bahawasanya diri ni student medik.

Sebab kalau exam dah habis, tetiba everything macam shut down. Anatomi entah ke mana, fisiologi berterbangan ke sana sini. Masa balik hari tu, kena tanya macam-macam dengan nenek, entah pape yang aku jawab. Buat teori medik sendiri.


Ingat lagi, time tu baru sampai dari mesir. Sembang-sembang dengan nenek. Pastu dia mengadu cakap tangan dia jadi semacam biru, plus makin nampak salur-salur darah superficial dia.

Aku (yang poyo amek medik)--> jadi terkejut. Pastu memori fisiologi cvs ter-activated (HENSHIN!), seraya berkata:


"Eh nek, bahaya ni nenek. Sebab kte belajar kat sekolah, doktor cakap kalau darah stagnant, metabolite berkumpul, tu yang menyebabkan vein tu dilated tu." Hamboih kau, kemain english dengan nenek =.=.


Nenek buat kening double jerk (hak2) lalu berkata:

"Eh ye ke? Habis tu nak buat camne?"

"Nenek kena pergi jumpa doktor cepat-cepat, pergi tanya rawatan. Sebab kalau lama-lama darah tak bergerak nanti boleh men-toksikkan muscles kat tangan. Pastu takle gerak. Haa. Haiyook~" 

Pastu nenek aku gelak sambil pegang-pegang tangan dia.


Dan kemudiaannn..bersambung! >.< hehe.
(sebab dah pukul 5 pagi. tamat masa peruntukkan untuk menaip)


Sekian :)


NB: Sukati aku je kan bagi teori tu kat nenek. Padahal baru belajar pre-klinikal untuk yang normal punya things.

Exam lagi dua hari, start 2 Januari ni. Mohon doa semua. Budak USIM pun sama kan? Una cakap dia pun tengah study leave. For una, aja, amna, yani, fahim, nizam, hamdin. Korang, fighting! Fathiy je yang tengah cuti. (Haha aku stalk aktiviti korang)

:)

Rabbuna yusahhil. Doakan saya juga.


Saturday, December 22, 2012

of 7.30pm

Assalamualaikum :)

Husna yang hebat tu dah bising cakap post lepas pendek je. Maka apakah tindakan yang perlu dilakukan? 


TULIS PANJANG-PANJANGGGG! Hoyeah!


Ehem. Macam yang semua dah sedia maklum, sekarang ni dah masuk musim sejuk di Mesir, dengan suhu terendah 10'C pada waktu malam. Tapi tahun ni kitorang cam steady je pergi sekolah pakai sweater, mungkin sebab dah teradapt kot dengan kesejukan. Tahun lepas, mula-mula winter je orang dah duk sibuk pakai winter coat ala europe gitu. Kemain. Sekarang semua orang kool je pakai sweater (cam aku, opkoss). Cuma strawberi belum banyak, kalau dah keluar nanti kita sambung projek pavlova untuk siri ke-6 tahun ini. 


Semalam,

Kami ber-ISK lagi di tanah aghab ni, dan buat aku, untuk kali yang ketiga. Namun kali ini, bukan sebagai pendengar semata, tetapi sebagai part of team penyampai. Erk. Takdela penyampai mana, cuma jadi kakak laptop yang comel je. Ahaks. 

Tapi, duduk di depan sebagai kakak-laptop-yang-comel (ahaks); aku belajar banyak, sekali lagi, tentang sejarah islam, tentang fakta dunia, tentang tujuan hidup, tentang itu, tentang ini. Banyak sangat. Banyaaaak sangat! Even ayat intro akak pun sangat menembak. Kata kak ab,

"Mungkin, ada antara kita yang pernah dapat input pengisian ini sebelum ni, mungkin ada yang dah tahu, dan mungkin juga ada yang belum, dan tak pernah tahu pun. Kepada yang tak tahu, ketahuilah, Allah dah buka peluang untuk antunna dapat dan belajar sesuatu pada hari ini. Dan kepada yang tahu, anggaplah ia satu tazkirah, refresh balik fakta. Jangan pernah penat dan jemu dalam mencari kebaikan, sebab peringatan tu Allah kata hanya berguna untuk orang-orang yang beriman, kan?"  

Aku sangat respek kat kak ab. Sebab, kata-kata dia tak pernah tak menyentuh hati. Perbuatannya, tak pernah tak membuatkan orang tak kagum. Walaupun beliau bukanlah orang yang lantang melaungkan suara di hadapan, tetapi seringkali aku tersentuh dengan semangatnya. Tak pernah berhenti dan mengeluh penat. Sebab, dia ikhlas. Simple je point kat situ. 

Dia sanggup, buat apa sahaja, demi jalan ni. Even tiada rehat.

Even tiada masa untuk berseronok ke sana sini macam kitorang.

Even duitnya banyak dihabiskan untuk ilmu, kelas bahasa arab, tafsir, buku dan jalan dakwah.

Dia tidak pernah mengeluh dan merasa tidak cukup dengan dunia.

Keluhan yang terdengar hanyalah,

"Kalau la Allah bagi akak lagi banyak masa, boleh buat lagi banyak kerja. Tetapi memang fakta sehari tu 24 jam, sama bagi semua orang. Takde yang lebih, takde yang kurang. Maka kita kena manfaatkan masa tu sebaiknya supaya takde yang tersisa."

Hebat kan?

.............................................................................


Mungkin sebab aku kakak laptop yang duduk kat depan, suara penyampai lebih cepat velocity dia untuk mengetuk gegendang telinga sendiri sebelum kepada peserta lain, maka aku pun agak teruja mendengar semula segala pengisian yang best tu. Point QS, analogi telur ayam, logam, fakih dalam agama, dll. Kena pulak Allah bagi aku duduk dekat dengan orang yang suka sejarah.

Oh, abah suka sejarah. 

Nabilah pun suka. Cuma malas nak hafal :p

(tetiba je =..=)

.................................................................................

Dan untuk si dia yang suka sejarah :)

Yang masih lagi mencari.

Apa yang perlu dicari.

Carilah, jangan berhenti mencari.

Kerana tanpa pencarian, kau tak akan temukan jawapan.

Macam kisah Nabi Ibrahim, 

mencari Tuhannya di sana sini.

dan apabila jumpa, baginda beriman, baginda masih lagi meminta bukti daripada Allah.


Bukan kerana dia ragu, tetapi untuk memantapkan keimanannya.

Allah menolak ke? Tak. Dia tunjukkan.

Dengan syarat si hamba mahu. Ingin dan meminta.




Dan pencarian tu, bukan kau sorang je.

Aku pun masih lagi mencari.

Dan dalam usaha pencarian tu Allah kurniakan banyak jawapan.

Melalui alam, rakan, kakak-kakak, dan AlQuran.




Mencari identiti diri yang sebenar. Mencari sesuatu yang Allah redha. Ini bukan benda remeh. Ini misi besar.


Kadang-kadang kita tahu je apa tujuan penciptaan kita di muka bumi ni. Ha, ape? "Eleehhh, soalan kacang pis kot. Bukak quran, 2:30 dengan 51:56." Evil grin. Dengan bangga kita menjawab camtu. Kemain, full marks!


Memang. Memang kita tahu fakta tu. Tapi kita faham ke?


Rukun faham tu ada 20.


"Barangsiapa yang Allah mengkehendaki kepadanya kebaikan, maka Allah akan mengurniakan kepadanya kefahaman."







Kisah retis nombo dua.

Kenapa tajuk dia of 7.30 p.m? Sebab, nak minta tolong. Jangan buat banyak-banyak aktiviti on this range of time sebab maaf saya tak dapat tarik mata saya bulat sebab dia jadi korea sikit time ni. Lagi parah, ia disertai dengan senaman kepala.

Jet lag yang tak habis lagi sejak bulan sembilan. (poyo alasan ni)

Tapi Allah nak bagi aku mujahadah lebih sebab memang banyak benda maujud time ni. Jangan jelly.


*mesti ada yang fikir: bajet gila budak ni, benda ni pun nak bagitau. aku pun tengah memikirkan benda yang sama sebenarnya =..=. bajet retis.




Tangan dah beku sebab menaip dalam winter. Sekian :)



Sunday, December 16, 2012

Sebentar


Assalamualaikum :)

Melihat deretan draft yang kemas tersimpan dalam peti post list. 

Lama dah tak menulis. Dua post je wujud masa bulan 11. Keluh diri sorang sorang. Bukan taknak menulis. Malah selalu merengek dengan cik arha pasal mumblyme yang lama tak terusik terisi. Usik je, tapi tak tertaip. Ngehh, bajet ada la reader yang tunggu post kau tiap hari? Eh, ada satu. yang aku cerita hari tu; junior yang terjumpa kat sekolah masa ramadan dulu XD




Takut.

Takut jugak tidak menulis kerana diri tidak terisi.


Apa kaitan dia? Heheh. Empunya badan lebih tahu. Saya seorang yang cepat teruja. Maka? Fullsetop. Hadam dan buat konklusi sendiri.


Mengisi diri tak semestinya terisi lekat. Namun, at least cuba mengisi. Daripada tak mencuba langsung.


Anyway, bagi pihak mumblyme, lebih baik dia diam daripada bebel benda-benda mengarut bajet retis sensorang yang kini menjadi hobi kat muka pengicau.




Winter datang lagi. Dan kenangan bumi shamrock terimbau kembali. 
Maaf, saya memang jenis hidup mengenang :P