Sunday, November 24, 2013

Bubur

*Makan makan*

"Nanti masa kau makan bubur mesti teringat."
"Teringat apa?"

Suatu perbualan yang sampai sekarang aku masih ingat.

Bubur hari tu memang sedap. Sumpah sedap. Diorang taruk bawang goreng translucent sebagai touch up penyedap rasa masa dah selesai masak. Bukan bawang goreng dalam peket mahupun bawang goreng cokelat 1 LE yang beli kat Sobah untuk makan dengan makaronah lahmah tu. Ni bawang yang digoreng sendiri. Cuba lah try.  

Hobi saya daripada kecik sampai sekarang ialah mensebuk sebuk di rumah orang. Haha. Mungkin kerana hidup tetap di rumah sendiri tak berapa nak lama, (12 tahun je, pastu jadi penduduk tegar asrama) ditambah pula dengan semua ahli rumah sangat suka berjalan sana sini naik basikal masa kecik kecik dulu, maka menghabiskan masa secara berseorangan untuk privasi untuk masa yang lama adalah sesuatu yang aneh.

Duduk sini baru belajar frasa 'hidup privasi'. Nak bilik sorang satu. Nak meja stadi sorang satu. Nak katil sorang satu. Nak kipas sorang satu, ect ect ect. (tetiba terasa aku pulak yang aneh.)

Balik kepada cerita tadi, haa, dek kerana dah menjauh dengan depa semua, maka jadi jarang sikitlah nak mensebuk di rumah Munira lagi. Duduk sayyeda best je except for satu faktor: budak batch tak ramai duduk sini. 

Dan sambung cerita, pergi lah ke rumah yang ada bubur tadi. Rezeki mesir. Pergi mana-mana mesti kenyang XD. Sedap pulak bubur tu kan. Memang best lah. Spoiled, tak nak amek, orang hidang. Siap suap lagi. Ukhuwah katekan.

................................................

"Mesti nanti dah tua-tua teringat scene masa muda, makan bubur ni camni. Kenangan manis."
"Iye? Hahaha (sumpah lawak). Kenangan manis aku banyak kat sini."
*Buat muka cool takde perasaan*

Kepada si coolio yang suka keluar ayat manis manis unxpected secara tiba-tiba. Saya akan ingat scene ni. Sila stay cool dalam kemanisan keunexpectedan. Seronok.

Saturday, November 16, 2013

Dodi yang penakut

Assalamualaikum.

Angin sepoi-sepoi bahasa dari ruang udara sayyeda dikacau daun keindahannya oleh bunyian hon kereta di luar sana. "Spoil je, mood udara sedap dah," ujar Dodi. Kini Dodi selesa memulakan hidup barunya, walaupun kadang-kadang Dodi rasa sunyi kerana tak dapat gosip dengan kawan sebatchnya, tapi bukankah lebih baik untuk iman Dodi?

Dodi mengangguk sendirian.

Iman. Dodi fikir dan renung banyak kali perkataan itu.

Iman Dodi macam mana ye?
Tiba-tiba fikiran Dodi kembali terlayang ke satu scene pada masa dahulu.

Tuesday, November 5, 2013

Dodi dan ceritanya.

Assalamualaikum.

Ramai yang mengkomplen yang blog lama dah tak hupdate. Bajet hot je kan. Jadi baca sahaja satu post simple ni.

Dodi adalah seorang budak baik yang pemalas. Dia tidak mempunyai impian yang tinggi, baginya hanya cukup sekiranya semua yang berlaku dalam hidupnya berjalan dengan lancar, tidak cemerlang pun tidak apa, asalkan hati bahagia, tiada kerisauan dan sebagai-bagainya. Dan Dodi sendiri lebih suka bekerja dalam kondisi tanpa stress, jika tiada stress kerjanya laju macam air. Namun jika berlaku tekanan dia akan terus shut down macam komputer yang overheat. Malassss.

Manja kan Dodi ni. Spoiled.

Tapi hanya apabila Dodi menyedari bahawa matlamat akhirnya adalah Tuhannya, barulah dia tersedar bahawa sebenarnya apa yang dilakukan dalam hal-hal sehariannya bukanlah semata untuk dirinya di dunia, kerana dia mempunyai akhirat untuk dijadikan matlamat.

Cliche, tetapi itulah motivasi teragung yang menjadikan dia rela menempuhi segala cabaran dalam hidupnya.


p/s: Kadang-kadang kita tidak memerlukan pun sekajang sebab kepada sesuatu. Cukup hanya dengan satu solid reason. Nilai cemerlang yang sebenar hanyalah pada mata Tuhan dan sekali-sekali bukan manusia.

Semua manusia yang cemerlang pada mata Tuhan adalah cemerlang pada mata manusia, tetapi tidak semua manusia yang cemerlang pada mata manusia cemerlang pada mata Tuhan.

Sangat malang bagi manusia yang tidak cemerlang pada dua-dua mata.

Sekian.

Monday, June 17, 2013

'Biokimia'

Shine Your Way
by Owl City ft Yuna


Open road but it's still dark, 
Build a fire from a spark, 
And shine, shine your way, 
Feed the feeling in your heart, 
Don't conceal it then you'll start, 
To find, find your way 

There's an open sky, 
And a reason why, 
You shine, shine your way, 
There's so much to learn, 
And now it's your turn, 
To shine, shine your way 

There's a feeling deep inside, 
You can let it be your guide, 
To find, find your way, 
And there's no time for us to waste, 
Got to take a leap of faith, 
And fly, fly away 

..................................................


Tahun lepas, (sejak dari intec lagi)
Selalu menjerit, "Huwaaa biochem susah. Biochem lah subjek paling tak best dalam medical study."

Selalu tidur dalam kelas biochem Pn. Mimi yang sejuk tu.
Sampai ke mesir, kelas biochem pun ada econd gak. Yada yadaaa

Tapi sekarang, biochem sangat seronok. (Walaupun belum hapal sume. <--hampeh)
Hope to walk out from the hall like a boss and with a heart of abid

Hehe
Mengharapkan mampu menjawab biochem dengan bergaya agar paper pharma tahun depan tidak menjadi seperti apa yang diura-urakan oleh seniors




Orang lain hapdet status kat fb, ak buat kat blog. Like a boss~

Tuesday, June 11, 2013

Kereta api dan saya.

Assalamualaikum :)
Mari kita bercurhat.

Menyelak buku JOM 06 yang telah lama dibeli namun masih tersimpan elok.
Sehelai kertas melayang keluar.

"Setiap saatmu dihitung,oleh Zat yang Maha Menghitung."
Tiada waktu untuk dibazirkan. Tiada masa untuk mengelamun jauh. Tiada masa untuk ditidur-tidurkan.
Rehat bagi daie adalah bukti kelalaiannya.


Benar. Terlalu banyak masa dibazirkan pada masa kini. Sedang kita tidak punya masa. Umat tidak punya waktu untuk menunggu seorang daie yang manja, yang suka bermain lebih daripada keterujaannya untuk mendekati manusia di sekelilingnya.

Seringkali mereka menggunakan term gerabak kereta api. Gerabak dakwah itu matlamatnya satu: syurga. Pergerakkannya laju dalam mengejar matlamat. Tiada masa untuk buat pit stop lama-lama di satu satu stesen. Jika kita tidak mengejarnya, maka kita yang akan ketinggalan.



Dan bila kini, bila mengenangkan akak-akak tahun 6 semua dah nak balik tahun depan, baru ak terasa betapa ruginya tak mengambil cas-cas himayah daripada mereka. Yup, ak sangat arrogant. Hanya bila dah terima kerja rasmi dalam sistem, terus merasakan diri dah cukup berguna dalam jalan ini, sedangkan core utama tarbiyyah itu langsung tidak digenggam erat.

Amalku, makin lama terasa makin kosong.

Muamalahku, terasa makin lama semakin kasar.

Mukaku, terasa makin lama makin jadi kaku. (=Mask face?-->Parkinson?) Heheh.

Nak berkongsi cerita dengan orang pun terasa makin sukar.
Haih.

................................

Satu cerita.

Pernah suatu hari berjalan bersama murabbiah ke Giza untuk pergi ke kedai membeli barang, dalam cuaca yang sangat terik dan panas. Bahangnya hanya Tuhan yang tahu, sebab opkos lah bahang atas jalan tar lebih osem daripada bahang duduk kat rumah kan. Jalan tar mesir pulak tu. Jangan men-men~ Dengan keadaan jalan yang jem, takde satu teksi pun nak amek kitorang sedangkan jam hampir menunjukkan 2 petang. Kami ada temujanji dengan adik-beradik yang lain.

Satu satu teksi ditahan, satu satu jugak buat muka selamba dan berlalu pergi.

"Eeeee geramnya pakcik teksi ni. Dah la panas. Orang nak cepat nii!"
Out of burst, ak membebel sorang sorang. Maklumlah, hati orang muda matang.

"Awak, sabarlah, Allah tengah nak uji tu."
Fuh, sejuk tiupan murabbiah. Malu, jadi malu dengan diri sendiri.


Seharusnya, manifestasi pertama tarbiyah ialah akhlak dan amal. One should be better than before. Tarbiyyah itu peningkatan, bukan per-kesamaan yang rata sebelum dan selepas. Ak sendiri banyak jatuh hati dengan tarbiyyah sebab akhlak akhowat-akhowat yang osem, yet ak sendiri langsung tak mencontohi mereka. Sedangkan dah dua tahun. Yehh, dua tahun yang lemah. Peace out yo.

Dan sekarang bila mengenangkan akak-akak tahun 6 dah nak balik, diri jadi takut. Takut nanti takde sape-sape dah nak tolong dijadikan pengetuk diri dalam diam. Makin lama makin sikit, dan kita makin besar. Bersediakah kita?

Tuhan, 
Andaikan diriku bisa
Seperti yang lain
Yang kau rindukan
Yang kau cintai

Setiap air mataku mengalir 
Allah aku lemah dan tak berarti 
Setiap derai tangis membasahi 
Allah jangan tinggalkan aku lagi


Saya nak bersama mereka. Lagi lama. Lagi. 

Sunday, June 2, 2013

Bulan Juni

Green was the silence, wet was the light,
the month of June trembled like a butterfly.”
― Pablo Neruda, 100 Love Sonnets

Hujan haba bulan juni.

goodbye may. hi june.


Hidup perlu diteruskan. Kerana matlamat kita lebih jauh. Dunia ini hanya sementara.
Bulan yang berlalu juga terasa sementara.

Semua orang mempunyai masa yang sama.
Jam yang sama, waktu yang sama.

Bulan yang sama.

Apa yang membezakan kita adalah bagaimana
kita mencorakkan masa itu.

"Yesterday is a history, tomorrow is a mystery."

Hey June.
I'm counting on ya. Please treat me well :)

......................

menyeru semangat histo. Puh puh haipp (<-- apakah?)

Friday, May 31, 2013

Kemampuan dan Kehendak

Hi. I'm little domo yang tak reti tutup mulut


Hidup aku simple. Jika tidak begini maka ia begini. 
Tapi ia tidak semudah itu. Hak3

Abaikan ayat pelik ini.

Kini mesir mula menunjukkan bahangnya. Dengan suhu tertinggi yang mencatat 39'C, ada orang kata dah sampai tahap 41'C, sesape pun boleh jadi cacing kepanasan duduk di dalam rumah. Even subuh pagi pun tak seindah sesegar pagi-pagi yang sebelumnya. Oh how i miss a calm morning, dengan bunyi kicauan burung dan kokokkan ayam, (malangnya di sini anjing lebih galak mengokok). Aku rasa itu je satu-satunya point yang sama antara Mesir dan Sungai Besar. Tapi malangnya sekarang tidak.

Sebut pasal kampung halaman,

Dzikrul dah dapat lesen kereta, in which aku rasa agak jeles tapi takdelah jeles sangat sebab, yeah, aku matang. Keh3. Dan dia pun bakal masuk universiti. Haih, kitorang dah besar rupanya. *mengeluh*. Abah pun dah pandai main ipad, which is, satu kemajuan yang superb. Keh3. Dzakwan dan Dzahin still dalam sekolah yang sama, kat sbpi sabak. Sekolah yang aku banyak kali merayu nak masuk tapi tak dilayan. Lebih malang lagi bila semua adik-adik masuk sekolah tu, dan aku je yang tak. Tsk. Tapi takpe, rezeki orang masing-masing lah kan. Dzorif, hmm. Tiap kali tepon dia mesti dia mengeluh penat sebab kena pergi 3 sekolah setiap hari. Tula, sape suruh suka ponteng tadika masa dulu. Padan muka.

Ugh, ini bukan post homesick. Indeed, i'm not. At all.
Sebab, yeah, saya matang. Wohoo.


First paper, fisio dah habis. Orang kata fisio is such a big burden dalam banyak2 subjek tahun 2, dan aku baru perasan hakikat tu masa selesai jawab written exam minggu lepas. Fisio, sangat banyak, tapi sangat best. Dan malangnya, usai exam fisio lah baru aku paham apa yang tertulis dalam tiga buku yang tebal-tebal tu. Yeah, sekali lagi, thanks to exam. Kalau takde exam, memang tak paham lah sampai bila-bila. 

Exam tu seronok, kan? Walaupun takdelah dapat jawab dengan excellent mana, tapi, sangat bersyukur kat Allah sebab Dia bagi aku paham fisio ni walaupun cuma baca dalam masa yang sangat singkat. So korang, bersyukurlah. Otak manusia tu sangat hebat sebab boleh catch up subjek yang susah payah dipelajari selama 7 bulan dalam satu minggu je. I wonder sejauh mana lagi kemampuan SEBENAR makhluk Allah yang bernama manusia ni.

Ehe. Jom masuk tajuk.


Kemampuan dan Kehendak

"Kemampuan itu datangnya dari rasa hendak.
Rasa 'nak' itu yang mampu membawa impian manusia menjadi realiti.
Jika hilang rasa hendak itu, manusia akan menjadi lemah."

Setuju tak?

Kalau kita nak sesuatu benda tu, kita akan tiba-tiba mendapat kekuatan yang luar biasa, yang di mana orang lain even diri kita sendiri tak pernah terfikir yang kita akan mampu untuk mencapai apa yang kita inginkan tu.

Rasa hendak yang datang dari dalam diri kita itu yang menolak kita untuk meng-unleash-kan segala kekuatan luar biasa super saiya yang sebenarnya terpendam dalam diri kita. Dan jika rasa 'nak' itu sendiri tak ada, atau, mungkin ada, tapi TIDAK KUAT, maka,

maka,

treshold nak capai kekuatan luar biasa itu mungkin akan jadi sangat tinggi. Sukar dan payah.

Believe in yourself, then act. Jangan keep on saying, "aku tak mampu, aku tak boleh." Kalau diri sendiri in the first place tak percaya dengan ability diri sendiri, memang sampai bila tak gerak lah kan. Bukan setakat meng-downkan diri sendiri, malahan orang len pun akan jadi down gak dengar. Kan dah jadi masalah tu.

Put faith and trust that you can do it,
dan hari tu nusai pernah pesan,

"Kalau nak buat something, jangan cakap "aku nak buat, aku plan camni camni.."
Sebaliknya, bangun je, dan terus buat!"


.........................................................


Dan Rasulullah sendiri ada ajar macam mana nak minta kekuatan. Ingat tak kisah puteri baginda, Fatimah yang pernah meminta seorang pembantu rumah untuk meringankan kerja rumahnya, tapi apa Rasulullah buat ialah, baginda mengajarkan Fatimah sesuatu yang lebih baik daripada apa yang dia minta, iaitu zikir. Dzikir itu pemberi kekuatan. Andai penat dan lelah dan rasa tidak mampu, istighfar dan mintalah kekuatan dari-Nya, kerana Dia lah yang Maha Kuat.

:)


"Kalau kau letih, ingatlah, beribu-ribu malaikat sedang mendoakanmu"

Saturday, May 18, 2013

Potensi

"Kenapa semua orang ada kelebihan yang unik? Saya tak ada apa-apa."
pouted me, out of jealousy.

Seeing people around me,
Semua orang ada kelebihan masing-masing.
Ada yang pandai main piano, ada yang pandai bersukan.
Ada yang hebat memasak, dan ada yang petah berpidato.
Belum masuk lagi part orang yang pandai cakap banyak bahasa. Yang ni siyesli nerve-wrecking dalam kekaguman. Rasa down pun ada.

Mengenangkan diri yang tak ada apa-apa.

Tetapi,
Ketahuilah setiap manusia itu pasti ADA apa-apa.

Monday, May 13, 2013

Quotations of bebudak nak exam anatomi

(Amaran: Post ini sedikit geli. Siapa suka makan hawashi jangan baca)

Uniknya menjadi student medik,
Tidur dengan tulang, makan malam sambil belek-belek tulang,
Sampai tahap yang tak boleh blah, hirup kuah megi sambil mata tengok video muscles dan organ yang basah-basah tu, tak rasa ape dah.

Tidur dekat satu side badan,
Lepas tu bila bangun (mamai-mamai): 

"Sakitnya kepala kat bahagian infratemporal fossa ni. Weh, apa benda yang ada kat sini?"
"Tempat origin of lingual nerve as one of branches of posterior division of mandibular nerve tu."
"..dengan tempat origin of temporalis!" Ade yang menyorak jauh dari belakang.

-Hawashi punya lipatan dikatanya macam sagittal section of cerebral hemisphere.

-Jumpa cadaver yang lawa, mata semua orang jadi bersinar teruja sambil mulut tak putus-putus berkata: "Lawanya mayat ni, siyes lawa. Lawa gila." Muka masing-masing memang blessed habis lah. Tangan pulak teruja duk godek godek mayat.
(Padahal mayat adalah benda pertama manusia normal nak cuba jauhkan diri)

-Sakit gigi belakang, takut nak kacau sebab takut lingual nerve tercedera. Nanti habis hilang taste dan general sensation of tounge.

-Kalau mengantuk, mula carik coklat dengan alasan ada serotonin-- mood elevator. Buku biochem tahun satu kata: ada theobromine --adik beradik caffeine. Activator of CNS. Lagi la rasa tak bersalah beli coklat banyak-banyak.
(Tapi end up dengan kekenyangan yang membawa kepada ketiduran)

-Ke sana ke mari bawak tulang di khalayak ramai pun muka kool je. Takde rasa macam takut diri diklasifikasikan sebagai penjenayah --sebab bawak tulang betul weh! (cuba bayangkan jika situasi ini berlaku di mesia)

-Otak duk ligat berfikir kenapa nama 'Wirsung' tiba-tiba boleh muncul dalam buku abdomen. Unik!

                
=__=  ...............


Dan banyak lagi, opkos. Haha. 


kesian kuma kene belasah masa sepanjang minggu exam leave


Sekali lagi.
Hari ni final practical exam anatomy.
May Allah ease everything. GEN11US hebat! Yosh!
Doakan ketenangan itu ada semasa saat perkataan 'shift-move-move' itu dilaungkan. :P

Sekian :)



Friday, May 10, 2013

A date will do

Kisah suatu hari.

"Takde duit, takde duit.
Annoying lah. Pergi la keluarkan duit kat bank sana."

Gulp.
Dass sebijik kene marah dengan danna si kool. Maka, apa yang terjadi?

Esoknya aku terus bergerak ke bank untuk keluarkan duit.
setelah sebulan mengikat perut kaki dan tangan untuk membeli apa yang tak patut seperti chocorice yang sedap tu

Dan ini adalah apa yang terjadi. Hoho






Ada dua orang dalam dunia ni.
Kalau nak sembang pelajaran dengan diorang, mesti akan end up sembang benda lain.
Tapi yang bestnya, misi nak sembang pelajaran tu mesti akan dapat diselesaikan dengan sempurna. By any means.

(tak tahu nak sambung ayat apa lagi.)

By the way, thank you for a very nice date. Sekurang-kurangnya aku tahu hypoglossal nerve run between pyramid and olive dalam anterolateral sulcus dan antara olive dengan inferior cerebellar peduncle ada C9, 10, 11 walaupun masa tu tak bukak buku neuroanatomy lagi.

Nampak tak betapa ilmiahnya date seorang student medik? Haha.

Hutang kau nanti aku bayar cepat-cepat. Sekarang duit semua tengah besar-besar.



:P



Fakta: coffee cooler costa sedap, kek beano's daebak, tapi diorang jauh kalau kat maadi. Tapi kalau kat downtown, diorang sebelah-sebelah. Boleh main lompat-lompat kedai. Hekhek.

Wednesday, May 8, 2013

Small steps change the world


A worth video as a booster to start your day with.

"Small spark starts a fire.
With one little action
The chain reaction,
Will never stop.

Make it strong, shine a light and send it on."

..................................................................

Satu kisah, semasa aku, aisyah, mila dan dua orang kakak dalam perjalanan ke asyir kerana ada program yang perlu dihadiri pada pagi itu,

pagi itu pagi Jumaat.

Lalu salah seorang kakak bercerita perihal Rasulullah dan sahabat pada suatu pagi. Seusai solat subuh, bertanya Rasulullah kepada sahabat-sahabat:

"Wahai sahabatku, siapa di antara kamu yang telah bersedekah pada pagi ini?"

Semua terdiam melainkan satu suara,

"Aku sudah bersedekah, ya Rasulullah," jawab Abu Bakar.


Abu Bakar bersedekah tatkala matahari masih belum memunculkan dirinya lagi --sebelum subuh! Hebat kan? Kita budak JPA, fikir berjuta kali sebelum tangan rajin menyeluk ke beg untuk bagi segenih kat pakcik miskin tepi jalan. Mula-mula rasa malas nak amek duit kat beg, lama-lama diri jadi imun tengok orang miskin. Tak rasa apa dah.

What goes around comes around. Kalau kita buat deeds, Allah akan balas. Surely.
Dan chain kebaikan ini akan berterusan.
Even jika seorang musuh apabila ia membuat kejahatan, jika kita balas dengan kebaikan, end up boleh jadi kawan baik (Fussilat:, 41:34)

 Change the world :)

Tuesday, May 7, 2013

Knight in white-shining-armor

Sesungguhnya orang-orang yang berkata "Tuhan kami adalah Allah," kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka

 malaikat-malaikat akan turun kepada mereka,

dengan berkata

"Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu bersedih hati,
dan bergembiralah kamu dengan memperoleh syurga yang dijanjikan kepada kamu."


"Kamilah pelindung-pelindungmu dalam kehidupan dunia dan akhirat;
di dalamnya (syurga) kamu memperoleh apa yang kamu inginkan dan apa yang kamu minta."

"Sebagai penghormatan bagimu daripada Allah yang Maha Pengampun Maha Penyayang."


.....................................................................

Terlalu banyak, scene-scene yang bakal berlaku pada masa akan datang, dirakamkan terlebih dahulu di dalam Al-Quran. Malah siap dengan ada dialog lagi.


Tawaran dan nego Allah itu, sangat menarik. Jom kita lihat.


Modal: peneguhan keimanan terhadap-Nya. "Orang-orang yang berkata" itu bermaksud orang-orang yang berkata bukan sekadar dengan lisan, malah dengan hati. Bersaksi dengan sebenar-benar kesaksian dan kemudian meneguhkan serta berpegang dengan kata-katanya.

Hold upon your word. That's the real mukmeen, if not, then he's munafeeq.
(Sounds macho)

Balasan: Syurga (yang sangat indah,) dan Allah tambah lagi description dia: "kamu memperoleh apa yang kamu inginkan dan apa yang kamu minta."

Benda yang kita inginkan/hendak: merujuk kepada benda yang kita nampak dan yang kita mahu. Sama ada yang memang sedia ada di dunia mahupun yang ada di dalam syurga,

dan,

Benda yang kita minta: merujuk kepada segala benda yang tak wujud lagi, tapi akan diwujudkan sekiranya kita mahu. Banyak benda, dalam dunia yang kita nak sangat cuba atau miliki, tapi tidak mampu disebabkan kekangan wang atau arahan Allah tidak membenarkan kita berbuat demikian. Contohlah, nak try jadi manusia ala-ala elf telinga panjang, atau ada kepak, atau teringin nak ramai pengikut/pelayan (untuk orang yang kepingin nak jadi boss), nak tengok zirafah leher pendek ke. Macam-macam. Mintak je.

Syurga tu dah la memang sedia ada best, dan Allah tambah lagi ke-best-an nnya dengan memberi kita peluang untuk dapat apa-apa je benda yang kita nak.

"Sebagai penghormatan bagimu daripada Allah yang Maha Pengampun Maha Penyayang",

yang telah berjuang habis-habisan untuk memegang kalimah "Allahu rabbi" dan berusaha memanifestasikannya.

Besar kan? ^________^

Sabrun ala sabr. Kunci kekuatan perjuangan itu adalah sabar. Sabar yang tinggi, sabar yang indah. Sabrun jamil. Jangan pernah tewas, sabarlah dengan segalanya. Bersabar dengan keindahan dunia dan bersabar jugalah dengan keperitannya.

Dan tunggulah saat dialog ini diucapkan kepada kita,


"Janganlah kamu merasa takut (pada hari ini) dan janganlah kamu bersedih hati,
dan bergembiralah kamu dengan memperoleh syurga yang dijanjikan kepada kamu."



May Allah bless us.




Monday, May 6, 2013

Perubahan

Assalamualaikum :)

Bismillah.

Dah lama
Sangat lama.
Untuk tidak menangis.
Atas dosa sendiri.

..................................................

Satu masa dulu kita pernah berjanji,
Untuk mengubah diri menjadi manusia impian Ilahi,
Menggenggam semangat membara untuk melakukan perubahan diri,
Agar akhir nanti syurga yang diimpi dapat digenggami,

Dan akhirnya, Allah jawab permohonan itu
Dia bagi kita rasa apa erti hidayah, apa itu indahnya Islam
Dan dunia mula terasa seperti sangat bermakna

Tapi
Masa berlalu
Semakin lama jahiliyyah lalu kembali menyapa diri
Memujuk mujuk diri untuk kembali melakukannya semula
Dan buat diri bertanya, "Kenapalah aku tahu benda ni jahiliyyah. Kalau aku tak tau kan bagus, rilek je buat. Takde la rasa bersalah sangat."

Pastu, mula lah buat balik jahiliyyah tu. Sikit demi sedikit.
Jahiliyyah tu, siyes, dia umpama gula
Sedap, manis, best, tapi manusia tak sedar
Kalau makan banyak-banyak boleh kene diabetes mellitus.
Kadang-kadang, ada orang, dah kena DM pun still makan gak gula tu.

Sebab apa? Nafsu.

Orang lain, start sama-sama nak berubah, terus meningkat ke tahap yang lagi tinggi
Manakala aku pula, terus terbelenggu dengan jahiliyyah lama
Syaitan tu sangat hebat, nak tarik kita buat jahiliyyah tu, macam-macam benda dia buat
Kalau kita kebal, dia guna pulak saluran lain
Guna internet, guna orang-orang di sekeliling kita
Sampai benda tu jadi terhias indah

Dan end up nya, bila dah sampai satu korner,
(contohnya: exam, kerja, dll)
benda tu jadilah beban.
Beban besar. Yang sangat berat.
Bila sangat berat menghempap diri tu barulah kita tersedar dari mimpi ngeri
Maka terkekeh-kekeh lah si syaitan yang tengok dari jauh.
"Aku kisah apa," kata dia.



"Perubahan itu satu nikmat dari Allah. Nikmat yang sangat besar yang kita sahaja yang rasa sendiri betapa seronoknya untuk berjaya melakukan satu perubahan. Dan ketika mana, orang lain masih lagi sedang bergembira dengan jahiliyyah mereka sedang mereka tidak mengetahui."


Hargailah hidayah yang Allah bagi. Kalau rasa nak berubah, cepat sambut seruan tu! Sebab, kita tak tahu bila penghujung akhir nyawa kita kan. Kalau pernah terjatuh kembali selepas berubah, naik balik. Jangan down. Anda normal. Cuma, kena cepat cepat naik. Kita tak punya masa dah. Hidup 60 tahun je. Jangan bazir.

Maksud qalb itu sendiri adalah berbolak balik
Hati itu memang sifatnya berbolak balik.
Siapa yang menjaganya?
Allah.

:)


Sekian.

Sunday, May 5, 2013

Of sepot sel &kenduri

Assalamualaikum :)



"Baitul Muslim itu terbina daripada empat perkara:

1) Al-quran dan as-sunnah
2) Perkara yang kecil jangan diperbesarkan
3) Perbincangan dalam keadaan yang hudu' (tenang)
4) Doa senjata mukmin"

:)


Senyum.
Tarik nafas.


Hati mana yang tak terkejut plus gembira mendengar kenalan yang selama ni kita duk kacau-kacau nak kahwin, kan? Lebih-lebih lagi mengenangkan dia seorang ukhti yang banyak main part dalam kehidupan kita yang sedang nak mengenal erti hidup ni. Yup, mabruk kepada kak nad dan zaujnya, barakallahu lakuma wa baraka alaikuma, semoga bahtera perkahwinan yang dilayari ni sentiasa dipayungi dengan redha Allah dan layarannya sentiasa dipayungi dengan mawaddah dan rahmah. Ameen.

Tapi kali ni bukan nak cerita pasal kak nad

Tapi nak cerita pasal betapa osemnye akhawat dan majlis kak nad; dan kak nad ofkos, she deserves for that kind of marriage.

Khamis lepas kak naqibah bagitahu yang kak nad nak kawen, dan jumaat depannya adalah majlis akad nikah dan walimah beliau. Kita pun macam, "oooo oklah. Ada majlis kenduri minggu depan. Save the date. Khamis tu ade exam histo." Tapi untuk sepanjang minggu sebelumnya, akak-akak sangat sibuk ke sana ke mari menguruskan sesuatu hal-yang-di-mana kantoi yang hal itu adalah persiapan walimah kak nad (mengintai wassap orang). Mesyuarat sana sini, dan asyir--sab3ah--sayyeda=macam dekat, ke sana sini hanya untuk walimah kak nad. Tak kisah la, budak medik ke, budak dirasat ke, cairo u ke, azhar ke, sume take part dalam perancangan walimah.

Satu point yang buat aku terharu.

Point kedua. Dipendekkan cerita, maka jumaat pun tiba. Pagi tu, beberapa akak kena handle daurah bersama adik-adik dan aku pula duduk di rumah membaca buku (=_=). Kitorang plan nak pergi ke asyir pada pukul 3 sebab majlis kenduri akan start pukul 3.30 petang, after asar. Kak Ada yang masa tu BARU JE balik dari daurah terus direct pergi ke asyir, untuk escort adik-adik comel (= ak, kak husna ngn tiqah :P)

Terharu jugak.

Point ketiga: Walimah diorang sendiri, dan yep, semestinya akhawat. Akhawat sangat cool. Sampai-sampai ke kat rumah limas tu, suasana dalam rumah tu sangat-sangat lah dipenuhi dengan aura bahagia, umpama menyambut satu keraian yang amat dinantikan oleh semua orang. Budak-budak berlari ke sana ke mari, semua orang bergelak ketawa senyum melihat pengantin, dan macam..macam...macam, kenduri kat malaysia lah. Cuma kali ni tukar, femili jadi kawan. Dan lagi best, ada siaran langsung akad nikah melalui ustream untuk tontonan keluarga dan kenalan kat malaysia.

cinnamon roll yg comel

Makanan pula, banyak. Paling mengharukan (aku yang jadi tetamu pun terharu) nasi dan lauk pauk memang ditempah secara katering, tetapi kuih muih sume potluck. Masing-masing bawak kuih muih untuk disajikan kepada tetamu. Ada puding jagung, donut, kek, agar-agar, cinnamon roll (!) Terlampau banyak, sampai masa nak balik tu, masih ada kuih dalam bekas yang belum dibuka lagi. Comelnya akhawat! 

Tak lupa juga, kepada ucapan-ucapan akhawat, yang semuanya sangat bersemangat.

Dan doa yang dibacakan.

Seolah-olah itu bukan majlis untuk kak nad semata-mata, tetapi juga untuk kitorang.

"Yakinilah, yakin janji Allah yang diberikan kepada dua orang yang bersatu semata-mata kerana keredhaan-Nya, Dia akan hiasi kehidupan itu dengan sakinah dan rahmah" -quoted.


Selamat naik tangga :)

Of sepot sel

Sukacita dimaklumkan bahawa harapan dan azam saya tahun ini untuk duduk di depan sekali semasa exam practical histo tidak berjaya, malah end up duduk di tempat yang sama seperti tahun lepas: in which belakang sekali.

Imma pretty tough, isn't me?
Haha english macam ape.

Tapi nasib baik doktor baik hati bacakan soalan dalam english walaupun kami amek exam bersama budak arab. Yang bestnya tahun ni, aku berani untuk cakap kat doktor yang aku tak nampak dan slide tu blur. (Tapi end up duduk belakang gak. Haih.)

Anyway, exam histo berjalan lancar. Lepas ni anatomi pulak.


Sekian.


Tuesday, April 30, 2013

Budak pelik

Cerita hari ni.
Ada orang datang rumah dan,

dia tekan loceng bertalu talu dari luar rumah.

Maka, aku pun bertanya dari dalam. "miiin, miiin?"

Diam je.

Bukak-bukak pintu. Dia menjengah dari luar lalu meluru masuk sambil berkata, "Fuh fuh, penat. Waaaah. Hari ni panas lah." Macam makcik bedah kat kampung datang rumah zainab.

"Eh, nape kau datang sini?" Tanya aku, innocent.

"Kenapa ye? Haaa, aku ingat!". Lalu dipalingkan badannya dan memukul aku dengan kertas yang ada kat tangannya.

"Ni tujuan aku datang!"
 Ujarnya. Puas.

~(=..=)~




Banyak masalah budak budak zaman sekarang ye.

Sunday, April 28, 2013

cake photoshoot :)

Sambungan kepada post kek kek kek kek kek
It's too cute. So i specially put it here. Enjoy, and smile :)




alluring. isn't it? cheese sesungguh ni. bukan chokiya punya.

karya sifu. hahaha. ada tak nampak corak abstrak pokok?





yeahh mumblyme!



Oh, sebenarnya kek kek ni bersempena Cairo Open Day (CODE) yang diadakan kat sini. Sume batch boleh bukak gerai masing-masing. As for us, nama gerai kitorang de' GEN11US. Macam-macam adaaaa, tart telur, donut, apam polkadot, nasi hujan panas, aiskrim batang, keropok, dan yang paling daebak sekali ialah PAU! Pau weh paaaau mane nak carik kat siniii~ tetibe ada pulak kawan batch, umur 20 tahun yang pandai buat, memang perghh. Terharuu.

lai lai mari beli kek~

apam polkadot yang kak ida buat. comeel



sikit lagi sikit laaaagiiii


14:39=yeaah misi selesai! *tutup kedai*
p/s: tu donut kasr ammurah buat. pandai diorang buat. sedap! 

smile!


Friday, April 26, 2013

word-less #8 cute overloadness

Assalamualaikum :)

Minggu ni=minggu kek! Yeayy!

Kak Su pernah cakap, dia tak tahan buat kek, mengenangkan betapa banyak butter dan telur yang digunakan dalam menghasilkan satu kek. Seraam seraaaam.

Lucu. Haha. Tau takpe, satu kek biasanya memerlukan 4 biji telur. Padahal dalam seminggu kita disarankan untuk makan sebiji telur je.

ini kapkek dapat masa malam rabitah

ni smiling cupcakes untuk Ansarians :)


kek awan :)


comel comel comel comel


Akhir sekali :)

"Dan kerana Tuhanmu, cemerlanglah!"


Tuesday, April 23, 2013

jangan baca



aahhh. nak lari nak lari nak lari lalalala~


Aku nak ego tapi aku tahu tak baik kalau camni.
Maka
Aku nak marah tapi siyeli aku tahu aku yang salah.
Maka
Aku nak lari tapi aku tahu akhirnya aku yang rugi
Makanya,

Face the music.


Sila padam api dengan air, bukan dengan api.



.................................................................................



Macam kelakar, sebab baru je sama-sama tadabbur surah an-Nas, tetiba datang pulak rasa yang macam ni. An-Nas menceritakan perihal Allah sebagai tempat pergantungan kita, dan cabaran tu akan sentiasa datang daripada nafsu (waswas) dan hasutan syaitan (dalam bentuk jin dan manusia.) Dan kami telah bersepakat yang segala kejahatan dan kemalasan dan ke- ke- yang dilakukan selama ni bukannya sebab tak tahu benda tu salah, tapi sebab hati jahat tu lagi kuat dari hati baik, maka berlaku apa yang telah berlaku. 

Hmph,



Masalah betul manusia aku ni. Pastu, ada lagi. Allah dah cakap dah dalam surah As-Syams;

"Maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan jalan ketaqwaan.
Sungguh beruntung bagi orang yang menyucikannya (jiwa itu);
Dan sungguh rugi bagi orang yang mengotorinya."
(91:8-10)


Aku tak beriman ke dengan surah An-Nas ngan As-Syams ni? Sebab masa aku marah, aku rasa nak marah, bukannye nak pujuk hati dengan istighfar/baca surah ni. Instead, rasa nak meletup keluar tu yang datang dulu. Padahal dalam hati dah fikir dah, "eh, baik aku senyap je". Tapi still marah tu yang keluar huwaaaaaaa.

Drop down to earth. 


Tapi, instead kalau kau perli, boleh tak kau motivate?

Monday, April 22, 2013

Ini best

currently desktop ini begini.


"Jasad kita dari tanah
Maka dia akan kenyang bila diberi makanan berunsur tanah. kalau beri angin, dia takkan kenyang malah memudharatkan.

Ruh kita dari langit.
Maka kalau kita sumbat dengan segala macam keseronokan dunia, dia takkan pernah puas. haruslah sesuatu yang datang dari langit untuk mengenyangkannya.

and of course, kita tahu alquran seisinya datang dari langit."


Quoted from SJ.
Bukan super junior -_-


......................................................


Maka hari ni, kami GEN11US-ians akan menghadapi exam spotting Anatomy, in which nama lain dia = 'main sepot sepot daging tulang'. Hehe. Walaupun struktur benda abdomen dan pelvis macam senang dan tak seselirat upper, lower limb dan head neck, tapi, ketenangan dan ilham nak jawab tu Allah yang bagi kan.

Pernah je, satu kondisi dulu, baca bagai nak rak, hapal memang siyesli sebijik-sebijik, but when it comes to examination, semuanya jadi blur. Malah jadi hairan dengan diri sendiri. 

Pastu mulalah dialog cenggini:

"Nape aku tak boleh jawaab?!"
"Eh, aku tahu lah sebenarnya jawapan dia macam ni macam ni. Aiseh, lupa"
"Kalau lah boleh dapat balik kertas tu."

*Tensen lalu berlari kesana kemari*

Dan ada kalanya jugak, hari sebelum exam itulah macam-macam benda datang menjengah. Kerja sana lah, kerja sini lah, nak masak lah, adik rumah tiba-tiba sakitlah, ada orang mintak tolonglah. Dan end up, kita tak dapat pun nak baca sungguh-sungguh. Masuk dewan exam dengan keadaan pengetahuan yang kurang firm. Tapi, masa jawab tu lancaaar je. Main teka logik pun boleh jawab dengan baik.

Maka ucapkanlah Alhamdulillah banyak-banyak sebab Allah bantu sangat-sangat. Mungkin berkat kat mana-mana perbuatan kita sebelum ni.

Nampak tak permainannya moralnya di situ?
Usaha kita bukanlah 100% penentu kejayaan kita.
Sebenarnya, Allah yang banyak take part dalam kejayaan kita tu.

Tapi percayalah, sunatullah, siapa berusaha, dia akan dapat. 
Dan jangan lupa, tawakkal :)

Kadang-kadang yang manis itu bukan kejayaan semata.
Tapi usaha. Maka,

berusahalah! Yosh!



Ada senior share, kawan dia cakap camni:
"Aku rasa aku mumtaz sebab berkat aku tak tidur kelas psycho kot. Huu, balasan Allah tu kat mana-mana je kan."

Yang ni siyes terkena kat hidung sendiri.


Sekian.

p/s: Dan selepas exam nanti, ada jual-jual kuih kat uni. Hehehehehe karipap karipaaap
Karipap di mesir sangat bernilai umpama durian crepe kat mesia.

Sunday, April 21, 2013

sweet scent of april

Assalamualaikum :)

planner bulan april yang dibuat jaman jaman mbyien



Hepp.
April makin sampai ke penamatnya.
Bulan Mei bakal menyinarkan surianya.

Sungguh April itu sangat nyaman.
Matahari terik, tetapi angin sejuk bertiup lembut,
"Haza fasl rabi3", orang arab kata.
"Gau mumtaz giddan"

Tapi aku,
makin macam mayat hidup.
Ke sana ke mari menghabiskan masa dengan perkara-perkara;
yang bila aku cuba count balik,
Rasa macam tak ada apa-apa nilai.
Kalau ada pun, sikit sangat.

Semuanya benda untuk menggemukkan nafsu diri.
Pengorbanan. Tiada.
Baca buku. Tak banyak pun.
Jeles tengok bebudak FH yang lain yang berusaha untuk memanfaatkan diri masing-masing.
Sedang aku,
duduk rumah mujahadah lawan ngantuk malam-malam.
mujahadah dengan diri nak online membaca komik ke tak.
mujahadah dengan diri nak fesbuking ke tak.

Kononnya nak rehat dari bulan Mac yang sibuk lepas.
Tapi ni yang aku dapat.

Tak payah bagi alasan.
Kalau alasan tu tak wujud sebenarnya.
Sebab manusia akan sentiasa berusaha mencipta alasan.
Untuk memenangkan nafsu dia.

Maka,
Wahai saya. Sila kembali kepada 'old me'
Walaupun penat tapi bahagia.
Worth it, kan?


"Wahai orang-orang yang beriman! Penuhilah seruan Allah dan Rasul, apabila Dia menyerumu kepada sesuatu yang memberi kehidupan kepadamu, dan ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah membatasi antara manusia dan hatinya, dan sesungguhnya kepada-Nyalah kamu akan dikumpulkan."
(Al Anfaal, 8:24)


(Bebel sorang sorang lagi yehh yehhh)

*jaman mbyien= zaman dolu dolu

Sekian.
Cairo, April.
Musim bunga yang sejuk.

Monday, April 8, 2013

Hurdles. Pain.

Why?
I was upset over my pitiful self
I realized it was more painful than what i had expected
I thought that I'd be alright even if got hurt

........................................

Well,
If it could be attained so easily, then there's no reason to be tough

A person need to get hurt,
Face hurdles.

And despite all that, he will still be able to get through it.

By going through these countless experiences,
Gradually,
One becomes a good man.

Be it perceived as weak, or as pitiful
You should not feel ashamed

To become stronger,
Such pain is necessary

...........................................


"I want a stronger heart that no matter;
It will never get shaken

I want to be a stronger person"




-Tsukasa and Shinagawa senpai

Monday, March 25, 2013

Heshpi

Assalamualaikum :)

HEPI


SANGAT


SEBAB BERJAYA BELI


PRINTERRRRR + SCANNERRR SELEPAS SETAHUN MENGIMPIKANNYA


YEAAAA!


Harga: 360 LE
Tempat beli: Bustang Mall, Tahrir.

(taktahu mahal ke tak, nak sangat punya pasal, amek je. Alhamdulillah Allah mudahkan walaupun seram je masa lalu Tahrir square tu. Lepas dengar citer macam-macam pasal tahrir, aku wonder, camnelah ak boleh join diorang berkumpul masa muzaharat tahun lepas dolu-dolu. Berani gila.

Tapi seronoklah masa tu sebab dapat join sekali satu perhimpunan besar kemenangan hak over batil. (time tu  nak pilihanraya Mursi vs Shafiq). Dapat jugak jumpa akhawat ikhwan kat sana. Tapi time tu pun takdela ramai sangat cam masa 25 Jan dulu.

Tapi bila pikir2 balik, bahaya. Apa-apapun, mudarat atau nikmat, sumenye datang dari Dia. Moga Allah lindungi kita sume dari perkara pepelik yang kuat melanda darsawarsa kini.


Allahumma sallimki ya Misr.



*hepi dengan printer heshpi baru. Sape2 nak tumpang guna, tafadhal ke ansar XDD*


Sekian.


Saturday, March 23, 2013

Dang dang

Assalamualaikum :)

Dunia dah terputar balik. Aku rasa aku dah besar meninggi, aku dah jejak alam dewasa dan sekarang kena jadi orang yang selama ni aku tak pernah terpikir nak jadi.

Hidup tanpa worries? Naaah. Ridiculous.

Hidup nak enjoy? Naaaaah. Kau sendiri yang rugi.

Bila tengok klip video lagu2 english, rasa nak tergelak. Sebab, takde motip. Apa makna hidup untuk fun? Kalau hidup untuk fun, bila habis satu fun, kita kena carik satu lagi fun. Penat weh. Pastu stress sebab tak pandai nak handle satu satu dugaan yang tetiba muncul. Hati lemah, rapuh.

Tapi hidup takde fun tak bermakna kita kena hidup sengsara.

Hidup kita kena sederhana.
But always aim towards perfections.

Nikmat bahagia tu definisinya banyak.
Tapi basicnya, semuanya kena bersandarkan redha dan syukur.

Dihargai dan menghargai.

Terima dan memberi.
Semorang saling membantu, sokong menyokongi. Bukankah itu definisi bahagia yang terbaik?



Walaupun dunia tak seindah itu.
Maksudnya, mungkin susah nak jadi camtu.

Tapi boleh cuba.

Latih hati, latih diri.
Kalau kita sayang Allah,
Dia akan hadirkan orang-orang untuk menyayangi kita.
Bagi aku,
Itulah hadiah terbaik manifestasi cinta-Nya pada kita di dunia.

Sebab kita perlukan orang-orang yang mencintai-Nya di sekeliling kita.
Kemudian kita sama-sama saling menyokong untuk lebih mencintai-Nya.

Jiwangs -banyak sangat tulis word cinta ni.

Nampak cam definisi bahagia aku yang kat atas tu hanya berkisar manusia kan? Memang kita boleh bahagia dengan feel yang Allah sayang kita je, tapi susah untuk kita kuat sensorang. Siyes. Sebab tu Allah tolong kita dengan cara menghadirkan orang lain. Dia tahu manusia ni hidup muafakat, perlu saling bergantung, tapi sumenye kena sandarkan pada yang satu. Ukhuwah lillah orang kata. 

Kalau tak,

Kenapa anak perlu ada mak?
Kenapa cikgu perlu ada murid?
Kenapa doktor perlu ada pesakit?
Kenapa yang bercakap perlu ada pendengar?
Kenapa penulis perlu ada pembaca?

Haha.

Takde pape lah.

Gelak sebab taktau berapa kali dah tulis pasal benda ni. Mungkin benda ni je kot yang berlegar-legar dalam kehidupan aku saban hari. Boring en?

Pesanan terakhir, putarkan semua pergantungan tu kepada pergantungan hanya kepada Al-Wakil. Expect Dia je. Camtu kau takkan penat over over dengan manusia.

Sekian.


Wednesday, March 13, 2013

word-less #7

Assalamualaikum :)

"Tulis aim kita, matlamat kita. Ke mana kita akan pergi. InsyaAllah Allah akan mudahkan."
"Sebab setiap fikiran itu disertakan dengan berkat."

"Bertani didunia, dan menuai di akhirat :)"




^ curik gamba Hira'. Comel kan?

Sebulan lebih lebih dah sem 2 bermula, dan lagi sebulan jugaklah exam final bakal menjelma memunculkan aura seramnya yang mampu MENCEKIK dan MEMBANTUTKAN pergerakan semua manusia dalam muka bumi kaherah ini untuk terus bertafakur beruzlah dengan buku masing-masing; dalam rumah masing-masing.

Ya, result bukan segalanya, tapi ia adalah segalanya. (?)

Result penentu aras asas kestadian kita. Dan kefahaman kita. Tapi ia bukan 'the only one batu aras'

Sebab kekadang, ia nasib.

Dulu, masa down gila dengan result midyear, naqibah ingatkan balik, dia kata,

"Yang penting kita belajar dari kesilapan. Tapi mana tahu, pahala yang orang result tak cantik dapat masa sepanjang study leave sampai hari mendapat result tu lagi banyak daripada pahala orang yang mumtaz? Sebab dia study sesungguh, dia jaga hubungan dia dengan Allah, ngan ahli beit sume. Result dunia orang pandang. Result akhir kita nanti kat akhirat, itu yang Allah pandang
."

"Tapi rugilah kat orang yang tak dapat dedua. Means, pahala usaha tak banyak, result pun teruk."

"Yup. That's right."
(^ok ni ayat rekaan.)

Apa-apapun, Muslim itu seharusnya berjaya dalam hidupnya.
Kerana mereka tidak akan jatuh dalam lubang yang sama dua kali.
......................................................................

Kegagalan MENGAJAR manusia nilai. Kejayaan MENGUJI manusia akan nilai.

Nilai apa?
Nilai bersyukur, nilai ketabahan, nilai bangkit semula daripada kejatuhan, nilai dan rasa berada di bawah, nilai persahabatan, nilai usaha, nilai keazaman yang kuat.

Sume tu sangat dirasai dan dipelajari oleh orang yang gagal.

Dan teruji pada orang yang berjaya.

@_______@ ayat pening~

........................................................................

Kami ada exam biochem hari ni. YOSH! Bittaufeeq wannajah GEN11US sekalian.

Sekian :)


Sunday, March 3, 2013

HELP'13

Bahana HELP,

Jatuh hati dengan sebuah lagu ^____^ (alamak, lari dari hasil yg sepatutnya :P)

"Tanpa rahmat ampunMu
Tanpa kasih sayangMu
Hampa terasa hidupku

Ku ingin bersamaMu
Dekat selalu denganMu
Bahagia bersamaMu"










.....................................

#Stail penyampaian info yang sangat menarik dan smart masa pameran HELP.

#Sangat terharu melihat kesungguhan mereka-mereka berbicara tentang palestin sedang yang lain semakin melupakannya dan hanya mengingati bumi barakah itu secara bermusim je. (tuju kat diri sendiri gak ni)

#Teringat masa buat kutipan amal kat sungai besar dulu. Ade sorang pakcik tua ni tanya, "Korang kutip derma untuk ape ni? Palestin? Kat mane tu?"

Pastu kawan dia menyampuk,

"Alah, yang dekat dengan Mekah tu haaa."

Ketahuilah, sebenarnya, masih ramai yang tak tahu secara mendalam pasal bumi palestin ni, lagi-lagi pakcik makcik kat kampung sana.

#Teruskan usaha berbicara tentang bumi ini sebab di kala manusia kurang meng-update tentang palestin kini, yahudi masih lagi meneruskan rancangannya untuk membina Israel Raya dan meruntuhkan Al-Aqsa.

#Jihad diorang kat sana kuat, jihad kita kat sini? Jihad lawan ngantuk pun tewas. Ade hati nak berjuang nyawa pegang senjata cam depa.

#Belajarlah bersungguh-sungguh. Nanti boleh ke serata negara Islam membantu muslim2 yang perlukan bantuan dalam kepakaran anda. Kalau betul aku sayang diorang, belajar!

:)


Friday, March 1, 2013

Macam kelakar

Entah. Segala-galanya macam kelakar.

Ragu-ragu. Benda yang paling takbest dalam dunia.

Pilihan. Aku memang lemah buat pilihan. Perlukan hipotesis dulu. Sebab aku student sains?
Aku tak pandai berfikiran abstrak. Walau selalu mencuba berfikiran sebegitu.

Sustain. Benda yang paling susah dalam dunia. Arab sebut, istiqamah.

"Qaluu rabbunallah thumma istaqamu."

Aku tahu istiqamah ganjarannya syurga.

Aku tahu istiqamah berat ujiannya.

Aku tahu untuk itu aku perlu bersedia.

Namun bila dia datang satu persatu, satu demi satu secara bersilih ganti. Aku, cuba untuk bangun dan bangkit semula tapi bila ditubi-tubi diserang, aku lemah.

Aku perlukan kau.

Kau, dia, mereka, korang.

Untuk terus menyorak aku berlaku istiqamah.

Selfish kan? Sangat.

Lemah kan? Betul.

Aku lemah. Mengada.

...................................................


Oklah, erase sume tu. Aku perlukan Allah je.

Tuesday, February 26, 2013

Manusia


Assalamualaikum :)

Bila lama tak menulis blog, ada dua benda yang menerpa dalam kepala. Sama ada;


1- Rasa hepi sebab takde mase lapang untuk di-per-arahkan ke arah menulis blog. My time is occupied with things to do. Alhamdulillah.

Atau,

2- Rasa tensen sambil nanges laju-laju dalam hati sebab merasakan tidak mampu mengisi kerana diri sendiri yang tidak terisi.


Dalam konteks yang sekarang ni macam mana? Entahlah. Mungkin juga disebabkan semester baru dah mula, ditambah pula dengan ada banyak lagi benda yang boleh buat instead of blogging. Pastu laman pengicau nampaknya lebih terpilih untuk dijadikan wadah berkongsi berbanding di sini. Maap!

Rasa kelakar sebab bak kata icha, lepas mesyuarat med11a hari tu baru tersedar, "Eh, aku ada blog."

Takpelah, jom kite share pasal something.



Tadabbur manusia

Hari-hari aku berjalan 5-10 minit ke sekolah. Laluan yang sama setiap hari ahad-khamis. Tak pernah bertukar. Apa yang berbeza dari sehari ke sehari ialah tahap kelajuan kaki melangkah, dengan siapa aku berjalan; kadang-kadang sorang je, kekadang jalan ramai-ramai. Topik yang terbincang semasa berjalan, jalan senyap or sambil gelak2, pakai earphone atau tak, dll.

Banyak benda boleh buat dalam perjalanan yang 10 minit tu. Kadang-kadang berjalan smooth, kadang-kadang terpleot. Apa-apa jelah kan.

Kuliah perubatan kitorang terletak di atas sebuah pulau kecil di sungai nil; dan di depan, tepi, dalam, belakang dia ada banyak hospital-hospital universiti.

Pastu, pastuuuuu (nampak sangat la eksaited nak cakap kan), setiap hari ramai orang keluar masuk fakulti kitorang untuk ke hospital yang ada dalam tu. Ramai sangat, ada yang jalan senget2 lah, ada yang mata sebelah berbalut lah. Permandangan common untuk dilihat pada setiap hari.

Jadi?

Nak cakapnya, aku selalu jalan laju-laju gi kelas, ataupun mungkin lambat, tapi suka sangat tengok sungai nil, atau selalu fokus sangat untuk melintas jalan-besar-rempit 1&2 sampai aku jarang tengok orang-orang yang keluar masuk ni. 

Sedih tak? Takde lah sedih sangat. Cuma rasa kerugian.


Rupa-rupanya, aku tak pandai tadabbur manusia. Oh, tadabbur tu ape? Tadabbur tu ialah satu proses untuk mengaitkan perasaan kita terhadap sesuatu yang kita baca atau nampak (ni definisi sendiri). Macam kalau tadabbur alQuran, kita bercakap tentang apa yang kita rasa atau terketuk-terjentik-terdetik pada saat pertama kali membaca ayat tersebut.

Orang kata, Allah yang mengilhamkan rasa tu. Jadi penting jelah untuk kita share apa yang kita dapat daripada pen-tadabbur-an kita sebab, tak semua orang ada rasa yang sama, kan? Cam saling topap menopap lah.


Berbalik kepada tadabbur manusia tadi,

Sedih lah sebenarnya sebab aku selalu tengok manusia-manusia ni luaran je. Langsung tak kaitkan dengan apa-apa benda. Umpama angin yang menerpa pipi lalu berlalu pergi. Antara perasan atau tak. Nil. Kosong. Rugi.

Sebab perjalanan 5-10 minit tu for sure akan lagi berharga kalau banyak benda yang kita belajar kan. Kalau tak, zero jelah.

Ada orang tu cakap, satu perjalanan pulang, dia melihat pakcik pengutip sampah, pastu dia usha je pakcik tu buat apa. Dalam hatinya terdetik, "Oh, pekerjaan yang orang pandang enteng tapi mana tau amal tu yang Allah lebih terima berbanding dengan aku yang poyo berjihad menuntut ilmu ni."

Dan jalan lagi, dia terjumpa pulak sorang pakcik arab buta. Sian pakcik tu. Dalam hatinya terdetik, "Matanya mungkin buta tapi mata hatinya tidak. Allah menghalang dirinya daripada membuat dosa mata dengan cara menarik penglihatannya. Aku ni? Berapa banyak dosa aku dapat hanya dari mata?"


Maka, kesimpulannya? (terasa skema pulak)

Sensitipkan hati dengan perkara yang berlaku di sekeliling kita. Allah memang nak ajar something tu :)

May Allah bless. Indeed, Allah's blessing is the thing that kita nak kejar sangat-sangat, kan.



Sekian.

#Doakan untuk final. Midyear sy teruk. Sobs.