Sunday, April 21, 2013

sweet scent of april

Assalamualaikum :)

planner bulan april yang dibuat jaman jaman mbyien



Hepp.
April makin sampai ke penamatnya.
Bulan Mei bakal menyinarkan surianya.

Sungguh April itu sangat nyaman.
Matahari terik, tetapi angin sejuk bertiup lembut,
"Haza fasl rabi3", orang arab kata.
"Gau mumtaz giddan"

Tapi aku,
makin macam mayat hidup.
Ke sana ke mari menghabiskan masa dengan perkara-perkara;
yang bila aku cuba count balik,
Rasa macam tak ada apa-apa nilai.
Kalau ada pun, sikit sangat.

Semuanya benda untuk menggemukkan nafsu diri.
Pengorbanan. Tiada.
Baca buku. Tak banyak pun.
Jeles tengok bebudak FH yang lain yang berusaha untuk memanfaatkan diri masing-masing.
Sedang aku,
duduk rumah mujahadah lawan ngantuk malam-malam.
mujahadah dengan diri nak online membaca komik ke tak.
mujahadah dengan diri nak fesbuking ke tak.

Kononnya nak rehat dari bulan Mac yang sibuk lepas.
Tapi ni yang aku dapat.

Tak payah bagi alasan.
Kalau alasan tu tak wujud sebenarnya.
Sebab manusia akan sentiasa berusaha mencipta alasan.
Untuk memenangkan nafsu dia.

Maka,
Wahai saya. Sila kembali kepada 'old me'
Walaupun penat tapi bahagia.
Worth it, kan?


"Wahai orang-orang yang beriman! Penuhilah seruan Allah dan Rasul, apabila Dia menyerumu kepada sesuatu yang memberi kehidupan kepadamu, dan ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah membatasi antara manusia dan hatinya, dan sesungguhnya kepada-Nyalah kamu akan dikumpulkan."
(Al Anfaal, 8:24)


(Bebel sorang sorang lagi yehh yehhh)

*jaman mbyien= zaman dolu dolu

Sekian.
Cairo, April.
Musim bunga yang sejuk.

3 comments:

LemoN~* said...

pehh, sgt memahami situasi ini yee

kak wan_nisa said...

n bak kata kakak2, lagi dia bz..
lagi kita bagi kerja,
then she'll know the essence of tadhiyyah, time dan yang lain2..

jangan meminta untuk bersenang2,
sedangkan sahabat2 dan sang Rasul yang dijanji syurga Allah,
rutin hidup mereka adalah bersusah-susah,
juhud, tenaga, fikiran hatta rasa yang di dalam hati sume untuk DnT,
sume mengharap redha Ilahi..

Aim kita sama dengan mereka,
matlamat kita xbeza dengan mereka,
malah hadaf kita berada atas muka bumi ni pun satu dengan mereka,
maka..
apakah wajar kita memilih jalan yang berbeza dengan mereka?? [maksudnya : xsusah]
apakah sama pengakhiran kita andai diri kita xmemilih untuk sakit seperti mereka..(zahirnya, tp hati mereka bahagia saat memberi segalanya untuk Allah :) )

Yosh, berusaha memberi yang terbaik dalam segala hal !! ;)

haru_maki said...

thanks akak :,)

(nanges)