Tuesday, January 22, 2013

Tua nanti


Assalamualaikum :)

Sebelum tu,


Istighfar banyak kali. 

Semoga cuti yang berlalu tidak sia-sia di dalamnya, Allah berkati nikmat lapang yang ada, dan semoga Allah tsabitkan hati-hati kita untuk sentiasa beringat,

beringat,


yang dunia ini memang bukan tempat senang lenang, bukan tempat main-main, dan jauh lagi untuk bersuka-suka sampai tak ingat dunia. Dan sesungguhnya pada Allah itu lebih kekal dan jaaauh lebih baik. Percayalah.

Tapi, untuk kekal ingat tu memang payah. Sebab tu Allah turunkan Al-Quran. Sebab tu kita perlukan KAWAN. Sebab tu kita kena duduk dalam biah. Sebab tu kita kena selalu remind ourself untuk terus mencari dan pupuk hati untuk lebih suka kepada kebaikan. Sebab tu sebab tu bla bla bla (banyak sebab lagi).


Sebab takde sorang pun boleh jamin dia akan dapat pengakhiran yang baik. Kan?

Hati tu siyesli Allah yang punya. Betapa senangnya dia pupukkan rasa cinta dalam hati kita kepada kebaikan, dengan sesenang itulah juga dia mampu membolakkannya. Karena itu (eceh..'karena'~~~) kita kena selaaalu doa:

"Allahumma tsabbit qulubi 3ala dinik wa3ala taatik"

.......................................................................

impian ak,tua-tua nak duduk kat rumah kecik macam ni. comel je. setiap hari
siram pokok bunga, jahit baju. argghh tipikal. kat ireland ade banyak cottage macam ni.


Semalam ke rumah pija saje datang nak 'sembang-sembang berisi'. Wahaah. Poyo je title. Pija is one of member yang rapat lah masa sekolah dulu. Kehulu kehilir dengan dia. Padahal taknak pun. (wekkk) tapi entah kenapa jodoh tu memang sampai sekarang en. Tanpa dipinta, Allah jadikan kitorang selalu sama. Cuma lain sikit la kat course. Dia bedah pokok dengan lintah, ak bedah manusia. But masih bedah. Haa, camtu. Heheh.

Dalam banyak-banyak sembang berisi tu, dia pun cerita pengalaman mabit dia masa kat terengganu dulu.
Kalau nak tahu: mabit tu stands for malam bina iman dan taqwa. Simply macam ambil masa satu malam, kita imarahkan malam tu dengan perkara-perkara kerohanian sampai esok paginya. Malam yang spesel antara kita dengan Allah but buat bersama-sama kawan.

Dan dalam mabit tu, ramai lah orang. Ada yang tua dah kerja, ada yang lebih kurang umur, ada yang senior daripada uni sendiri. Masing-masing datang dengan matlamat yang satu. Lillah.

(Gaya macam ak pulak yang pergi =.=)

Dan, disebabkan beza umur yang ada, jadi semasa pembentukan group untuk sesi tasmi3 dan tadarrus, PIC  (baca: person in charge) minta satu group tu campur-campur peserta dia. Ada yang tua dan ada yang muda. Yang tua conduct halaqah. Haa camtu.

Yang pija ni, dapat la satu group dia, campur dengan senior dan orang-orang lain yang lebih dewasa. Dan sorang makcik. Dalam hati ak: "Eeee mesti segan kan nak join sekali dengan makcik-makcik. Malu lah. Best lagi mabit dengan budak satu level."

Pastu, nak tau pija cakap ape?

"Mula-mula aku rasa segan jugak. Tapi best lah sebab makcik-makcik tu macam join je ikut flow kitorang. Diorang dah la sempoi-sempoi je tengok rupa. Tapi, ilmu diorang..banyak! Siap spekeng-spekeng lagi. Yelah, segan tu mesti ada tapi, bila duduk dalam group campur umur ni, dia macam..bagi motivasi kat kita sendiri. Aku rasa...macam..

Tua nanti, aku nak jadi macam ni. Macam diorang."

Boooommm! Letupan kecil berlaku dalam otak ala-ala stail bezita kene kamehameha dengan goku. Asap dia bentuk cendawan.

camni. tak jumpa pulak gamba yang versi dragon ball.


Abah cerita, berapa ramai, yang sangat semangat gerak kerjanya semasa di universiti, tapi masa kerja, lagi-lagi after kawen, jadi malap. Usrah pun taknak. Ajak pegi liqa', alasan macam-macam. Susu anak tak beli lagi la, itu la, ini la.

Masa yang Allah beri tu sama. 24 jam tu mesti cukup. Tak pernah tak cukup. Cuma kita lah yang kena pandai prioritize kan masa kita untuk apa. Ada benda, important and urgent, ada yang important but not urgent, ada yang tak important, dan lain-lain.

Dan masa tua nanti, ak harap ak masih lagi berbicara tentang Islam, masih lagi bersama kawan yang sentiasa mengingatkan, masih lagi berhempas pulas mengisi masa lapang ak dengan sesuatu yang boleh buat Allah redha. Dan sehingga ke akhirnya. Penat jadi doktor pun nanti, takpe. 

Sebab, ak tak tahu. Ak tak tahu ak boleh remain kuat sampai ke akhir usia aku.

Aku tak tahu adakah esok lusa aku masih lagi akan ingat fakta yang dunia ni sekejap je. Kita bekerja untuk akhirat. Aku tak tahu....,

Adakah esok lusa aku masih lagi jadi orang yang mengajak orang solat jemaah sama-sama, atau aku yang lari bagi 1001 alasan taknak solat jemaah sama-sama.

Aku tak tahu.

Yang aku tahu, ak kena berharap. Berdoa. Dan selalu ingatkan diri sendiri.

Dan kekal bersama kawan-kawan yang boleh ingatkan aku kepada Dia.

Moga Allah tsabatkan hati-hati kita.



Allahumma tsabbit qulubana 3ala dinik wa3ala taatik. wa3ala jihadik fi sabilik.

"Tua nanti aku nak jadi macam tu."



Monday, January 21, 2013

Pecal

Ngehh. Tambah satu lagi cerita.

Tadi kitorang after pergi sliss, terus ke rumah makuda sebab nak amek nenek kat situ.

Ohh ya, lupa nak cakap. Dzakwan terkejut tengok ak ada sekali masa lawat dia tadi. Hahaha. Muka dia, priceless! Ni yang best balik tetibe ni. Rasa macam retis (ape kaitan?).

Dan masa pergi rumah makuda, tadaaaa! Ada pecal makuda buatkan. Pastu ak pun cerita lah betapa kelakarnye membancuh kuah pecal di mesir tanpa ada kangkung sebagai main subject di dalamnya. Nenek ak tanya, "Takde orang jual pecal ke kat mesir?". Ak pun jawablah sambil makan dengan penuh bergaya sebab perut dah kenyang, "Mane ade orang arab jawa kat sana."

"Lagipun kat mesir mana ada kangkung. Mesir takde longkang nak ada kangkung."


Pecah ketawa. (dalam hati je). Lawak ak tak disambut.

=.=


Extra info:

Biasanya kat kampung, kitorang selalu ambil kangkung, daun pucuk ubi, tauge dan kacang panjang untuk buat pecal. Sebenarnya bahan dia sukati je, asalkan sayur hijau rebus yang sesuai dengan rasa kuah pecal tu. Kalau kat mesir hari tu, ak guna sayur sawi, timun dengan kacang panjang je. Mak uda kata, guna kubis pun boleh je kalau nak makan pecal. Untuk extra kelazatan, biasa kat kedai lah, orang add up bihun dan ayam goreng. Jadilah pecal ayam.

haaa..camni la biasa kat kedai tepi jalan beli bungkus


Ok, sambung buat keje.

Sekian.

Sunday, January 20, 2013

Be +ve

Langit pekan sungai besar. Januari. Yep i'm here :)


Assalamualaikum:)


"Abah ambil benda ni dari sudut positif. Yelah, Allah nak ajar banyak tu. Tengok yang bawah, jangan tengok yang di atas."


"Lepas ni at least kalau benda macam ni terjadi lagi, atau yang lebih teruk terjadi (nauzubillah) nabil dah tak heran dah sebab dah kuat."


"Dah tahu, ambil action. Kalau duk termenung je, tu silap lah maksudnya tu."

"Yang penting diri kita dapat something. Tarbiyyah is not dalam usrah je kan, kat mana-mana pun ada tarbiyyah. Cuma pada kita je macam mana nak re-think benda tu balik ikut rasional yang Allah nak."



Banyak quotes haibat-haibat yang abah ngan ibu bagi untuk pujuk hati ni even belum sampai rumah lagi. Dalam plane pun banyak benda dapat daripada jaulah-mate merangkap roommate yang daebak osem terbaeeek tu. Perjalanan balik yang tak dapat dinafikan ke-besetannya.

Ok ok, bagi yang tak tahu, yippiee saya kat malaysia negara tercinta sekarang! Dalam rumah kampung dua tingkat di sebuah pekan kecil dalam daerah Sabak Bernam yakni sungai besar. Sebab balik? Pffttt sebab nak datang kenduri kawan batchmate yang nak kawen (konon).

Mula-mula macam resah gelisah je. Betul ke aku nak balik ni. But well, sebelum habis fikir tiket pun sudah dibeli maka...inilah yang terjadi. And here, saat ini tika ini, i can proudly say that, i'd made the RIGHT choice and thanks to Allah yang bagi ilham. Hamdalah sangat. 
Tapi tak berani nak buat camni lagi. Ingat balik mesia tu macam beli tiket bas? =..=

Maka siapa-siapa mahu menempah barang pulang tempahan telah dibuka kerana beg sangat kosong.

Jom mula cerita. 

......................................................................

First and foremost, sebelum balik, call naqibah dan ofkos dia terkejut sangat terima berita yang aku nak balik tiba-tiba. Nak buat macam mana, time call tu memang hari yang sama baru decide nak balik dan beli tiket. Terasa macho pulak di situ. Dan esoknya, beliau demand untuk berjumpa dengannya, buat upacara mintak restu lettew. And i come. Dan cerita kenapa..

Dan dia just buat bunyi 'sigh' je macam yang dia selalu buat (comeeelllll >.<!!!) Itulah kakak ab saya. Hoho. Actually, cuti winter ni memang banyak plan, tugasan dan masulliat yang perlu dijalankan. Dan saya lari secara tiba-tiba dalam perasan macho but sebenarnya gediks tahap kelapan belas.

"Apa-apa pun, jadikan balik awak ni bukan balik yang sia-sia." Yep, i'm praying hardly for that.

Pagi tu pulak, teringat janji yang dah dibuat dekat orang. Takut tak sempat nak buat after balik, so try la buat pavlova but end up still tak jadi. T_____T huaaaa. Kali ni meringue, texture ape sume dah okey, but masuk dalam oven dia jadi penyek jugak. Tak kembang macam marshmallow macam yang kak jiha buat. Tapi takpe, winter masih muda, strawberi masih banyak. Positif!

Dan masa on the way balik, dalam perjalanan yang 3 jam lebih before sampai ke transit tu, ditakdirkan dapat duduk kat sebelah sorang egyptian ni. He's a pediatrician  graduated from Ain Shams, also a phD in peds  (camni ke eje? =..=") and currently kerja kat Dubai. So, dalam 3 jam atas flight tu, spekeng jelah kerja aku dengan dia. Sambil makan pun spekeng. (Nampak tak betapa galaknya kitorang sembang?) ---->as expected from someone 20 years-old-to-be.


peds tu main dokte-dokte ngan budak-budak. ade paham?



Cam bese lah, dalam sembang-sembang tu aku tanya la dia, "Why you choose to be pediatrician? Do you love kids?" Muka macam garang je (muka lelaki arab), tak sangka dalam hati ada taman gitu. Pastu, dia gelak. Dia jawab; "Nope. I choose pediatrician because it's the fastest way to get phD." 

Aku terkejut, tapi bajet angguk jelah. Means, matlamat dia phD. Tapi dia macam suka je dengan kerja dia. Entah, tu hal dia. Then, aku cakapla kat dia yang aku pun teringin nak jadi pediatrician jugak tapi aku kesian tengok budak nangis nangis nak kena cucuk. Padahal dalam hati: nak jadi peds sebab ofis/wad peds comel-comel. Lagi tak murni =.="

But then dia advice,

"You should be a gynecologist. It's much better because people need you. Especially muslimah. You can easily get job too, in Saudi, in Dubai, ect ect..." 


Emmm. Angguk lagi.

After berbual lama sangat, siap promot Dubai lagi =.= akhirnya ak pun continue tengok citer Mr. Incredible kat tv plane tu, dan doktor tu pun tengok citer katun gak. Seronok tengok citer tu, dengan Dash yang suka lari laju, prank cikgu dia dengan meletakkan paku kat tempat duduk cikgu tu, pastu mak dia Elastigirl datang sekolah sebab cikgu tu nak dakwa anak dia yang buat kes paku tu. Cikgu botak tu pasang balik video nak buktikan Dash yang buat tapi sebab Dash laju sangat so semua orang tak nampak. Akhirnya Dash pulang tanpa dihukum. Padahal memang Dash yang buat. Bila mak dia cerita kat ayah dia pasal perilaku anak diorang, ayahnya (Mr. Incredible) bukan nak marah tapi lagi dipuji anak dia sebab kelajuan dia superb ect ect..bla bla bla..

...sampai aku tak sedar doktor tu duduk semula kat seat dia (bila masa ntah dia bangun) dan dia tadah tangan dia, praying very hard for something

Sangat sangat sangat bersungguh sungguh muka dia. 

Bersungguh-sungguh yang...macam..alaaa korang bayangkan yang dalam tv tu. Bila orang jahat tobat balik supaya Allah ampunkan dosa dia lepas dia buat jahat kat menantu dia tu. Muka macam nak nangis je.



Means..dia sangat mengimani bahawa doa seorang musafir adalah mustajab tanpa hijab

Entahlah, tengok muka dia yang really really bersungguh-sungguh tu buat ak macam..'Gulp, weh. Apsal aku doa tak sungguh-sungguh macam dia padahal Allah dah cakap mustajab. Ko taknak mintak sungguh-sungguh ke? Biochem kau dah la teruk.'



Ketuk ketuk ketuk diri sendiri guna bantal kapal terbang. Boleh pulak cenggitu.





Masa transit, jumpa pulak dengan sorang makcik ni. Dia daripada Iraq, nak balik ke mesia. Dia tinggal kat mesia dengan family dia, kat Pahang. Sebab suami dia dentist kat UIA Kuantan. Masa dia sebut "My husband is at UIA. He is a dentist. Doktor gigi~" tu, comel gilaaa. Hehe. Dia pun ada cerita banyak pasal diri dia, pasal halaqah yang dia selalu buat, cerita pasal alQuran, ajar bahasa arab kat mesia. Tu pun ajar kawan-kawan dia. Bukannya bukak kelas tusyen ape sume lah. Means, free. Sebab dia nak sebarkan kebaikan alQuran macam dutchlady nak sebarkan kebaikan susu. Eh.

Masa on the way balik ke mesia, belajar banyak lagi dengan jaulahmate. Sampai mesia, lagi banyak kena dengan ayah sendiri, ibu, embah, dll. Kadang-kadang dengan adik sendiri. Dengan kawan. Macam-macam.

Doa sangat, supaya hari-hari jadi macam ni. 


Heeeee :)  Sekian. Panjang kan? Kalau boleh nak panjangkan lagi.

Boleh camni kawan tuan domo?


NB: Cuba teka, sampai sampai je rumah, ape yang ada? Tadaaaaa. Malam tu ada daurah SH kat sabak bernam. Fathiy ngan Fahim pegi, tapi ak tak. Sian ibu dan abah penat, diorang mengantuk sikit lah time daurah yang best tu. But they manage to share something, somehow. Dan kitorang share lah between us apa yang kitorang dapat. Mine is from mesir, dan ibu abah's from malaysia, mesti ada yang lain en.

So harap fathiy kalau rajin tahap kedelapan belas sila update kat blog anda ye. Promot jap: http://kembaraid.blogspot.com/ . Bekas naib ketua pengawas sekolah aku ni. Hebat weh. XD

NB 2: Tadi pergi melawat dzakwan kat sliss. Sekolah tu dah haramkan megi. Terkezut ak. Pastu Pn. Normah dah jadi pengetua. Terkezut nombor dua. (macam pantun pulak :P)

NB 3: Kerja banyaaaaak tapi laptop perlu dihantar kedai esok untuk groom dia balik. Sekarang performance laptop ni makin slow. Sian dia dapat tuan macam ak.

NB 4: I'm becoming a bibik back here.

Friday, January 18, 2013

Post spesel?

Assalamualaikum :)

Teheee. Post ni nak ditujukan buat orang tu yang terasa. Kalau tak terasa tak payah nak ngengada teruskan. 

Satu sekuel kepada post yang satu lagi.

Jawapan.

terjumpa dalam koleksi. rasa comel maka letak di sini saje saje.



Hai si pembaca hati (?) tulisan yang super duper terbaik punya.
Saat  disebut perihal nama tu, siyes aku terkesima.
Kau boleh tahu dengan sekali glance je? 
Hebat sangat budak ni.
Dan aku terharu. 

Walaupun dalam hati dupdap dupdap bila ditanyakan soalan itu.

Tapi terima kasih kerana bertanya.
Dan terima kasih kerana memujuk.
Dan terima kasih kerana menyokong.
Walau aku tahu keputusan aku ni agak tak berapa nak murni untuk korang.
Wuuuuuu.

Aku rasa lega sangat. 
Sebab aku takut dimarah.
Atau dibebel
Disebabkan kesilapan sendiri.

Takut,
Tapi sebaliknya, kau memujuk.
Dan mendengar.
Dengan senyuman.

Tapi memang betul pun,
Semua benda Allah dah rancang.
Jawapan Dia memang paling best.
Akhirnya aku rasa lega dengan perihal itu.
Sebab aku belajar banyak darinya.

Mahal sungguh nilai sebuah hikmah.
Kan?



Selamat bercuti kawan tuan domo. 
Aku pandang langit tadi, lihat awan berkepul kepul banyak.
Suddenly teringat kat kau dengan si cik hati rapuh.
Bosannya. Huh. Takde orang lain ke =.=?


p/s:Aku akan cuba tunaikan janji hari tu. Stay tuned with mumblyme tau! Hehe


Tuesday, January 15, 2013

Break kejap

Assalamualaikum :)

Nak buat jugak cara aima. Ngehh XD

A short post will do.

"Take a time to think deeply about what you'll do after this."
-quoted. Live goes on.

Cuti dah bakal mula. *weh, exam tak habis lagi woii =..=


NB: Hari ini, 15hb Januari 2013 adalah hari bersejarah yang paling lucu dan tak menahan ke-cool-annya dalam hidup aku. Kenapa? Nantikan~




Dah, pergi sambung baca buku biochem. Tempoh break dah tamat.

Monday, January 14, 2013

Noktah

Takut, dan terkedu.

Entah kenapa. Tak boleh nak menangis. Tapi aku tahu aku akan. Tinggal nak tunggu ia jatuh berderai je.

Aku ingat aku kuat, rupa-rupanya aku tak. 

Dan,
Merasakan,

Sangat-sangat merasakan yang..

..Allah bagi penyelesaian terbaik kepada harapan aku selama ini. Di dalamnya dia selitkan teguran. Dan aku speechless. Really really speechless dengan teguran Dia. Tepat dan tajam. Tak lebih dan tak kurang. Sehinggakan sampai sekarang masih terkedu.


Moga Dia gantikan aku dengan orang yang lebih baik dan lebih layak. Maafkan aku. Aku sedih dan trauma.


Hasbunallah ni'mal wakil, ni'mal maula wa ni'mannasir.

Sunday, January 13, 2013

Cengkodok kentang dan kuah pecal

Assalamualaikum :)

Kisah hari ini.

Malam tadi, macam biasa aku ter'pass out' awal, dan terjaga semula pada jam 12 malam ala-ala kisah cinderella. Pisat-pisat mata keluar bilik, tadaaa~ nampak satu basket cengkodok atas meja beserta sos di tepinya. Dan aku, apa lagi. Lepas satu diambil, satu lagi dan satu lagi dan satu.. Sampai akhirnya aku realize,

"Eh, cengkodok tinggal empat ketul. Alamak."

Peluh kecil.

Dengan tangan dibuat gaya ala-ala hinata, otak berfikir, apa yang patut aku buat setelah 'mencicip' banyak gila cengkodok tanpa tahu kenapa wujudnya dia di situ pada malam buta; plus dalam bilangan yang besar. Biasanya kalau baki mestilah tinggal satu dua tiga je. 

Lepas tu, usai solat subuh, kaki terus dilangkah ke arah dapur untuk buat adunan bater cengkodok. Boleh goreng nanti masa dah nak dekat tengahari. Sebab tengahari kan biasanya orang lapar pastu tergolek-golek nak makan. 

Then, sambung la baca buku histo sambil menahan kesejukan duduk di bilik study. Kalau duduk atas katil, hmm kirim salam jelah.


.........................................................................................................


"Ibu tak payah buat yang susah-susah. Ibu bawak je satu tapowey besar cengkodok pisang~ Nanti boleh share dengan kawan lain yang macam phiranna tu."

Tengah-tengah baca buku, tetiba tengiang pulak perbualan masa form 5 tu. Masa aku form 5, ibu dan abah selalu datang hostel untuk ajar aku dan zikrul. Ibu ajar addmath, abah ceramah zikrul. Masa tu kami masing-masing nak exam; so ibu abah selalu datang bagi moral support. Walaupun aku tau abah dan ibu sangat sibuk masa hujung minggu.

Kalau nak diikutkan, nak masak pun tak sempat. Tapi ibu abah tetap datang, walaupun kadang-kadang tak bawak apa-apa pun. Ataupun just beli je cengkodok sedap kat kedai Kuala Kurau. Rumah kami ada banyak stok pisang sebab embah selalu kirim setandan pisang dari kebun dia. Jadi kami tak pernah beli pisang, kecuali sekali: masa merengek kat abah nak buat banana smoothie tapi pisang dah habis.


Pasal cengkodok pun ada kisah. Huuu.


..........................................................................................................

Habis je mengelamun, jam dah nak dekat pukul 9.30 pagi. Langkahku diatur kemas ke dapur untuk menyambung hasrat hati untuk menggoreng adunan cucur tadi. Namun, alangkah terkejutnya aku bila mendengar bunyi tang ting tong sudip bertemu kuali. Apakah? Segera aku berlari mempercepatkan langkahku. Takut ada yang memasak sarapan lain kerana terlalu lapar dek tepu membaca histo.

(Ayat~ kemain.)

Habis je lari dengan bunyi 'sretttttt' (buat brek), rupa-rupanya housemate tengah goreng cengkodok tadi. Menyambung kerja aku yang separuh tu. Aku pun melepaskan nafas keluhan, baru nak buat-buat macho tolong prepare sarapan, tapi ada orang lain pulak yang buatkan. Aku tak faham. Rumah ni, selalu masak. Bukan sebab lapar, bukan sebab tugas, tapi sebab nak buat untuk orang lain.
Sampai aku pun rasa inferior.

Aku pun terus membantu mempersiapkan kawan baik cengkodok stail rumah sungai besar yakni KUAH PECAL~ yehhhh! Versi cair sikit. Pastu makan sama-sama sambil bercerita pasal hantu. =.=


Sebenarnya pelik jugak, takde pun orang bebel kat aku pasal cengkodok sebakul yang tinggal empat ketul tu. Diorang tak perasan ke? Dah la sedap. Banyak pulak tu. Takpelah. *sambung buat latihan*

Tiba-tiba kak nah datang, tanya.

"Sedap tak cucur malam tadi?". Gulp. Tu dia dah mari.

"Sedap! Sape buat? Tapi banyak saya makan, tinggal sikit je."

Sungguh. Aku rasa guilty gila. Sebab kak nah exam pagi tu. Walaupun benda kecik macam ni, kita kena jaga lagi-lagi time kritikal exam cenggini en. (Dah makan baru nak menyesal. Menyampah)

"Akak buat dengan mila. Kitorang goreng banyak malam tadi. Pastu tinggal sikit untuk awak."

Whoah. Terkedu. 

--->Simpan.Sikit.Untuk.Aku.---->Yang.Tengah.Tidur?

dan tak sikit tau. banyaaaaak.

:')



Hmm, tambah satu lagi collection cerita sweet pasal cengkodok :) Kekeke


"Dan Kami wahyukan kepada Musa dan saudaranya, "Ambilah beberapa buah rumah di Mesir untuk (tempat tinggal) kaummu dan jadikanlah rumah-rumahmu itu tempat ibadah dan laksanakanlah salat serta gembirakanlah orang-orang mukmin." (10:87)

Allah bagi ayat ni masa tilawah hari ini. Right on time.
Well, He never fail to make me suprised with His ayaat.

Selalu macam ni. 



And to 'cute ansarullah'.
Thanks :) Misi korang berjaya. Aaahh aku dah malas nak keluar rumah sekarang.



NB: Wahaaa esok nak exam histo tapi aku macam biasa. Rileks dan bakal gelabah esoknya. 

Friday, January 11, 2013

Hari berawan


Assalamualaikum :)

Walaupun dah hari ke-11, tapi still nak ucap..


SELAMAT TAHUN BARU! 

Tahun 2013, 

Mungkin kerana musim peperiksaan menyebabkan aku macam kurang feeling sikit tentang tahun baru kali ni.  Biasanya excited, buat list azam cepat-cepat ape sume. Tapi tahun ni.. Entah, memang start daripada balik semula ke mesir hari tu aku jadi cam manusia kurang feeling, kurang semangat pasal benda benda kecik (?) -yang ni bagus, suka duduk rumah, kurang merempat (apakah?).

Adakah ini antara simptom transaksi kepada usia 20? 

Fufufu. Kalau ya begitu, aku tensen menjadi orang yang begini.



Breathe- Taylor Swift ft Colbie Calliat


yang merah tu hospital kami


Lupakan part yang atas tu, kita sambung part yang utama. 

Sekarang manusia-manusia di sini berkata bahawa musim sejuk di mesir sudah masuk fasa kedua, di mana mencatatkan 7'C sebagai suhu terendah di kawasan kaherah. Sejuk tak? Hari tu masa awal winter pernah la call abah masa gap between lecture, pastu berlaku la perbualan yang lebih kurang macam ni:

"Abaaaaaaah, sekarang winter kat sini. Sejuk!"

"Oooo, air jadi ais tak?" Suara abah tersekat2 time ni. Maklumlah call pakai tango je. Tapi best.

"Apeee? Tak dengarrrr!"

"Air jadi ais tak?"

"Oooo, takde pun. Jadi sejuk ade lah."

"Maksudnya tak sejuk la tu. Berapa celcius?"

"Emmm, lowest sekarang 10'C"

"Eleh. Tak sejuk langsung."

"...................tapi..." (lupa, mengadu sejuk kat orang negara bersatu =.,=)


Ye ye, ak mengaku. Antara satu sebab kenapa boleh menggigil keras masa balik dari library semalam even mesir ni BARU 10'C ialah ke-poyo-an manusia ini yang malas nak memakai wintercoat bubble dan sebagainya dan hanya keluar dengan sweater mesir selapis. Sebab? Teeett, terasa macam robot la pakai wintercoat. Sebab kalau beli mesti tangan dia terpanjang. Sigh.

Teringat yang pasal ais tu, air kat sini memang tak jadi ais kalau dibiarkan cenggitu je. But, tensen jugak lah sebab air tu akan jadi sejuk dengan kadar yang segera. Bayangkan, one fine morning, burung berkicau indah diselangi dengan sedikit rentak-rentak muzik daripada anjing-anjing di luar, membentuk satu okestra yang tak berapa nak murni sebab anjing tu over sangat sound dia. Dan macam biasa, ak akan membuka tingkap dengan luasnya, opkos la tingkap luar je sebab sejukk kottt. Kita perlukan cahaya untuk buat vitamin D, maka essential untuk exposekan diri dengan cahaya. Pastu berbisik dalam hati, indahnya pagi ni! Yeayy XD

Maka dengan itu, datang lah pulak mood nak belajar. Semangat ni. Tangan segera mencapai bonjorno bunduk yang tersimpan kemas di atas peti ais (di atas, bukan di dalam). Air panas yang baru di masak, segera dituangkan ke dalam cawan comel pemberian fairuz sempena birthday tempoh hari. Menikmati pagi yang sejuk dengan aroma cappucino berperisa hazelnut sambil menyelak-nyelak helaian buku medik, agak indah la di situ.

Tapi, apa yang berlaku selepas 5 minit air dihirup secara sedikit-sedikit (sebab mula-mula panas kan. sakit lidah): air yang panas lazat itu BERTUKAR MENJADI SEJUK dengan sekelip mata! (ini hyperball). Bila air tu sejuk, kurang la feel nak minum sebab action yang minum sikit-sikit tu yang jadikan air tu best (haha). Maka saya jadi down dan kurang feel nak belajar (boleh pulak =.=). Nampak tak MASALAH di situ?! Haih~ (keluhan 2.0) 

Maka, ak siyesli tak dapat bayangkan camne kalau air jadi batu. Mungkin, aiskrim cappucino tiap-tiap hari? Ngehh.


terbayang yang ni. can't be helped~


Time pergi ire dulu, jejak je tanah irish, terus terkezut sebab suhu abu dhabi time tu dekat 20'C; but ire -2'C. Sejuk tu memang sejuk, tapi tak rasa beku sangat sebab first, memang dah siap pakai baju tetebal ape sume. Then, kat sana takdela berangin kencang macam kat mesir ni. Dan seems like everywhere ade heater kat sana. Even dalam toilet rumah pun ade tau! (lupa nak amek gamba. kalau dapat amek. he he he) Tapi bila kuar, brrrrrr. Beku! Maka masa tu, ak sangat bersyukur mesir tak sejuk camtu. Kalau tak, memang pikir la dua tiga empat kali nak keluar ke tak. Sekarang pun, nak masuk bilik air pun pikir dua tiga empat kali. 

Dan pasal awan, haa. Lately mesir asyik hujan. Rintik-rintik je. Tapi sebab kat sini takde longkang kot, 'longkang terbesar' hanyalah sungai nil dan 'beberapa' di universiti kitorang, maka apa yang terjadi ialah: lopak dan lecak yang banyak. Walaupun hanya hujan rintik-rintik dan sekejap (ulangan).

Sebab tu kot baanyaaak gila awan! >.< suka suka sukaaa. Sebab mesir ni asalnya kurang awan. Batak sikit la jadinya. Kalau kat sungai besar, scenary awan paling best ialah di sawah padi. Cantik. Pastu awannya besar-besar~

Kalau kat ire? Entahlah, awan dia banyak sangat kot sampai cahaya matahari takleh reach sampai ke bawah sangat. Langit ire selalu gloomy.

langit mesir dan sungai nil.

................................................................

Bila balik semalam dengan aima dalam keadaan jalan meringkuk-ringkuk kesejukan, dan dengan angin yang kuat plus malam yang berkabus, menyebabkan ak teringat kat pakcik jambatan yang suka senyum tu. Lame dah tak jumpa dia. Macam ni ke dia hari-hari? Sejuk gila menggigil-gigil? Dia takde heater, mahupun air cappucino panas nak heat up diri.

Pastu, kat palestin pulak. Diorang lagi lah. Salji kot.

Aku kat rumah=merengek even dah pakai dua tiga lapis sweater. Hanya senyap bila masuk bawah comforter (dah masuk bawah tu, memang resultnya tidur je la).



Pakcik suka senyum. Awak kat mane?

Semoga terus tersenyum kuat.


It's not like ak rindu ke ape, tapi bila tengok orang senyum memang build up semangat ak la nak jadi cheerful for that particular day. Grr


Ok. Agak panjang walaupun entah pape yang ditulis. Salam tahun baru. Mak pesan, buat azam cepat-cepat sebab kita kena ada target. Takpe tak capai, tapi at least ada usaha nak capai. Dengan itu barulah ada peningkatan setiap tahun. Pastu sekarang mak pun guna 'yoshh'. Nak tergelak..keh3


NB: hari ni birthday cik hati rapuh! Yeayyy! Rindunya nak baling telur kat orang. He he he.


Welcome, 2013 untuk hari yang ke-11.
Dozo yuroshiku ne :)