Wednesday, February 3, 2016

Kenapa aku tidak begitu?

domoku yang sudah hilang


Tuhan,

Dia selalu menemukan aku dengan orang-orang yang hebat tajarrudnya. Di jalan dakwah dan tarbiyah ini, aku selalu dikejutkan dengan kewujudan orang yang aku rasakan hampir mustahil untuk ada. Daripada pemegang biasiswa kijang emas belajar di Oxford bertudung labuh yang sering ke sana ke sini menjadi muwajih daurah, ikhwah yang kini berada dalam politik yang bercita-cita nak jadi PM satu hari nanti, wartawan di sebuah stesen TV besar dalam masa yang sama juga ke sana sini menyumbang tenaga dalam DnT, artis, professors, anak duta yang ikut tarbiyah kemudian buat DF menangis2 sebab fail first time, kemudian bangkit balik hinggalah kini dah bawa usrah, orang yang belajar dalam bidang media penyiaran yang aim nak buka satu stesen radio tarbiyah, sehinggalah ke sesimple seorang murabbi yang sembahyang sunat taubat acapkali nak buat liqa keesokan harinya, dan akhawat yang tidak pernah tinggal ODOJ nya walau sibuk bagaimana pun dia pada hari itu.

Kenapa aku kata tajarrud?

Sebab diorang mampu melepaskan segala title dan impian duniawi mereka dan aim untuk akhirat. Untuk kebaikan islam.

Sedang mereka dahulu, mungkin mempunyai background yang mungkin lebih bawah daripada aku pemahaman islamnya suatu masa dahulu.

Untung aku, aku dilahirkan dalam keluarga muslim, ibu abah juga ke sana ke mari aktif dalam dakwah. Amat selesa bagi aku untuk bergerak. Sedang mereka, mungkin tidak. Ikut equation logik, seharusnya mungkin aku patut lebih tinggi level kemampuan penyumbangan aku dalam agama ini.

Kewujudan orang-orang macam ni, memang mematahkan hujah aku,
Hujah untuk bersenang lenang dan lembik dalam DnT ini.

Ya, mungkin kita boleh kata mereka adalah ma3adin (logam) mahal, dan kita tidak, tetapi apa yang dikagumi ialah ketajarrudan mereka yang macam memang dah tak pandang belakang balik dah. Sedangkan lagi kuat logam itu, lagi banyak sebenarnya cabaran untuk kekal pandang ke hadapan.

...................................................

Kedua, dalam nasihat.

Tuhan,

Dia selalu menjumpakan aku dengan ayat-ayat dan nasihat yang datang tepat pada masanya. Serius tepat. Sebab kadang-kalanya, bila aku bertemu semula dengan frasa yang sama pada hari lainnya, efeknya tidak sama dengan waktu semasa aku bertemu dengannya pada masa yang tepat itu. Sebelum atau selepas. Serius sekali lagi.

Bila aku lihat semula, sebenarnya Tuhan itu memang dah sangat baik.

Hidayah tu terasa dari segenap sudut, kalau diperhati semula betul-betul. Aku rasa betul lah statement yang setiap orang tu memang Allah bagi je sign, hidayah, petujuk; biar muslim atau tidak. Cuma sekarang depends pada si penerima tu jelah, nak dengar dan ikut hidayah tu atau pura-pura buat pekak. Kan. Kalau aku yang muslim pun rasa, kenapa tidak bagi yang non-muslim/orang yang jauh daripada islam.

Entahlah, ini semua rezeki. Perasaan tu, rezeki.


Tapi yang peliknya,
Kenapa aku masih bukan orang yang begitu? (yang seperti di atas)
Even semasa aku gariskan impian hidup aku up to tahun duaribulapanbelas pun takde terselit impian-impian besar.


Biarlah
Biarlah
Biarlah


Aku berdoa semoga aku dijadikan orang yang mampu memberi manfaat kepada orang ramai dalam cara yang terbaik dari segala sudut yang aku mampu, sebaik-baiknya bank amal yang dipenuhi dengan amal jariyah yang kekal hidup walau aku sudah mati nanti.

Dan kalau ada rezeki,
Semoga aku mampu jadi orang hebat itu.(keluhan seorang yang bercita besar tetapi tidak beramal besar)

Err.

No comments: