Tuesday, May 31, 2011

perjalanan

Assalamualaikum :)

Hello freinds out there~ So camne korang sekarang ea..*soalan ni untuk kwan2ku sahaja*. It's 31st May already, and I bet that 90% of us dah pergi sambung belajar ke mane2 selepas SPM. Haha. Cam tak percaya kan. And here, I would like to share my storyline being a preparatory student for almost 3 day [ cehh,,baru 3 hari --actually i'm not sure that i'll got time to do like this in the future,,as i'm very excited untuk menulis, so just bace je la ye ^^ ]...

Well, here, kitorang bukannya budak2 matrik, asasi or whatever yang sama taraf dengannya. Ak ngan mun kat sini sebagai pelajar persediaan. So, kami kena catch up and cover a lot of topics before going off to egypt/jordan dalam masa 12 minggu sahaja. Minus 2 weeks for BTN and final exam week, it got to be 10 weeks only....waaa..haa..minus lagi 2 minggu untuk group presentation and projects.


Basiccally, student yang pergi egypt ngan jordan mempunyai preparation yang amat berlainan. So, ak ngan mun tak sama kelas. Untuk pelajar Jordan, diorang kena belajar balik biology, chemistry and physic,,sebab nanti kat Jordan, diorang will repeat those subjects for the first year in Jordan. Luckily, mun same class dengan budak2 group die mase inteview dulu.. so, xde la die terkapai2 kat class tu sangat.. tp, sume subjek sains tu blum mula lagi. bru muqaddimah dan taaruf.. hehe, (ni pun nak cite gk.. pape ntah) majority of the students in mun punye class from bdk mrsm n sbpi n kisas... #tercabar2~  truely, mmg dy mempunyai otak yg super duper brilliant!






Okey, lets talk about the egypt class! kitorang ni belajar tentang anatomy, biochemistry dan physiology.. dengar name pun da meremang bulu roma.. haha.. Actually semangat gler,,pasal sumenye pasal bio..! HAHAHA...keluarlah kamu wahai fizik dari dalam hidupku~HAHA.. Takde gak..kirorang still belajar fizik and chemistry, just semua tu dah di bio-kan dalam fisiologi and biochemistry. Untuk egypt, kat sini kitorang terus mengkhusus kepada medical study untuk memudahkan pembelajaran kitorang kat mesir nanti. So far, lecturer semua best, funky and happy going la. Tak macam sekolah; bagi salam kena bangun apa sumer..hehe. *Pmalas*. Lain2, untuk pelajar mep egypt , ada 9 subject semuanya ; which are:


  • Arabic for beginners
  • Introduction to Islam in Medicine
  • Civilization in Medicine
  • Biochemistry
  • Physiology
  • Biology [ more to anatomy ]
  • English pre-Medical Student
  • Arabic pre-Medical Student
  • Computer Literacy



ai sphinx...Lagi 3 bulan kita berjumpa yee..


Setakat ni, kitorang baru introduced to biochem, physio and bio...and computer literacy ( CL ) too...Hamdalah, dalam kelas ak ade 3 orang budak sabak, so rase bangge gak ade budak dr daerah ak kat intec ni. Apepun,, the journey just start to begin. Ade banyak assignment and project menunggu pasni. dan chaiyok untuk rakan2 lain juga :).

Okeh.,rase macam nak stop. Sekian.



2 comments:

umi said...

all the bez kat sne...
hope ur ambition become true..(^_^)
tek ker of urself...
ukhuwah fillah abadan abada..(~_^)

sue said...

gud luck!besnye da start blaja..