Wednesday, March 23, 2016

Teamwork

Assalamualaikum

Dalam dunia ni, banyak benda yang kita impikan dan mahukan. Dan once kita dah memulakan langkah menujuinya, bermulalah cabaran untuk mengekalkan disiplin kita supaya sentiasa tiptop dalam landasan menuju kepada matlamat itu. Dan semuanya berjalan dengan lancar. Suka.

Tetapi bila amal itu memerlukan kepada teamwork/amal jamaie, selalu kita diuji dengan kelemahan manusia-manusia lain, ataupun, kelemahan kita sendiri yang tidak mampu untuk sync kan langkah kita dengan orang lain. Maka bermulalah suara-suara yang tidak enak, rasa-rasa yang tidak puas hati antara satu sama lain tetapi tidak dislaurkan di corong yang betul. Wanita. Sifatnya memang suka mengomen, tapi bukan dekat orang yang sepatutnya dikomen, sebaliknya komen kat kawan lain. Mungkin untuk mendapatkan sokongan kot. Maka jadilah amal teamwork itu tidak indah, meskipun matlamatnya jelas dan cantik.

Kenapa semua ini berlaku?

Berpegang kepada konsep 'Syaitan sentiasa mencari peluang untuk menyesatkan kita' kerana sifatnya yang 'yuwaswisu'=membisik secara on off dalam surah an-Nas, kita kena selalu ingat, bahawa, semakin baik matlamat kita/semakin rabbani matlamat kita, semakin besar ujian yang Allah akan beri untuk menguji kesungguhan dan keimanan kita, dan juga untuk menapis mana-mana ciri yang buruk daripada menghiasi jalan usaha yang murni ini. Kerana itu, lazim/sunatullah bagi sesuatu kebaikan, menghadapi ujian internal dan external. Syaitan yang disiapkan untuk operasi ini juga bukanlah calang-calang syaitan.

So, kadang-kadang, jadilah kita orang yang mampu melakukan kerja berseorangan dengan cemerlang, tetapi dalan kerja berpasukan, jadi terbalik. Incompatible, tidak berdisiplin, senang mengungkit, suka salahkan orang, dan sebagainya.

Kemudian, usaha sikit je dah tak sabar nak menuntut hasil.

"Manusia diciptakan bersifat tergesa-gesa. Kelak Aku akan perlihatkan kepadamu tanda-tanda kekuasaanKu. Maka janganlah engkau minta Aku menyegerakannya." (21:37)


Oleh sebab itu, kawan-kawanku,

Jika anda melakukan kerja yang besar,

Ingatlah, ingatlah.. Sentiasa menyiapkan bekal yang lebih besar bersamanya. Kesabaranmu, kesungguhanmu, lapang dadamu, sikap tidak putus asamu harus besar.

"Dalam amal jamaie itu ada barakahnya."

Hubungan yang dekat dengan Tuhan adalah sumber ketahanan yang paling osem, dihiasi dengan biah/surrounding yang membina. 'Membina' tidak bermaksud yang anda akan sentiasa dipersetujui, tetapi sebaliknya sentiasa dikomen, dibincang dan dibaiki. Ditegur jika silap, disokong usahanya jika benar.

Kalau ada benda yang tidak puas hati (terhadap gerak kerja dan ahli team yang lain), itulah gunanya meeting.

Sentiasa improve diri dengan tips dan teknik yang banyak dikongsi di laman-laman sosial, kemahiran teknikal, disiplin, psikologi interaksi dengan manusia lain, dan sebagainya. Banyak buku boleh kita rujuk.

Banyakkan juga muhasabah dan berbincang dengan orang lain tentang cara kita bekerja.

Semoga Allah sentiasa tidak jemu melihat langkah-langkah kecil kita, step by step, dan sentiasa berada dalam perlindunganNya daripada perkara perkara dan rasa hati yang tidak baik.

Sekian.

No comments: