Thursday, July 12, 2012

It's ended

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, it'd ended. Err, ape yang ended?

Fasa tempoh setahun di bumi perantauan insyaAllah dah sampai ke puncaknya. Yuuuu, taktau nak express apa, tapi hamdalah, syukur sangat rasanya bila realize yang memang Allah pilih untuk rasa semua pengalaman ni, pengalaman berharga untuk berasa di bumi arab. Bumi yang taff, mencabar. Yup, ia bukan mudah. Tak se-gempak macam negara moden lain, malah ia penuh dengan debu (erk) dan pakcik makcik arab yang taff kasar (tapi lembut jiwa).

Dan, rasanya cepat betul masa berlalu kan?

Cepat sangat! Dah setahun dahh! Dah nak balik malaysia dah! 

Dan kegempakkan rasa dah habis exam tu lebih terasa sejak berakhirnya dinner rasmi hari tu. Two thumbs up kepada semua barisan ajk, sama ada ajk rasmi, pembantu or warga di balik tabir, and lastly kepada semua GEN11US-ians. Memang terbaik la diorang punya preparations dan usaha. Sebagai orang yang tidak dibenarkan untuk membantu (ehe, bajet cam nak jadi VIP gak) usaha mereka untuk majlis makan yang semata ni memang sangat membuka mata (ada ala pantun tak?). Tahniah, tahniah sangat-sangat. Dan memang, i bet korang mesti dapat something daripada pengurusan kali ni. Kan?

Em, apa yang paling tak tahan ialah kenapa semua orang sangat grand dalam mencari baju yang best best?! Tapi memang semua orang stand out malam tu. Cantikkkk :) Nampak sangat hepi dah habis exam. Ngee.

Malam sebelum dinner, kitorang memang tak dapat nak tidur malam untuk menyempurnakan misi membuat kek (nak suruh ayu baca). Meskipun 4 bijik je, tapi, amek masa sampai pukul 3 pagi tau. Dengan takde kotaknya, tak jumpa base lagi, sebab dekat munira ni takde kedai grand yang rasmi menjual bahan-bahan kek. Jadi sukar bagi kitorang untuk siapkan semuanya dengan sesempurna mungkin.

Kesan ---> Dalam bas terlentok2. Nasib baik perjalanan jem, dapat banyak masa untuk tidur dalam keadaan ala-ala sauna. (positip tak? haha)


ni kek red pink velvet. akhirnya ak sendiri tak rasa T___T


antara faktor tak tidur malam: buat benda-benda ntah pape :)


Oh ya, lupa nak cakap. Majlis kitorang namanya NoCA, stands for Night of Cultural Assimilation. Membawakan tema masquerade, arabic and malay tradition bersama tiga elemen warna, white, purple dan maroon; majlis ni mempunyai title yang amat amat amat amat bermakna. Asimilasi bermaksud pembawakan sesuatu kepada sesuatu, dalam hal ini, kita cuba mengambil sesuatu nilai yang bermanfaat daripada budaya arab untuk dibawa masuk dalam budaya peribadi seharian kita untuk hidup yang lebih baik (oke, skema ;p). Orang arab, walaupun kasar and taff, tapi hati diorang sangat lembut. Tutur bahasa mereka sangat sopan dan menggembirakan, dan diorang sangat menghormati tetamu, sangat berani berkomunikasi, sangat bangga dengan jiwa mereka, banyak la lagi sangatnyee. Asimilasi tak bermaksud mengubah, tetapi ia lebih kepada menerapkan nilai yang baik, dalam masa yang sama, mengekalkan identiti Malaysia kita yang asal. Hoho. 
(apsal ak ade feeling yang korang scroll down je part ni? =_= BACA! )

Maka, jom yosh! untuk menjadi a way better person after duduk kat bumi aghab ni lame lame.


dalam bas sauna. hehe.

kat sini la dinner kitorang. sebuah restoran kapal atas sungai nil. ala-ala
macam makan dekat kedai kat bagan cina sungai besar.


dengan boss besar pengurus dewan -cik arha


keadaan dalam dewan. comel belon belon belon aima nabila belon. haha


grand opening dengan silat senyum-senyum. best :D

Ada dua sesi dalam majlis ni, satu formal, dan satu lagi tak bape nak formal lah. Yang formal tu dihadiri oleh dean fakulti perubatan kitorang, vice dean, pengurus pelajar-pelajar malaysia, presiden PERUBATAN dan vicenya serta wakil OPU Kaherah. 


ni class rep terhebat tengah conduct majlis.


dan ni mantan KB kami :)



ni dean kitorang. sempoi je, tapi prof kott.


dan ini makan malam kitorang

Matta, matta (bahasa jepang), terasa dinner hari tu agak tak maced jugak la. Sebab mc dia lawak sangat, lagi-lagi aksi-aksi-terhebat-luar-jangkaan izat dengan amal yang semangat dalam kecomelan, azlan yang lawak sempoi ngan syasaya yang best. By the way, we had so much fun on that day, tempat dia sangat best untuk buat main lari-lari, jus dia sedap gilaaa, video yang ajk buat memang sangat gempak (ooo, i wish i can make one too T_T), dan doorgift yang menarik :)

Dan, memang ada sedikit kelemahan lagi-lagi part gimik yang terlebih menjadi (sebab semua orang baru tau kebenaranya pada esok hari. haha :D); tapi takpe, dari kelemahan itu kita belajar, dari kekurangan itu kita sedar, dari kejatuhan itu kita bangkit. No hard feelings okey, comel comel selalu, kita kan GEN11US. 


last scene atas tangga dengan bebudak havoc bersama saya yang sopan *winkwink*


Dalam majlis ni jugak ada part penyerahan kuasa kepada barisan kepimpinan baru, diwakili oleh mantan KB kepada KB baru. Emmmmm, rasa lega sangat sangat sangat sebab tugas ni alhamdulillah diberi kepada yang lebih layak untuk memegangnya, dan rasa sedih sikiiit sebab seronok bekerja bersama korang :) Banyak benda ak dapat, terutamanya dari segi pengurusan masa dan belajar berkorban demi orang lain, apa-apa pun, perletakkan jawatan bukan bermaksud hilangnya beban dan amanah terhadap batch. 

A007
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain), 

I'll miss those pretty time to be and work with nusai, aina, amal, amalina, pekja, hidayah dan entree- aima nabila ngn fairuz nabilah. Same goes to barisan ajk ikhwah; emir, hilmi, ikraam, firdaus, zofir, saleh, zarif, aizat and aqeel. Korang sangat best, berdedikasi dan kita doa sama-sama agar segala kerja kita dikira dalam mizan kebaikan di sisi Allah :)


huaaa :D suka mende ni!



................................................




..and there goes the last pic;
   
without mask

with mask! (kot)



Sekian:)

Yuhuu, malaysia dah panggil-panggil. Safrah saiedah kawan-kawan. I do feel happy :)


15 comments:

The Writer said...

part belon belon belon aima nabila belon tu gempak! ko ingat eh cter tu??? hehehe

haru_maki said...

eh, tader la. ko tak cite pn :D haaa, citer~! ni sebab ko pnye mp3 guna nama tu :P

rafiàmonavis said...

oh kek maroon velvet tu kau yang buat ke? 'sedap' kehkehkeh

haru_maki said...

eh? camne rasa dy? kitorang buat ramai2

aina nazurah said...

hikhik. comel nya belon belon aima nabila belon.

tu la. gonna miss all the AJKTs ! :)

arha said...

waaaaa~~ agak2 bangga dapat interprem sebijik gambar sebelah chef redvelvet..haha :D

amalina mohmad said...

waaaaaa :)

LemoN~* said...

daebakk !

Akhi Nakal said...

NOCA majlis yg unik..
Dan video lukis tu agak menarik juga. Uhuk3

haru_maki said...

arha: interprem la sgt. haha. btw, great effort. tahniah

amna ngn shak: i'm inspired by korang berdua laaa :) esok balikkk >,<

akhi nakal: unik sbb geniius unik. haha. bile pikir balik dinner hari tu memang klaka gila. =__="

The Writer said...

haha. aq ingat kan penah cter. malu malu malu ><

aina, semestinya comel :)

sheis. said...

fuiyooo. mantap mantap! haha.

fragileheart1101 said...

LOL

rafiàmonavis said...

sedap lah jugak, boleh makan lagi lah. Kalau ada lebih boleh hantar

fragileheart1101 said...

LOL. bella & co, thanx buat kek yg sodap tuh :D hehe. jzkk