Monday, July 30, 2012

Update 1

Assalamualaikum :)

post ni dah lama tulis, tapi baru berjaya publish. aimaaaaa, mane citer hang!

inilah dia pekan sungai besar :D


Mencuri masa untuk hupdate blog ni. Hai, dah dekat tiga minggu saya duduk di sungai besar, menatap pemandangan pekan yang indah ceria. Dan dah sepuluh hari ramadan berlalu. Sungguh, sungguh rasa sedih mengenangkan diri sendiri yang lemah dalam mengawal masa sendiri.

Minggu pertama, jet lag. Okey, mengaku yang jet lag ak memang luar biasa *angkat tangan stail bebudak korea kena denda*

Minggu kedua, sibuk berjalan sana sini. Siap kena tegur dengan nenek: "Bukan ak tak bagi ko jumpa kawan-kawan, tapi duduk la kat rumah tolong ibu tu.. Sental bilik air, bla2......"

"Ye, nenek." <---nasib anak perempuan sorang.


Tak cukup dengan tu, kerja rumah bertimbun yang ibu bagi (siap cop sebelum balik mesir lagi). Haha. Pasang langsir, kemas tu kemas ni. Huaaaa. Plus, internet pulak ngengade jalan cam siput.

Hmm, sebab update yang lambat, maka banyak la pic yang bertimbun. Anyway, enjoy!



Oh, masa awal cuti dulu, just two days before ramadan, kami managed untuk bergerak ke shah alam dengan menaiki bas ekspres -buat pertama kalinya dalam sejarah; dalam keadaan rancangan yang memang gila superb tiba-tiba. Rasanya pukul 12 malam sebelum hari kejadian baru kami decide nak pergi. Lawak gila, first time beli tiket, first time pergi pudu, first time naik LRT! Sendiri pulak tu. Ayu kata, kitorang ni macam rusa masuk bandar pulak. Haha. Anyway, it's a good experience to go through, even cam lawak antarabangsa je masa beli tiket LRT. Mane la tau yang lrt guna token instead of kad. Penat menunggu kad kuar, tak keluar2. =___=





jejak shah alam!

Oh yaaa, teringat kat pakcik pemandu teksi yang sangat lawak sempoi dan mesra :D

instax! comel >.< harga dia dalam rm100 lebeh

those shoes are very cute, isn't it. kedai ni buat promosi -->beli satu kasut dengan harga asal, then boleh dapat sepasang lagi kasut yang sama dengan harga RM1. 



oh haaa, ni dzorif. pegang robot mainan dia yang dah hancur (kini)

ni pasar selasa kat sungai besar. Terharu rasanya dapat minum milo ais sambil makan keropok lekor pusing pusing pasar sekali lagi! kat mesir takdeeeee


tau fu fa yang banyak perisa. #terkejuttt

ehe, comel tak beg rilakkuma?

sebab raya dah nak sampai dan rumah kitorang terlaluuuuu banyak buku (eceh) maka beberapa koleksi perlu dikorbankan agar ada space nak taruk buku lain (sedeh). Few colections of kreko-es and arena-s of mine. Tapi sekarang ni dah kurang sikit feel nak baca sebab dah lama tak update. Cerita dia dah banyak yang baru dan jauh kehadapan. yela, 10 bulan kot.

Lagipun saya dah mced -bukti: 6 orang dah cakap okeyy :DD. Ngeh2. Baik lagi baca buku JOM kan?

#Tetiba teringat koleksi kerja rumah yang banyak yang masih belum diselak T__T


Baru-baru ni jugak la, family kitorang ada buat kenduri. Dan semua sepupu sepapat pun balik kampung laaaa. Jumpa dengan semua orang membuatkan ak rasa sangat terharu, cam tak sangka kami dapat berjumpa lagi (err, over gilaa) dan semua orang cam dah jadi besar. Tetiba tau2 budak yang ni dah nak SPM, yang ni pulak dah form 4, yang tu dah habis study, tengah praktikal. Keh2. Baru 10 bulan merantau dah lupa maklumat keluarga.

I love the feel of presence of family. When everyone got gather together.

bila alin dapat hairband tu daripada yong selepas aktiviti 'shooting', dia tak pernah tanggalkan benda tu. haih.

this is the another rilakkuma~ Ngaaaa.


halaman rumah :D yang tetiba banyak bungaaa!

Masa abah bawak pergi rumah taman, terkejut gila bila tengok keadaan rumah yang macam dah makin lawa (puji sendiri). Ada pertambahan bunga kat luar rumah, kat dalam rumah pun, dan pondok depan pagar. Oh, haaaa. insyaAllah this is my house-to-be sooner. Doakan semoga semuanya lancar sebab rumah ni dah wujud lama dah, sejak ak darjah lima lagi. 

Dan banyak barang kitorang kat sini, termasuklah benda ni:


siapa ingat lagi benda ni? Haha! 

Ingatkan ibu dah buang, rupa-rupanya masih utuh di situ :D Piramid masa drama arab.



dan air kedondong sedap! Buka dengan air ni tiap-tiap hari :P


Actually memang nak sangat update setiap hari macam masa study week dulu tapi macam takde masa (haha poyo), dan ibu pun cakap update blog sendiri is something that important but not urgent. I have a lot of things that i can do, dari benda dalam rumah sampai la ke benda2 luar rumah, sekolah, kawan-kawan, buku, ect ect. 

Cuti memang menguji seseorang tentang bagaimana dia menghabiskan masanya, tentang bagaimana dia memilih prioritinya, tentang ke-amanahan-nya dalam melunaskan segala janji yang telah duk dicipta dan dibayang semasa tempoh sebelum cuti bermula, tentang kekuatan jiwanya untuk melawan segala panahan bisikan setang-setang yang cuba menghasutnya untuk membuang masa dengan tidur, facebooking, movies dan menonton tv.

Tentang keseriusannya bermujahadah. 

Tentang itqannya melaksanakan tugas.

Tentang ikhlasnya dia dalam sesuatu.

menguji semuanya. pancainderanya.



Ada orang dia memang berazam untuk mengerahkan cutinya sebaik mungkin dengan kerja-kerja amal yang bermanfaat buat dirinya dan orang lain. Sangat rajin buat kerja mula-mula, kemudian sampai satu limit dia penat dan mula mengungkit dan mengomen itu ini seakan-akan hanya dia seorang sahaja yang bekerja; dan orang lain pulak just tidur je kat rumah menghabiskan cuti. Tak aci, katanya.

Dan seolah-olah tanpa dia, kerja itu tidak akan berjalan. Dia mula mengeluh, "kalaulah...", "orang lain macam ni.............",

Dia tak sedar, sebenarnya dalam hatinya mula menabik dada nak kata he/she's a far away better than those of his/her friends.  Sebab dia bekerja, bergerak tapi orang lain tidak.

Dan keikhlasannya teruji di situ.

Akhirnya, cuti yang diisi, nilainya berubah di sisi Allah.




2 comments:

LemoN~* said...

wooahh, kate2 akhir tu, penyetap jiwa raga lah, thx (:

rafiàmonavis said...

yes! first to komen.

pasni kau tgk aku punya post pulak pasal meru wakakaka