Monday, May 21, 2012

countdown&demam


Assalamualaikum :)

saya nak exam!


Officially, today remarks that 10 days more left towards written anatomy examination.
60 hari lagi bakal tibanya Ramadhan.
58 hari lagi untuk balik ke rumah.

dan,
2 hari lagi untuk siapkan report. Ngaaa! =___=


Jom usaha usaha usaha. Masa sangat banyak. Gunakan ia sebaiknya!


....................................................................................


Being a medical student.


Jom lihat gelagat student medic semasa fatrah exam.


Fenomena 1:


Fenomena normal semua sebahagian besar student medik semasa musim peperiksaan ialah keber-engganan mereka untuk membazirkan waktu mereka dengan benda yang bukan pasal buku dan mukabuku (heheh).  Nak masak malas, nak keluar rumah malas, nak sidai baju malas. Kadang-kadang makan pun malas. Biasalah, takdir budak medik, semua benda kena hafal. Faham aje tak jalan la. Hafal semata-mata pun tak larat. Memang kena dua-dua. Sebab tu tips ramai senior yang mumtaz ialah, sebelum exam, diorang ulang buku teks tu je dah nak dekat empat lima kali. <--paling sikit.

Bayangkan, buku teks anatomi kitorang je dah 5 buku. Fisio, histo, biochem? Adehh.

Tapi seronok exam. Terasa berguna semua benda yang dipelajari semasa lecture. Kan?
(positif kan. hehe)

Fenomena 2:

Time-time cenggini lah ramai orang akan buat benda-benda yang biasanya dia tak buat semasa musim bukan exam. Yang tak berapa nak baca novel, baca novel 24 jam. Yang tak berapa nak suka tidur, tidur memanjang. Yang tak berapa nak rajin masak dulu-dulu, tetibe je rajin memasak.

Yang dulu tak berapa nak tengok movie, kini semua movie digodahnya.


Kesimpulannya, exam terbukti membuatkan seseorang semakin 'rajin' atau semakin malas. Hehe.





Fenomena 3 (paling menakutkan):

Ialah apabila semua orang tiba-tiba seperti bertukar wajah. 


Semua orang jadi macam kulit telur. Fragile gila. Senang emo tak tentu pasal sebab otak tensen study memanjang, lalu bila ada silap terus mengamuk macam hulk warna hijau kena cucuk. (Okay, aku tahu. Hiperbola je tu.)

Kadang-kadang, mungkin sebab keadaan badan kita yang sedang cuak ni menyebabkan kita sentiasa dalam keadaan sympathetic stimulation. Lalu berbondong-bondong norepinephrine dirembeskan, stimulate macam-macam adrenergic receptor kat badan kita. Kita stress, rentak jantung meningkat dan macam-macam kemungkinan timbul. Orang sergah dari belakang, pop, terkejut macam nak mati sambil melatah itu ini.

Hehe. Saja je. (baru baca physio)

Hati tu jadi sensitif sangat. Semua benda dirasakan alangkah baiknya jika berlaku mengikut kehendak kita. Panas sikit tak boleh, sejuk sangat pun tak boleh. Cepat je hilang fokus dengan perkara-perkara kecil. Duduk depan meja belajar pun tak masuk, baring atas katil pun tak jalan. Apa ni, susahnya nak belajar.

Padahal kalau ikut term 'kondusif' tu, rumah kita tu dah memang lulus dapat cop pengesahan rumah selesa lagi. Takde lubang kat atap, kipas maujud, katil meja belajar semua okey. Tak patah.

Jadi, apa masalahnya?

...............................................................................................

Fokus.

Ada orang kata, kalau kita tak fokus, cuba check balik solat kita. Khusyuk atau tidak? Sememangnya untuk fokus itu sangat sangat lah susah, lagi lagi waktu solat kan. Sebab si tanduk dua tu ligat mengacau. 

Masa dengar soalan tu, takut rasanya. Sebab rasanya, kita sebagai orang Islam seharusnya lebih pandai mengawal fokus sebab dari kecil lagi kita dilatih untuk khusyuk dalam solat. Fokus hanya akan terganggu bila ada sesuatu yang datang mengganggu. (apa ayat aku ni?) 

Maka, jika anda tidak dapat fokus, sila cari 'sesuatu' itu. 


Deal with it as fast as you can, sebab kita dah tak punya masa.

.................................................................................................


NB I: Sambungan kepada fenomena 3 tadi, ia sangat common berlaku kat student dalam apa-apa field pun. Meskipun kepada orang yang telah bekerja. People tend to get burst out of anger (melayu: meletup kemarahan) dalam keadaan tension. Jadi di sini, dua pihak perlu main peranan.

Si tension: Jangan tension sangat. Pergi amek wuduk.

Si sekeliling tension: Buat-buat dek dan senyum je. Sila faham, betulkan kesilapan anda (jika anda bersalah) dan bertahan. Tapi jangan blur sangat.

Dan sama-sama kita berlapang dada.


NB II: Keh keh. Salam imtihan semua doc-to-be of cairo university. Rabbuna yusahhil! 




8 comments:

[h3@rtY] said...

tuk tuk tukk. ergh.

Aima Nabila said...

yg tgk movie jarang jarang jadi addicted to movie... oh love rain!!!

haha.. mmg betol la awak.

saya pon tgh alami skrg semua fenomena dia atas. yg ketiga tu je belom haha

Anonymous said...

seriously, energy kit? whoaaw...
byk cokelat, byk theobromine :O

haru_maki said...

aima: jangan disebut love rain itu. LOL. haha.

anonymus: bnyk theobromine, bnyk micturation? haha. yg aku tahu banyak makan coklat banyak tidoo.

Anonymous said...

iya,theobromine > diuretic effect.
byk tidoo? oleh itu, nama energy kit tu kne tuka la.. haha.

haru_maki said...

varies upon human la kot. anyway facts kata theobromine boleh buat cns stimulation, baik untuk otak la kot camtu.

energy kit> brain kit. tapi tambah warning, if excessive will cause obesity + unconsiousness + bedphillic(sleep). haha.

Anonymous said...

haha.. iyo la tu~

haru_maki said...

^_____^