Wednesday, May 23, 2012

garis-garis

Selingan sambil membaca.

Pernah buat tak main aci garis-garis atas tangan guna kuku or apa-apa substance pun? Ala, yang gajah lalu, semut gigit apa bagai tu.
(Tak ingatlah namanya ape. Tapi kenangan kena cubit time semut gigit tu masih segar dalam ingatan.
Sakit gila!)

kanak kanak riang gumbira


Just found one fact about that,


"When a pointed object is drawn lightly over the skin,  capillaries become empty due to contraction of the precapillary sphincters in response to the mechanical stimulus."


Means, kalau kita buat garisan atas tangan guna kuku, tempat garisan tu jadi putih sebab darah tak lalu dekat situ. Ini disebabkan oleh precapillary sphincters (gambaran: macam pos pengawal yang control bukak tutup salur darah) anda yang tertutup akibat daya yang dikenakan ke atasnya.

Jadi segala rumours pasal obesity ape sume tu jangan risau la. That's just normal.





Okey, sambung membaca :)

5 comments:

KID said...

ko msti ngah stress nak exam kn?tak pnah ak tngok rate of posting article in ur blog occurs as much as recent.

haru_maki said...

haha. besela. (sila faham)

[h3@rtY] said...

white reaction.

haru_maki said...

gotcha. tepat! boleh amek exam dah.

Anonymous said...

tu namanya maen "binatang ketuk pintu". ^^
yg paling best gilaa bila kita buat gajah lalu, letak tgn kawan atas meja, pastu baru gajahnya d lalukan. memang bebunyik satu kelas lah kalo maen. hahaha. aku kejam.
tp tu lah, mmg xde white reaction dah tu, tangan merah sakit, muka merah bengang.. :D

n slamat majujaya utk exam. here n hereafter.