Saturday, May 19, 2012

mamaya :)


I’m feeling tired today
Left alone in the room hugging a pillow
Touching my phone distracted my mind
It’s lonely to eat tonight
....................................................................

Teringat masa dahulu, masa zama-zaman kecik-kecik comel dulu. Ibu selalunya sibuk setiap pagi; sebab kerjanya sebagai guru memerlukan ibu untuk bersiap seawal 7 pagi untuk ke sekolah. Dalam masa yang sama, kitorang yang kecik-kecik ni pun kena bersiap-siap nak pergi sekolah jugak.

Memang hectic gila setiap pagi. Ibu kena bersiap, iron baju, kemas tilam, mandikan kitorang, basuh baju,  bukak tingkap, macam-macam!


Suddenly, i was frightened by the ringing phone
my mom’s worried voice asked if i’ve eaten
these words annoyed me but today it’s different
The forgotten promises are remembered

.......................................................................

Kesan kesibukkan tu, kadang-kadang ibu dapat warning sebab punch kad lambat. Dapat la kedatangan merah. Haha (cikgu pun ada rekod merah tau.)


I will be a person with pretty heart
And become a person who is selfless
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I think of mother who used to share my dreams and brush my hair

........................................................................

Dalam pada itu, ibu tetap akan buat sarapan pagi untuk kitorang meskipun jam telah menunjukkan pukul 7.15 pagi. Kadang-kadang tu, ibu tak sempat. Tapi beliau still akan datang dengan membawa nasi lemak atau bihun goreng yang dibelinya dari kantin sekolah. Kadang-kadang dibelinya karipap atau kuih-muih yang kami suka.


Though I’ve made hurtful wrong choices
You silently watched over me from behind
But now I think more than an innocent child
The meaning of mom’s silent prayers

.......................................................................

Masa kecik, ibu selalu buatkan mi hailam untuk kami. Memang feveret. Satu mangkuk besar hidangan tu memang mampu kami habiskan berempat. Sedap sangat! Kadang-kadang ak selalu merengek kat ibu, nak makan tu, nak makan ni. Ibu mula-mula buat tak layan je (sebab ngada-ngada sangat). Mana taknya, mintak benda susah-susah.

Tup tup, esok paginya terhidang makanan kat atas meja. Siap dengan bekal lagi.



I will be a person with pretty heart
And become a person who is selfless
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I think of mother who used to share my dreams and brush my hair

.........................................................................

Sampai lah ke zaman sekolah menengah. Kat asrama pun. Macam mana sibuk pun, macam mana penat pun, ibu dan abah tetap akan datang melawat kalau kami ada apa-apa keperluan. Walaupun hanya menjenguk kami selama 10 minit. Dan ibu akan bawak cengkodok pisang yang sedap tu untuk dimakan bersama rakan-rakan yang lain.

Abah bersama kalimat motivasinya.

Ibu bersama sample soalan addmathnya.


What will i do, yet my heart is small
Can I do better without holding mother’s hand
..........................................................................

Pertama kali, ak bersembang dengan sangat lama di telefon bersama dengan ibu semasa di intec. Bercakap tentang pengalaman 3 minggu bergelar seorang mahasiswi dengan penuh teruja. Ibu pula mendengar dengan penuh semangat. 



''Ibu, nanti kalau kite pergi Mesir, ibu sedih tak?''

''Kenapa ibu nak sedih. Nabil kan pergi belajar. Bukan buat apa pun.''



Ak buat muka tak puas hati.




I’m afraid that it will still lack
I’ll be a wise daughter of my mom (Give me the courage)
I will be a proud daughter no matter where I go (You’ve been there for me)
I’ll keep the love of my mother’s wishes
I’ll show endless love
I’ll have a warm heart
I’m shy to express to mom


Pertama kali.

Melihat ibu menangis semasa meninggalkan ak di lapangan terbang KLIA sebelum berangkat ke bumi anbiya. Terkesima.



Teringat lagi, mesej terakhir sebelum penerbangan berlepas;

''Nanti dalam flight, jangan lupa makan. Nabilah kan lapar.''



...........................................................................


That I really love my mom






Ibu yang cantik lagi comel.
Terima kasih sebab melahirkan saya. 
Terima kasih sebab selalu sabar melayan karenah kami berlima yang tak dapat dinafikan kenakalannya.
Terima kasih sebab selalu direct saya ke jalan yang betul.
Terima kasih kerana selalu tenang bila saya protes ibu bila ibu suruh buat kerja rumah (penat..hehe)
Terima kasih,

sebab memotivasikan saya.
sebab selalu mendengar cerita saya.

Duhai the best ibu in the world.
Ampunkan salah dan silap.
Selamat hari ibu dan selamat hari guru :)



I will be a person with pretty heart
And become a person who is selfless
I’ll keep the love of my mother’s wishes






11 comments:

[h3@rtY] said...

:')

i wish that one day my son/ daughter will write this for me. keh3.

haru_maki said...

insyaAllah. ibu yg hbat pasti akan ada anak yg hebat. :)

Aima Nabila said...

make me wanna cry. oh ibu~~
*nak balikkkkkk

haru_maki said...

*nak balik jugakkk* sob3

Anonymous said...

comel gilaa

haru_maki said...

:)

Miss. ciku_cika said...

sumpah osem yg nih
Cool beb

KID said...

Lepas bce ni,ak trus tolong mak aku masak kat dapur..hehe.bgus bel!

~ itQaN SyaBiQ ~ said...

mkn cekodok x ajak! waa~smpai hti

psni boleh wat cerpen. ibuku syg ^__^

haru_maki said...

KID: eceh, fathiy. tak yah nak promot ko rajin kat sini ye. anyway, sronoknya dpt tolong ibu.. masak? hehe.

~ itQaN SyaBiQ ~: hehe. sebab habis kena serang dulu. mcm xingat je suasana phiranna hostel dulu2. haha.

hehe, akak lg arif bab2 cerpen ni. suka bc novel akk tau.

arha said...

isk3,,,buat aq teringat saat nak fly dulu. salam mak cepat2 sebab takut nanti lame2 nanges..waa~~