Friday, May 11, 2012

of Life


Assalamualaikum :)

langit intec, 2011


Kita sering merasakan yang kita ingin berubah. Berubah ke arah kebaikan.
Namun kekuatan itu sentiasa naik turun. Berkocak-kocak, kejap atas, kejap bawah.

Ahhhh! Lemahnya manusia ni!

Bukankah fitrah manusia itu memang hendakkan kebaikan? Jadi?



Kenapa sukar sangat?


...........................................................................................................................


Purpose of life

Teringat kembali kenangan semasa ahlan dulu-dulu time baru jejak bumi mesir. Hamdallah, memang terbaik aturan Allah, melalui seniors yang memang superb; Dia bagitau kat diri yang kerdil ini tentang tujuan sebenar hidup. Kenapa Dia ciptakan seorang insan bernama 'saya' kat muka bumi ni. 

51:56 "I have only created Jinns and men, that they may serve Me."

Anjakan paradigma berlaku di situ.

You are created just to worship Allah. 

Kebanyakkan manusia tend untuk tidak berubah dan selesa dengan zon asal mereka. Zon yang penuh dengan keseronokkan dan keselesaan. Menjadi seorang muslim sahaja baginya sudah cukup. Mungkin ada antara mereka yang MAHU berubah, namun kekuatan itu tidak ada. 

Benar, untuk berubah itu tidak semudah yang disangka. Dan anda tidak boleh mengharapkan perubahan itu berlaku dalam sekelip mata. We are not angels, man. Tapi perubahan itu PERLU!

Dan disinilah peranan seorang sahabat dan biah itu bermula.

...................................................................................................................

Mendengar sharing dari seorang sister. (dalam english, lagi. Haha)

She said, by knowing your purpose of life, it'll be a motivation to change yourself to become better. Okay, you are created to worship Allah, so? If you don't, are you still worthy to be here? Maksud saya, apa gunanya sesuatu benda itu dicipta jika ia tidak bergerak mengikut fungsinya? Logik akal mengatakan bahawa barang itu sepatutnya dibuang, tetapi tidak; Tuhan kita masih lagi memberi peluang untuk kita memperbaikinya.

Sebab itu, a good 'abd (servant) isn't one who never done sin, but the one immediately repent to his God when commit sin, is . And he sworn that he'll never do it again.

And she also said,

"I want Allah to love me first. This is the most important thing."

Manusia itu lazim mengejar cinta sesuatu. Siapa yang tak suka kalau orang sayang kita, kan. Siapa yang suka kalau orang benci kita, kan.



But, remember. Allah's love is the first.



Sebab itu, kalau nak berubah dan keadaan sekeliling mungkin tidak menyokong, ingat, ingatlah, dan ingat; Allah sentiasa ada bersama kamu. Allah melihatmu, dan Dia redha terhadap apa yang kamu buat. Allah lah sumber kekuatan yang terbaik!


Also,

"Every mukmeen is a musleem, but not every musleem is a mukmeen." Dah banyak kali dengar, kan? 

Apa itu mukmin? Orang yang beriman. Apa itu iman?
Percaya dengan hati, mengaku dengan lisan, dibuktikan dengan amal.

Jawapan yang sedia hafal sejak form 3 lagi, kan? :)

Mukmeen means a person who is doing a TOTAL submission to Allah. 
Hard or easy to become a mukmeen, it depends on our iman.



....and, how to ensure our iman is always at the top?



Answer yourself :)


Certainly will the believers have succeeded (23:1)

2 comments:

sue said...

ok,biela syg ..jutaan trima kasih ats peringatan..

haru_maki said...

ila! :) just sharing something that in fact come from Allah Himself ^__^