Saturday, March 26, 2011

triffle.

Assalamualaikum:)

And here, once again ak nak mengumumkan kejayaan peribadiku untuk belajar cooking-mooking ni dengan bergurukan Mr. Laptop and Mrs. Internet...~ Haha, semalam, lepas boring2 ape sumer, pukul 11.00 pagi ak tetibe terdecide nak cuba try test buat triffle bujang [means:triffle simple dari m'sia~]. Dan ianya menjadi walaupun agar2 tu men hantam sukatan. Hehe. Credit to google yang telah membantu. Dah la pukul 2 tu ade seminar IPT kat Hay Resort, boleh pulak pukul 1.15 tu buat triffle~. Oke, so sye inginlah menyebar2kan resepinye. Kot2 korang nak try buat~. Siyes, memang SENANG dan LAZAT sebagai dessert~

*Sumber dari: underground world^^

Bahan-bahan : 

1 gulung swiss roll 
1 tin fruit cocktail 
1 kotak agar-agar jelly (recommended : nona) 
4 sudu besar custard 
1 sudu teh esen vanilla ... etc (recommended: ikut swiss roll) 
100 gm gula halus 
250 ml air 
250 ml susu cair 

Cara-cara : 

1. potong swiss roll sesedap rasa dan susun jadi layer bawah. put aside. 

recommended : guna bekas kaca supaya senang sikit nak ejas.. =) 

2. kacau custard dengan air + gula. jangan bagi custard berketul. 

3. agak-agak dah ok, masak atas dapur. masukkan susu cair + esen. make sure kacau custard jangan sampai berketul. kacau semua sampai pekat. 

recommended : tuang sikit air dari fruit cocktail sesedap rasa. kena pandai-pandai bajet. tapi kalau nak tuang air fruit cocktail, make sure tak bubuh semua 100gm gula halus tadi. kena pandai-pandai bajet supaya tak terlalu manis. tapi kalau tak bubuh air dari fruit cocktail pun tak apa. stick to 100gm gula halus macam biasa.. =) 

4. dah pekat, sebati semua, tuang atas swiss roll. tabur fruit cocktail sesedap rasa orang bujang. 

5. masak agar-agar. dah masak, tuang atas swiss roll untuk layer atas. 

6. bila dah hilang panas sikit, simpan dalam peti ais. 

7. bila dah agak-agak sesuai untuk dimakan, potong, baca bismillah, baca doa.. ngap! dengan sopan santun ye.. =) 





okee...ade banyak jenis triffle kat dunia ni. Yang guna biskut ade, tapi malaysia guna swiss roll. Ak pulak, gelabah punye pasal, survey kat marko xde swiss roll, men hantam je gune marble cake. Tapi takpe, janji sedappp (>,<)..~



yummy, kan? Ni sume yang omputih dok wat.









ha..yang ni ak wat. Walaupun tak secantik gamba2 kat atas tu, tp still sedap~
(femes kot, tak sempat nak amek gamba orang dah ngap dulu)

ok.sekian^^

4 comments:

apPLe said...

nnti aku buat bile rjen...

haru_maki said...

ssh nak tggu ko rjen..

ultra80 said...

huduh r ko nyerr triflle....muahahahaha

ultra80 said...

huduh...hahaha...xpe...nnt kte aja ko wat yg lawa k...