Sunday, March 27, 2011

earth hour.

earth hour.

Assalamualaikum:)

Earth hour, adakah korang amek berat pasal hari ni? 26 Mac 2011 (semalam).
Dan kenapa earth hour ni tak dihebah2kan satu Malaysia padahal program ni sangatlah membawa kebaikan even kita hanya menge'cut' penggunaan lampu selama 1 jam? Bukan kipas pun. Lampu seperti yang kita belajar, melepaskan tenaga haba yang banyak di samping meng'emit' cahaya untuk menerangi suasana gelap. Dan tenaga haba itulah yang menyebabkan greenhouse effect berlaku di bumi ini, lalu meningkatlah suhu malaysia yang asalnya hanya 27'C sahaja sebelum ni.

Tak percaya? Lampu sebabkan bumi panas?

Cuba kita renung balik. 1 lampu mengikut kajian mengeluarkan hanya 5% tenaga cahaya dan 95% yang lain terlepas dalam bentuk haba.

Jika satu rumah menggunakan minimum 5 lampu (lampu ruang tamu, ruang dapur, bilik, tandas, lampu luar), bayangkan berapa jumlah tenaga haba yang dilepaskan ke udara.

Dan bagaimana jika 2 RUMAH? 3 RUMAH? BERBILLION2 RUMAH????

Fakta, bape rumah je guna 5 lampu untuk rumah diorang kat Malaysia ni??


Fikir2lah.



Dan Earth Hour ni sangat seronok + bermakna sebenarnya. Suggest saya, biar program ni diwajibkan kat sume asrama2 yang wujud di Malaysia ni. Cam yang kami2 buat masa f4 dulu. 1 jam tu rase lama sangat. Sebab macam2 kami buat. Bahagia masa tengok shak n una buat tazkirah sekejap [dalam gelap] ngan adik2 dorm. Dan masa kita sama2 buat showcase wayang kulit kat adik3.. huhu. Dan men lampu suluh. Dan kira bintang sama2..dan.............

BERSEMBANG SAMA2. Even it's like nonesense, but it really tighten our ukhuwah, right? Khadijah 4 P10 mase tu.. F1,F2 ngan F4 lepak je.. cam sisters..^^....

Okelah. [btw, to be frankly speaking,,,sebenarnya saya pun tak join tutup lampu malam tadi. tau pasal earth our pun pas tengok blog najan.. geram kat  goverment pasal xhebah2 kan bende bermanfaat kat TV... Kalau ade pun, asal tak hebah stail superb cam jom heboh kat TV3 tu?..]

Sekian. i'm still walking along the memory lane~

3 comments:

LemoN~* said...

love earth hour time f4 tu.. terBAEK!! enjoy abis.. ps2 igt x,, lpas earth hour tu ak2 senior wt bday kak aiman pnuh ngan lilin kt court tu.. waaaa,, syok en. hahaha.
miss p10 gilagila lah!

haru_maki said...

^^ betoi3....~~~
lagi2 time ak ngan fath kantoi nak mandi malam2..rush gle kitorg mandi pasal tetiba kol 7 lbeh tu lampu da tutup.. rupe2nye, korg gi surau>.!~ Hahaha..lwk3

NURUL NAJWA said...

hahaha,,EARTH HOUR is da best!! tym fom4 yeah!!! weyh,biel jom follow blog aku!!promote ni.. wakaka