Thursday, June 14, 2012

Dedication


Ha, saya ada seorang abang.

Abang yang sangat pelik.


kuchee kuchee

Wassup!


I used to live in a very chaos family, sebab ye la kan, semua siblings kecoh nak mati. Semua suka menangis, semua suka berlari, semua suka menjerit kat dalam rumah kampung tu. Nenek jelah yang menjadi pengharapan untuk mengehentikan gejala kecoh kami supaya kampung itu aman sentosa.

Ehh, tersasar tajuk.

Okey, 13 Jun adalah tarikh yang ak akan tunggu setiap tahun. Setiap tahun apabila bulan Jun masuk. Tapi malangnya setiap kali tarikh tu tiba, takde pape yang dapat ak buat sebab jarak yang memisahkan. Haha. Poor me. Tahun ini pun sama.


Zikrul lahir masa ni. Setahun enam bulan lewat dari ak. Tapi kitorang memang 'besties' dari kecil.

Selalu gaduh. Selalu bertikam lidah. Nasib baik ak lagi tua, jadi ak menang! Hoho.


Tapi sekarang, kalau pergi mana-mana, mesti semua orang akan assume dia sebagai abang, dan aku adik. Sebab dia tinggi (ceh) dan hitam (? hehe) berbanding aku (terasa comel). Hmmm, dah besar rupanya si zikrul ni. Dan tahun ni dia dah seventeen! Cepatnya!

Ehem,

Buat adik yang dah lama tak jumpa. Sangat lama tak jumpa. Orang yang dapat anugerah paling jarang jumpa sepanjang tahun lepas.


Sanah helwah . Sila belajar sungguh-sungguh dan cepatlah fly ke sini. (ameeen!)


.............................................................................................................................

Umur.

Hassan Al-Basri berkata:


“Wahai anak Adam, injaklah bumi ini dengan kakimu. Sungguh, sekecil apapun dia, pasti bakal menguburmu. Sesungguhnya engkau itu senantiasa sedang mengurangi usiamu, semenjak engkau dilahirkan dari perut ibumu.”


Mengenang umur 17 tahun yang telah pun berlalu dua tahun yang lalu, banyak pengalaman suka duka pahit tawar manis ditimba dalam mengenal erti kehidupan. Masih bergelut di bumi simpang lima untuk menjawab kertas peperiksaan yang ada 11 jenis tu. Ya benar, makin bertambah umur, makin berkurang usia, makin sikit hyaluronic acid, makin banyak dermatan sulphate (sebab tu asyik sakit joint). 


Dosa, pahala, amalan. Bertambah, berkurang atau tetap di takuk itu?



-Orang yang beruntung adalah orang yang merasa dekatnya kematian.


Kim's Restaurant


Hu, semalam kami ke korea menikmati makanan negara-mata-sepet-sekarang-dah-bulat tu. Sedap, affordable cuma lebih baik kalau dia bagi garam dengan pepper kat tepi tu. Makan kimchi yang pedas-masam tu. The person who run the restaurant was a korean indeed :) *teruja*


Dan, sanah helwah juga untuk cek mek izati afiqah :) May Allah bless.


#semalam tengok pocoyo. Haha. Comel >,<



Fenomena baru: baca buku fisio sampai tembus, tapi still tak faham.
Allahumma inni as'aluka fahmal-nabiyyin wa hifzhal mursaleen al-muqarrabeen  




Sekian.





11 comments:

KID said...

sayang btul kau kt adik ko ye bel!! Klau die duk simpang lg, msti die dh jdi berkaliber cm ak~uhuk2

haru_maki said...

KID: heheh (iye?) yg berkaliber stail suka makan roti sambal bilis sampai bau satu kelas tu? haha

Anonymous said...

haha. xabes2 katun kau. dah besa blom si pocoyo tu?

haru_maki said...

=___________="

belum, tapi dy dah ada siri panjang sikit untuk versi budak2 belajar~ oooo comel comellll! (ok, ak xdpt bayangkan pocoyo mmbesar)

Anonymous said...

kat mana kedai korea ni?

haru_maki said...

familyland kat maadi, egypt. senang je direction dy kalau nak pergi :)

Anonymous said...

Zikrul skrg lg berkaliber bebanding klu kt simpang...slalu jd imam,isnin kjamis selalu posa...rajin stay up...cuma rezekinya mgkin blum smpi @ ditangguhkn hgga spm sebenar nanti..."knpe ye org blaja sikit tp pandai ...kita???".."..byk dosa kot" ktnyer..minta doa smuanye...permudahkn smua urusannya dn murahkn rezeki utknya..

nks said...

"abang hebat sekarang! selalu jd imam, posa isnin khamis..jadi idola kat sekolah..OSEM " kata adiknya dzahin.

haru_maki said...

^_____________^

huuuu, doa banyak banyak Allah permudahkan urusan zikrul. Memberi dan mentakdirkan hanya yang terbaik untuknya. ameeen :)

tak.tahu. said...

biela...kau tak donlod ke pocoyo??aku dah lme tak tgok ni.winduuuuu~

haru_maki said...

dulu2 download la (sbb zorif yg suke tengok). sekarang tak.