Friday, June 22, 2012

feelin' good

Assalamualaikum :)


ekceli i tengah breakfast sekarang ni. hoho.


Hari ini 2 Syaaban sudah. Hu, baru je countup. Tak sangka dah masuk bulan nabi. 

Bulan Syaaban, bulan persediaan, bulan persiapan. Gateway to Ramadhan, universiti tarbiyyah, bulan kita nak berchenta secara khusus dengan Allah sebab ganjaran pada bulan ni pergghh osem.

Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.

Lucu dengar DJ radio kata:

"Haaa, bulan Syaaban dah datang. Apa lagi, kalau ada apa-apa yang belum siap, siapkan sekarang. Alamak, pagar tak cat lagi, cat cepat-cepat! Supaya sepanjang tempoh Ramadan nanti, kita boleh tumpukan masa kita untuk bersama Allah."

Comel je.

........................................................................................................

Hu, i'm feelin' good right now. 
(buat background lagu tema ntv7)


Ini tahun kedua ber-Syaaban dan ber-Ramadhan tanpa rakan-rakan sekolah di sisi.

Ngeh, lucu bila ingat balik kenangan masa melalui keduanya bersama korang-korang yang cantik ni. Semua orang tetibe berlumba nak puasa masa Syaaban, semua orang semangat nak menetap kat surau,  semua orang tetiba je sibuk bercakap pasal baju raya. Ada jugak yang ambil kesempatan yang berbaki untuk menikmati dengan sepenuh nikmatnya nasi lemak makcik kantin dan ban bilis koop before bulan puasa tiba (err).

Ada yang sibuk berfikir tentang bazaar sekolah. Hee, budak usahawan!

Regardless of that, semua orang macam ditiupkan semangat baru untuk berchenta dengan Allah. Tu yang ai sukaa tuu.


Lepas tu, masa Ramadhan waktu form 5, yani selalu bawak air kedondong yang dia buat sendiri untuk ak dengan jijah. Okey, perasan. Dia bawak untuk semua orang ekceli. Tapi memang sedap giler sampai berjaya ternobat untuk menjadi air feveret ak.

(Ala tuul tiap kali balik asrama mesti bawak air kedondong beli dari bazaar Sungai Besar :P)


Tup,
Teringat pulak masa Ramadhan kat INTEC. Hari-hari makan kat Masjid Unta tu. Haha. Lepas tu struggle berlatih untuk pementasan arab dengan bebudak MEG03.
Okey stop. Nanti jadi post-maha-panjang penuh dengan memory lane je.


Taktau la kalau nanti jadi tua macam mana. Asyik hidup mengenang je.




.......................................................................................................................


Welcome Syaaban.
Welcome Jumaat pertama bulan Syaaban :)
Doakan Syaaban tahun ni dapat jadi Syaaban terbaik untuk diri ni.

siyesli i'm feelin' good. (haha kontro :P)



6 comments:

LemoN~* said...

ahh, good memories
happy sya'ban

haru_maki said...

yeahh. bile si lemon tiap pagi jadi peng-kejut terbaik suruh gi sahur :DD
(err..tu bulan puasa)

Miss. ciku_cika said...

hidup mengenang je. like statementu tu!!

tak.tahu. said...

air kedondong~ dah lame kut aku tak minum. lame gilerrrrr

haru_maki said...

:) aku= dah 10 bulan tak minum.

kiwi_baek! said...

tw xpe.... mengenang je yg mampu... nikmat bahagia yg palik indah....~ hidup dgn korg