Wednesday, June 6, 2012

Runaway spirit






Intro elsie yang comel.
(Elsie suka firetruck.)

Elsie, seorang devil comel yang diturunkan di dunia dan ditugaskan untuk menangkap runaway spirit (roh-roh bertebaran) yang membesar dalam hati manusia yang kosong. Konsep dia, whenever there's a gap in human's heart, the spirit will fill it and grow in it by consuming the negative aura of the human.

Dan biasanya time terbaik spirit ni nak attack ialah apabila subjek itu sedih, murung, tidak mendapat apa yang dihajati, rasa putus asa, kehilangan seseorang yang rapat atau dalam keadaan dengki dan marah kepada seseorang.

Dan bila sensor Elsie (yang macam pin tengkorak atas kepala dia) itu berbunyi, maka tugasnya untuk mengeluarkan spirit itu bermula!
(err..macam tak percaya kan Elsie comel tu ada kerja macam ni?)



ghaaaa...spirit diaa. lagi parah host, lagi besar spirit dalam dia.


......................................................................................................


Manusia.

Juga punya hati. Malah, hati yang sentiasa berbolak balik.

Kejap atas. Kejap bawah. Kejap terasa iman tinggi, kejap lagi terasa down jatuh ke bumi. Fuh, manusia.

Pernah tak korang rasa macam jiwa korang kosong sangat? Kosong. Walaupun daripada segi zahirnya korang macam normal je. Walaupun korang rasa amalan korang macam okey je (em, maksudnya takdela sampai taknak buat yang wajib). Walaupun korang baru je dapat anugerah apa-apa ke, baru menang something ke,  duit baru masuk ke, tapi hati tend to be kosong. Terasa alone dan lonely. Terasa tak puas hati je.

Dan apa yang kita buat untuk 'isi' hati tu?


Shopping, tidur, tengok cerita lawak?



.........................................................................................................


Orang kata, check balik solat kalau terasa jiwa kosong. Semua berbalik pada solat.







Sebelum 'benda' lain isi hati kita, take over our heart and control our body.
Yang tanduk dua ekor satu tu la.
Pandai dia cucuk kita secara halus.
Konon buat baik, tapi sebenarnya?
(tajdid niat)


"We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn’t stop buying
We gave charity to the poor ’cause
We couldn’t stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact

To ourselves we’re just lying"


Awaken. Just get awake. If we satisfied, ask ourself. Is He satisfied watching us?

#selfreflect.


Sekian.


4 comments:

[h3@rtY] said...

:O :o intro yang sangat baik!

haru_maki said...

uwaaaaaaaa >,<

KID said...

sangat terkesan..

Aima Nabila said...

solat = kunci utama