Wednesday, June 27, 2012

I am | in History

this is how egypt looks like on 3.30 a.m


Yada, peeps. Peace be upon you bros and sis. 

24 June 2012, seems like almost my entire facebook wall was congested with those updates about the pilpres mesir punya status. Well, sure it is expected from the whole world; especially from the malaysian students who studying here.

Semua orang excited. Semua orang tak sabar menunggu pengumuman keputusan pilihan raya yang bakal memberi kesan yang amat besar terhadap dunia.

And i, err, was in aima's house that evening with the purest intention for studying (of course petang tu ter-burn) as we do have oral examination for physiology on the next day. Datang, lepas tu tercongok depan laptop mendengar siaran live dari al-jazeera. I can't go hold myself back for this great event yoo! Seems like kawan-kawan lain pun sama. Pegang buku fisio tapi mata tuju laptop. Hehe.



And, there it goes. After that day's asar, Allah do grant the misriyyin's dua.

See there? Alhamdulillah Dr. Morsi did win the battle >.<




Mula-mula internet petang tu memang agak tak membantu jiwa yang sedang semangat ni. Ngeh. It keeps buffer and buffer, then tengok status kawan-kawan yang mampu melihat siaran langsung melalui telebisyen yang maujud kat rumah diorang membuatkan kami lebih sedih. Nasib baik lah awal-awal tu ucapan Farouq Sultan tu panjang, jadi reaksi kitorang macam = 'emmm, takpe jelaaa' (redha.haha). 

But then, cakap kat aima, for another one shot: kita refresh kejap la website ni. Rasanya orang lain semua lancar je siaran deme.


Then refresh, buffer again. Cepatlah, cepatlaa!


Suddenly secara tiba-tiba yang memang siyesli TIBA-TIBA, the sound of people roaring shouting for joy was clearly heard, bergema di langit mounira yang jaraknya ke tahrir tak sampai 4 LE kalau naik teksi meter puteh tu. Ada jiran bersorak-sarai (wujud ke words ni?) , kereta-kereta sumer duk buat hon berirama memanjang, tak cukup dengan tu siap ada bunyi mercun lagi! How come?

Mesti result dah keluar. Buffer is abolished and the screen do appear (yang kat atas tadi).


Hu, tak ingat dunia lalu bersorak macam hape! Yeaaa! Islam wins! Tahmid, takbir banyak-banyak
siyes kat malaysia tak pernah cenggini!



Dan sambung baca buku fisio kembali.


gambar hiasan yang agak serupa dengan kejadian


Oh yea, that night after solat maghrib, i went to the balcony; and seems the summer's night air is very refreshing and cool despite of the wrecky hot during the day. Seeing the happy egypt night. Dan berjuta kapal terbang yang lalu, shoohhh shoohh. T____T nak balik msiaa. And whoaa, guess what, jiran rumah jauh main bunga api dari diorang punya balkoni. What a sightseeing thing to see. Beautiful. Wonderful. Calm. Happy. Subhanallah. Ternganga. Haha.

This do summer.


so sweetie little ukht writing our name on her cap.


Guess what, we went to tahrir semalam. Saja jalan-jalan, menikmati angin hamasah orang arab yang cintakan tanah air depa. 


And this was what we see from the stage:



Tahrir square; ohhh, ak pernah pergi waktu sebelum hari ni dalam keadaan ia yang lapang kosong. Dan semalam, perghh. I wonder from where do the people come? Sangat ramai. Sangat banyak manusia. Dan di tepi-tepi ada banyak khemah. They're staying at Tahrir to seek their own rights towards their own nation. I can see there's also old men, women, kids, dan semuanya bersemangat demi negara terchenta.

T__T terharu ai.


Dan ak taktahu nape, semua orang arab senyum tengok ak bawak bendera diorang. Hu?


Dulu kak naqibah pernah cakap before result pilpres keluar, Islam akan menang andai kata Allah rasa masa tu memang sesuai untuk Islam menang. Andai kata ditakdirkan IM menang, alhamdulillah, Allahu akbar. Dan jika belum sesuai masanya, maka kita yang kena refleks balik diri kita, adakah kita penyebabnya?

Dan menang/kalah, kita memang kena kerja lebih kuat lepas tu. Untuk merealisasikan apa yang Islam mahu ke atas dunia ni. Hak-Nya. Malaysia needs us. The world need us.
And we need Allah.

#kemenangan Islam di bumi Mesir pasti membawa kesan besar kepada Palestin. Adakah dunia ini akan bertebaran dengan manusia yang dijanjikan syurga (the palestinians), menyebarkan hamasah mereka ke seluruh dunia seterusnya menjadi penggerak kepada usaha mencapai UA?

Subhanallah, maka kita lah yang kena bersiap siaga.

yea, JOM 3 dah sampai tanah aghab. Opp, mesti akak2 tu marah 
kalau they found out this pic in this blog.

Limited edition, sori. >.< btw, sape nak JOM 1 masih lagi single available :)



Lama dah tak hupdate. Taktahu nak hupdate mende.
Err, dalam JOM 2 ada soalan: Camne nak tangani anak usrah yang bersemangat dalam dakwah tetapi belum mantap peribadi islaminya? Erk. akak ke yang hantar soalan ni? Haha.





7 comments:

amalina mohmad said...

wow !

sheis. said...

HAHA. suka statement bawah sekali! wuu rindu 'mamaaaa'.

i already miss tahrir :D

haru_maki said...

feel macam nak gi lagi je kan?

hee, go and drop a visit there la. mama nak exam khamis ni ngn makcik2 len :D

arha said...

jealous ouh. nak rase jugak semangat tahrir square!

<>

Miss. ciku_cika said...

hoho. best nye~

JOM 04 dah ad kat cni tp for sure x de lg kan kat aghab sana~

Miss. ciku_cika said...

hoho. best nye experiences yang nih!

btw, JOM 04 dah ad kat msia n for sure sgt ianya blom smpai kat tanah aghab.. huhu

haru_maki said...

err, JOM 3 baru sampai kot. una, save satu untuk ak. belikannnnn :( nanti ak amek kat kau masa balik msia nanti